maxima cum laude


maxima cum laude 1.0

(Latijn) met de hoogste lof, gebruikt als eervolle vermelding bij het afronden van een studie of promotie; met de grootste onderscheiding
Minder gebruikelijk dan het synoniem summa cum laude.

Algemene voorbeelden


Cum laude [...] is een aanduiding die wordt gebruikt als mensen met hoge cijfers slagen voor hun universitair examen of doctoraalexamen. Eveneens wordt de kwalificatie gebruikt voor mensen die op excellent niveau promoveren. Daarboven worden soms nog de kwalificaties magna cum laude ('met groot lof') en summa cum laude of maxima cum laude ('met de hoogste lof') gehanteerd.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cum_laude,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de benaming maxima cum laude
  • de vermelding maxima cum laude

Populair gebruikt in het Amerikaanse onderwijssysteem, werd de benaming magna cum laude voor het eerst uitgereikt aan Harvard-afgestudeerden in 1869. Het is inmiddels door veel academische instellingen overgenomen, waaronder middelbare scholen, hogescholen en universiteiten. Onderwijsinstellingen in Indonesië en de Filippijnen gebruiken deze onderscheidingen ook, en veel Europese landen gebruiken ze ook, maar vertalen ze naar hun moedertaal in plaats van het Latijn te gebruiken.

https://nl.talkingofmoney.com/where-did-term-magna-cum-laude-originate-from-and-why-is-it-used-in-academics

De vermelding cum laude (met lof), magna cum laude (met groot lof) en summa cum laude of maxima cum laude (met de hoogste lof) wordt gebruikt op universiteiten, sommige hogescholen en gymnasia. Door de eervolle vermelding ook in het middelbaar onderwijs in te voeren, wil Dekker 'meer erkenning voor de uitstekende prestaties van toptalenten'.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-8-geslaagd-volgend-jaar-cum-laude-diploma~b23410a1/,

met werkwoord


  • maxima cum laude afstuderen

Coppens studeerde in Gent, waar hij op zijn eenentwintigste maxima cum laude afstudeerde en op zijn vierentwintigste maxima cum laude promoveerde op het gebied van de chemische technologie.

https://www.delta.tudelft.nl/article/wetenschap-ook-een-vorm-van-kunst,

  • zijn bachelor maxima cum laude behalen

Voor zijn jaarlijkse optreden in theater van Beresteyn heeft Rein de Graaff dit seizoen wederom een tweetal virtuoze jazzmuzikanten uitgenodigd. Eén van hen is de trompettist John Marshall wiens muzikale carrière op de New Yorkse jazzscene begon in de vroege jaren zeventig [...]. Zijn jonge collega tenorsaxofonist Gideon Tazelaar is nog maar 19 jaar en is nu al hard op weg een begrip te worden in de Vaderlandse jazzwereld. Hij behaalde afgelopen zomer zijn Bachelor maxima cum laude op het Conservatorium van Amsterdam.

https://www.vanberesteyn.nl/programma/rein-de-graaff-trio-friends/

  • maxima cum laude promoveren

Theodor Baader werd geboren te Münster en studeerde aldaar en in Bern. Hij promoveerde in 1913 te Münster maxima cum laude in de philologie met de dissertatie Historische Übersicht des Osnabrückisch-Tecklenburgischen Vokalismus.

https://www.ru.nl/kdc/@758363/pagina/

Leo Hendrik Baekeland was buitengewoon slim. Hij werd op 14 november 1863 in Gent geboren als zoon van een schoenmaker en een dienstmeid. Op de nijverheidsschool kreeg hij al een medaille voor scheikunde en na een studie van vier jaar promoveerde hij op zijn 21ste tot doctor in de natuurwetenschappen maxima cum laude.

https://www.ensie.nl/ewoud-sanders/bakeliet,

  • maxima cum laude slagen

Keerzijde is ook, dat niet ieder academicus iets kan bereiken, ook al zou je Maxima Cum Laude slagen. Dat is geen garantie voor succes.

https://www.waterkant.net/suriname/2011/09/09/%E2%80%9Cniets-zoeken%E2%80%9D-achter-afzegging-president-suriname/?cn-reloaded=1,

in een voorzetselgroep


(Strikt genomen dubbelop, omdat cum laude zelf al het element "met" bevat.)
  • met maxima cum laude afstuderen

Na zijn studies op het Lemmensinstituut die hij afrondde met grote onderscheiding voor saxofoon ging Stef naar het Koninklijk Conservatorium Antwerpen waar hij les volgde bij Hans de Jong en afstudeerde met maxima cum laude voor saxofoon en magna cum laude voor kamermuziek.

http://www.jamm-management.com/stef-verpraet/,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


maxima cum laude 1.1

eervolle vermelding 'met de hoogste lof' bij het afronden van een studie of promotie

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een maxima cum laude krijgen

Als u erin zult slagen om deze bocht nog voor het einde van de legislatuur te nemen, krijgt u van mij een maxima cum laude.

https://www.vlaamsparlement.be/plenaire-vergaderingen/907348/verslag/908910,

maxima cum laude 2.0

buitengewoon goed; uitermate goed; voortreffelijk; op uitmuntende wijze
Vooral in combinatie met het werkwoord slagen.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • (met) maxima cum laude slagen

Dus de bedoeling van die avond was om, ons Belgen, de cinghiale, het zelf geschoten everzwijn, op zijn calabrees klaargemaakt, te laten proeven [...]. Deze opdracht is met maxima cum laude geslaagd, dankzij de dames die als team alles klaarmaakten en aandroegen.

https://www.ditisitalie.nl/column-amicizia/,

Campagne referendum sleepwet maxima cum laude geslaagd. De campagne ten behoeve van het gewenste referendum over de sleepwet is één van de meest opvallende maatschappelijke initiatieven van dit jaar op de Nederlandse markt. Een aantal oplettende studenten hebben de koppen bij elkaar gestoken, hun mouwen opgestroopt en het ziet ernaar uit dat zij hun goede doel ook daadwerkelijk gaan bereiken. Voor hun referendumaanvraag dienen 300.000 handtekeningen opgehaald te worden voor 16 oktober a.s. De teller staat vandaag al op meer dan 360.000 handtekeningen.

http://www.klausvandenberg.com/referendum-sleepwet-geslaagd-al-meer-dan-300-000-keer-getekend/,