marathonvergadering


marathonvergadering 1.0

vergadering die buitengewoon lang duurt; vergadering die zo lang duurt dat ze door de deelnemers daaraan als een uitputtingsslag ervaren wordt; zeer langdurige vergadering

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een marathonvergadering…

is een vergadering

  • [Duur] duurt buitengewoon lang
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt door de deelnemers daaraan vaak ervaren als een uitputtingsslag
  • [Waardering] wordt door de deelnemers daaraan vaak als onaangenaam en belastend ervaren

    Algemene voorbeelden


    PvdA boos over marathonvergadering. De PvdA-Statenfractie is boos over een vergadering van de commissie Verkeer en Vervoer die volgens de PvdA een uitputtingsslag werd. De fractie heeft bij commissievoorzitter Hageman geklaagd over de ruim 7 uur vergaderen zonder pauzes.

    http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/34744/PvdA-boos-over-marathonvergadering,

    Volgens mij is het vermoeidheidsrisico ook in andere sectoren relevant en navenant lastig bespreekbaar. Denk aan openbaar bestuur en politiek, consultancy, de bouw- & infra, de industrie en de al in het begin genoemde financiële wereld. Dus managers, directieleden en bestuurders aldaar, hier ligt een stoere taak voor u: het anders organiseren van te lange diensten, marathonvergaderingen en structureel overwerken.

    http://risicogestuurdwerken.overmanagement.net/2016/09/07/stoer-doen/,

    De vergaderzaal is goed uitgerust, maar geen venster om open te zetten, waardoor je bij een marathonvergadering naar licht en lucht hapt. Beperk uw meetings in stappen van een uur met pauze.

    https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g187137-d197300-r191987498-Mercure_Reims_Centre_Cathedrale-Reims_Marne_Grand_Est.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een laatste marathonvergadering
    • een nachtelijke marathonvergadering
    • een stevige marathonvergadering
    • een zevendaagse marathonvergadering

    Inge is een product van de prima uitgeruste studiediensten van 's lands grootste vakbond en dus uiterst goed opgeleid en uitstekend geïnformeerd. Of die laatste marathonvergadering haar dan de das heeft omgedaan? Twijfelachtig.

    De Standaard,

    Na een nachtelijke marathonvergadering tussen Verhofstadt en de drie gewesten, Davignon en BIAC komt een compromis uit de bus: de drie gewestelijke investeringsmaatschappijen dienen samen 45 miljoen euro (1,8 miljard frank) in, maar zij kunnen hun aandelen in DAT ruilen tegen aandelen in BIAC vanaf 1 april 2004.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

    Trump is niet de enige politicus die erom bekend staat weinig te slapen. Zo vertrouwde de Duitse bondskanselier Angela Merkel een damesblad toe dat ze nachtelijke marathonvergaderingen goed doorkomt omdat ze 'slaap kan opslaan zoals een kameel water opslaat'.

    https://www.volkskrant.nl/buitenland/sommige-mensen-kunnen-echt-beter-zonder-slaap-trump-ook~a4375847/,

    Een stevige marathonvergadering doet het hem nog altijd. Na 26 uur onderhandelen is in Bonn toch een akkoord gesloten over het Kyotoprotocol.

    http://www.xs4all.be/~dvdavid/mag_science/Milieu/mag_science.20010723162743.nl.html,

    In de Canadese stad Vancouver is net de elfde aidsconferentie van start gegaan en de vijftienduizend deelnemers aan de zevendaagse marathonvergadering geloven zowaar in de toekomst.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een dramatisch verlopen marathonvergadering

    De Hoop Scheffer ruimde afgelopen zaterdagavond het veld na een dramatisch verlopen marathonvergadering op het CDA-partijbureau in Den Haag.

    De Telegraaf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • marathonvergaderingen in februari en maart 1985

    De vereniging zonder winstoogmerk 'Integratie en Zelfstandig Wonen vzw' zag na enkele marathonvergaderingen in februari en maart 1985 op 15 maart het levenslicht.

    https://izw.be/1-ontstaan.html

    Voorzetsel: op

    • een marathonvergadering op het CDA-partijbureau

    De Hoop Scheffer ruimde afgelopen zaterdagavond het veld na een dramatisch verlopen marathonvergadering op het CDA-partijbureau in Den Haag.

    De Telegraaf,

    Voorzetsel: tussen

    • een marathonvergadering tussen Verhofstadt en de drie gewesten, Davignon en BIAC

    Na een nachtelijke marathonvergadering tussen Verhofstadt en de drie gewesten, Davignon en BIAC komt een compromis uit de bus: de drie gewestelijke investeringsmaatschappijen dienen samen 45 miljoen euro (1,8 miljard frank) in, maar zij kunnen hun aandelen in DAT ruilen tegen aandelen in BIAC vanaf 1 april 2004.

    http://www.gva.be/dossiers/-s/sn/dossier.asp

    Voorzetsel: van

    • een marathonvergadering van zes uur
    • een marathonvergadering van bijna zeventien uur
    • een marathonvergadering van 18 uur

    Na een marathonvergadering van zes uur maakte Frédéric Carpentier, de voorzitter van de commissie die namens het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) het licentiedossier van WS Brussel in handen heeft, bekend dat er voor het einde van deze week een uitspraak volgt.

    https://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2016-05-03/john-bico-reageert-vol-vertrouwen-na-marathonvergadering-over-ws-brussel,

    Na een marathonvergadering van bijna zeventien uur ligt er een akkoord met Griekenland op tafel. Tijdens een persconferentie in Brussel sprak EU-president Donald Tusk van 'een agreekment'.

    https://www.volkskrant.nl/economie/teruglezen-grieks-akkoord-bevat-82-tot-86-miljard-voor-drie-jaar~a4099490/,

    Na een marathonvergadering van 18 uur hebben vakbonden en patroons dinsdagnacht een akkoord bereikt over een nieuw interprofessioneel akkoord voor de komende twee jaar.

    Het Belang van Limburg,

    in voorzetselgroep


    • deelnemers aan een marathonvergadering

    In de Canadese stad Vancouver is net de elfde aidsconferentie van start gegaan en de vijftienduizend deelnemers aan de zevendaagse marathonvergadering geloven zowaar in de toekomst.

    De Standaard,

    • in een marathonvergadering

    Op zaterdag 07-07-07 ging de recent gewijzigde [...] Raad van Bestuur in een marathonvergadering van 9u tot 17u nog eens door de lijst met openstaande punten; kwestie van klaar te zijn voor het komende seizoen.

    http://www.kfchamont99.be/blog/?p=1585,

    • na een marathonvergadering

    Na een onderbreking van twee weken hervat de Antwerpse politie de zaterdagstakingen. Dat hebben de vakbonden NSBP en NSP gisteravond beslist. Zij hebben al 22 maanden zaterdagstaking achter de rug, omdat hun eis van dubbel loon voor zaterdagwerk nog altijd niet is ingewilligd. Vorige week was er even hoop toen het schepencollege onderhandelingen begon over de zaterdagvergoeding. De vakbonden raakten er na een marathonvergadering niet uit.

    De Standaard,

    De aangepaste Landsbegroting 2014 is vannacht na een marathonvergadering aangenomen door de Staten. Met twaalf (AVP-)stemmen voor en acht tegen kreeg de begroting voldoende steun. Oppositiepartij MEP diende tevergeefs een motie van wantrouwen in tegen de regering.

    http://www.bearingpointcaribbean.com/aangepaste-begroting-2014-aangenomen-na-marathonvergadering-arubaanse-staten/,

    De Europese visserijministers zijn het dinsdag na een marathonvergadering in Brussel eens geworden over de vangsthoeveelheden voor het nieuwe jaar.

    Reformatorisch Dagblad,

    • tijdens een marathonvergadering

    Vlak voor de zomervakantie zijn er in de gemeenteraad tijdens een marathonvergadering tientallen kleine en grote besluiten genomen.

    https://www.parool.nl/amsterdam/stad-strooit-met-geld-tijdens-marathonvergadering~a4507449/,

    De kerk speelde ook een rol tijdens de Nationale Synode in 1618 en 1619. Tijdens deze marathonvergadering werd opdracht gegeven tot vertaling van de Statenbijbel, wat een enorme impuls gaf aan de ontwikkeling van de huidige Nederlandse taal.

    Trouw,

    • na afloop van de marathonvergadering

    Na afloop van de marathonvergadering gaf Van Rij geen uitsluitsel over zijn toekomst.

    De Telegraaf,