mantelwonen


mantelwonen 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; bouw, gebouwen en huisvesting; neologisme)

met twee sociaal gerelateerde huishoudens op één perceel wonen zodat onderlinge ondersteuning mogelijk is, zonder dat er een medische indicatie nodig is
Meestal gebruikt als gesubstantiveerde infinitief.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mantelwonen…

is wonen; een activiteit

      Algemene voorbeelden


      De nog thuiswonende Christian (25) vroeg zijn vriendin vorig jaar al ten huwelijk, maar een bruiloft zit er voorlopig nog niet in. Ze komen maar niet aan een huis. ,,Ik ga niet getrouwd hier bij mijn ouders zitten." Maar in een huis náást zijn pa en ma, behoort dankzij mantelwonen binnenkort wel tot de mogelijkheden. [...] Bij mantelwonen kunnen jongeren wél op zichzelf, zonder zich in de huizenmarkt te moeten begeven. Zij kunnen dan een huis bouwen op het perceel van hun ouders. Daar hoeft, in tegenstelling tot mantelzorgwonen, geen medische reden voor te zijn. Het gaat meer om omkijken naar elkaar. Mantelwonen is vrij nieuw.

      https://www.ad.nl/altena/christian-wil-trouwen-maar-woont-nog-niet-eens-samen-met-zijn-vriendin-mantelwonen-lijkt-de-oplossing~aba3af57,

      In de gemeente Oss kunnen mensen ook met elkaar op één erf wonen, zonder dat er mantelzorg nodig is. Dit heet mantelwonen. Het gaat bij mantelwonen om omkijken naar elkaar, elkaar helpen en ondersteunen, zonder dat er sprake is van een medisch gebrek of intensieve zorg.

      https://www.oss.nl/zorg/mantelzorg-1/mantelzorg_en_wonen.htm

      CDA'er Arno Bouman ziet een 'groeiende en substantiële behoefte onder inwoners van Altena om in kleine kring, vooral binnen de familie, naar elkaar om te kijken'. Maar mantelwonen zonder dat er al meteen sprake is van een ziekte of medische indicatie, is nu niet in helder beleid gevangen. Dat moet anders, aldus een flink deel van de gemeenteraad. Uiterlijk voor begin november moet mantelzorgwonen en pré-mantelzorgwonen wat hen betreft worden opgenomen in de woonzorgvisie van de gemeente. Een plaats als Hardinxveld-Giessendam maakte pré-mantelwonen al ongeveer drie jaar geleden mogelijk. Zes partijen dragen de motie. Als mantelwonen breder wordt ingezet, biedt dit kansen aan jongeren in Altena om eerder zelfstandig te wonen. Al blijft er, benadrukt Bouman, óók grote behoefte aan starterswoningen.

      Algemeen Dagblad,

      Met nieuw beleid voor mantelwonen ontstaat een extra mogelijkheid voor senioren en starters op de woningmarkt.

      Algemeen Dagblad,

      Mantelwonen: samenwoonvorm vergelijkbaar met samenwonen in het kader van mantelzorg, voortkomend uit een onderlinge ondersteuningsrelatie echter zonder dat daarbij een medische indicatie nodig is.

      https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR694158/1,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2023
      Samenhangende woorden (betekenis) mantelzorgwonen; mantelzorgwoning; premantelzorgwonen