matriarchaal


matriarchaal 1.0

gekenmerkt door of betrekking hebbend op een samenlevingsvorm waarin de rol van de moeder of algemener van de vrouw domineert; gekenmerkt door of betrekking hebbend op het matriarchaat; ook als bijwoord: op een wijze die kenmerkend is voor of getuigt van het matriarchaat

Algemene voorbeelden


Beiden waren afkomstig uit het zuidelijke Georgië en het produkt van matriarchale familieverhoudingen; onder elkaar spraken zij Georgisch, tot ongenoegen van hun omgeving.

NRC,

Wat India betreft zijn er sterke aanwijzingen dat de Indusvalleicultuur die van 2500 voor Christus tot 1500 voor Christus India domineerde matriarchaal van karakter was.

http://www.dirah.demon.nl/Indiaasart.htm

Op het doksaal had ze me een paar weken nadat hij was aangekomen zonder veel omhaal van mijn plaats verstoten en zich matriarchaal tussen hem en mij in geposteerd, om hem tussen de gezangen door zaken in te fluisteren die hem zichtbaar verontrustten

Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • matriarchale cultuur
  • matriarchale gemeenschap
  • matriarchale levenswijze
  • matriarchale maatschappij

De oudste culturen op deze wereld zijn matriarchale culturen. Kenmerk van een matriarchale cultuur is dat de erfenis verloopt via de vrouwelijke lijn. Vanuit de natuur gezien is dit logisch, want over wie de moeder is van een kind hoeft nooit twijfel te bestaan.

http://www.dirah.demon.nl/tantra2.htm

We zijn te gast in een matriarchale gemeenschap, waar de vrouw gezinshoofd is, het geld beheert, het land bezit, haar naam doorgeeft aan de kinderen,... Dit alles met een zeer grote liefde en respect voor hun mannen, het moet gezegd.

http://www.kerknet.be/jongeren/files/parking/jvjarch/bangladesh.html,

Wat deze mensen zo apart maakt, is niet alleen hun matriarchale levenswijze, maar ook hun christelijke identiteit. Gans Bangladesh is moslim, alleen deze kleine minderheid is christelijk.

http://www.kerknet.be/jongeren/files/parking/jvjarch/bangladesh.html,

Al hadden vrouwen op Lesbos geen directe politieke invloed, zij speelden een belangrijke rol in het sociale en culturele leven. De handelsbetrekkingen met het koninkrijk Lydië, een matriarchale maatschappij, waren daar niet vreemd aan.

De Standaard,