mauser


mauser 1.0

afbeelding

Bron: Rama
( CC BY-SA 2.0 )

afbeelding

Bron: Arthurrh
( CC BY-SA 3.0 )

schietwapen vervaardigd door de voormalige fabriek van de gebroeders Mauser
Vaak gaat het om een zwaar schietwapen (automatisch of halfautomatisch), maar er bestaan allerlei types (verschillende soorten pistolen, geweren en mitrailleurs). In benamingen van verschillende types, zoals Mauser M70, Mauser C96 of Mauser G98, heeft het woord nog de functie van merknaam en dient het dus met een hoofdletter gespeld te worden. In afwijking van de officiële spelling wordt echter vaak ook de soortnaam met hoofdletter gespeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mauser…

is een schietwapen; is een wapen

  • [Deel] bestaat onder andere uit een loop, een magazijn, een slagveer, een trekker en een haan of tuimelaar
  • [Functie] wordt gebruikt als schietwapen
  • [Vervaardiging] werd geproduceerd door de voormalige fabrikant Mauser (die naast wapens ook motorfietsen maakte) van de gebroeders Wilhelm Mauser (1834-1882) en Paul Mauser (1838-1914)
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door (Duitse) soldaten, wachtposten, jagers, etc.

Algemene voorbeelden


De wachtposten lieten de mausers van hun schouders glijden.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Je rechter wijsvinger spant zich om de trekker. Tien tellen lang krijgt je pols een roffel. Tien tellen lang denk je niet. Tien tellen lang is je hoofd vol met het ratelen van de Mauser. Tien tellen later leeft niemand meer.

Proloog; Uitje; Vakantiebelevenissen; Helm, Ep Meijer,

Volgens een wapenregister hadden zij een Mauser en een bajonet uitgereikt gekregen.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Uiteindelijk kwam na diverse ontwikkelingen in Nederland de Beaumont 11 mm op de markt welke van een grendelsluiting was voorzien. Duitsland kende toen de Mauser M70 met een identiek systeem.

http://www.ou.nl/open/haw/

Ik poetste het wapen, ik haalde het helemaal uit elkaar en oliede alle stukken, de slagveer, de afvuurstang, de haanpal. Op het einde van de tweede dag testte ik de preciesheid van de mauser. Ik plaatste twee flessen op vijfhonderd meter afstand [...]. Na het vijfde schot spatte ook de tweede fles uit elkaar.

Berthold 1200, Paul Koeck,

Als mijn vader over zijn geweer praatte, bedoelde hij iets anders, dan bedoelde hij de mauser die hij me twee keer had getoond, één keer in mijn handen had gelegd, het woog zo zwaar dat ik het bijna liet vallen, mijn vader lachte.

Berthold 1200, Paul Koeck,

Daar stak het, onder de eerste plank van de binnenmuur af, de mauser, ik herkende het wapen, het zag er alleen iets minder indrukwekkend uit dan het meer dan dertig jaar in mijn geest had gezeten, toch reeds een automatisch geweer met een magazijn voor tien kogels.

Berthold 1200, Paul Koeck,

Wapens: elk zwaar kaliber geweer dat gediend heeft tot bewapening van militaire troepen: Fal, mauser, Garand, M1, Lee-Enfield, enz.

http://www.zilverberg.be/schietsport.htm#link1

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen