meccano


meccano 1.0

afbeelding

Bron: Lady alys
( CC BY-SA 3.0 )

(sport en recreatie)

speelgoed dat bestaat uit een set ijzeren of ook wel houten constructieonderdelen, waarmee allerlei voertuigen, werktuigen, gebouwen e.d. gemaakt kunnen worden; in het meervoud ter aanduiding van soorten meccano en constructiedelen van meccano
Ook als merknaam, gespeld met hoofdletter.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Meccano…

is speelgoed

  • [Attribuut] wordt veelal geleverd in een speciale doos, de meccanodoos
  • [Deel] bestaat uit een set met een groot aantal ijzeren, of ook wel houten, constructieonderdelen
  • [Functie] is bedoeld om ermee te spelen, om er zaken mee te construeren
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door kinderen, met name jongens

Algemene voorbeelden


Aart van de Ruit (69) zit achter een tafel waarop een gigantische havenkraan staat. Gemaakt van meccano, ouderwets groen. De kraan beweegt alle kanten op en maakt de nodige indruk op de bezoekers van de Meccanobeurs die afgelopen weekend in de Zevenbergse De Schuur gehouden werd.

BN/De Stem,

In mijn andere jeugd zit ik altijd binnen, voortdurend in de weer met mijn blokkendoos en een stapel lege luciferdoosjes, later mijn meccano en een uitdijende verzameling dinky toys, in dit opzicht beslist een gelukkige jeugd.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

De 8-jarige Andreas Creten [...] wil graag zijn onvolledige meccanodoos uit de jaren '60 aanvullen met oude meccano's.

De Standaard,

Via de tinnen figuren kwam men uiteindelijk tot de ontwikkeling van het blikken speelgoed, dat uitgroeide tot een echte industrie. Nürnberg zelf heeft een specialiteit van meccano's, blikken en metalen speelgoed en mechanische konstrukties.

De Standaard,

In het Speelgoedmuseum, dat dit jaar 25 jaar bestaat, is ook veel 'echt' speelgoed te vinden, waar kinderen vroeger wèl mee mochten spelen, legpuzzels, Meccano, speelgoedbootjes en Anker-steenbouwdozen. En Lego, waar kinderen nog altijd veel mee spelen.

NRC,

Vervelen Uw kinderen zich ook altijd? Irriteert het U als ze zitten te zeuren? Gelukkig kunt u ze de mond snoeren met 'Model 8', een soort meccano van soepel plastic waarmee kinderen van alles kunnen maken.

NRC,

Allerlei vormen van constructiemateriaal zoals grote en kleine lego, bouwblokken, houten meccano enz.

http://www.rug.ac.be/RUGportal/nl/studenten/studleven/kinderopvang,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


meccano 2.0

(sport en recreatie)

het construeren van iets met behulp van meccano; het spelen met meccano
Ook gebruikt in vergelijkingen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Meccano…

is spelen

      Algemene voorbeelden


      'Meccano is veel meer dan technisch spelen'.

      BN/De Stem,

      Geometrische patronen zijn schering en inslag bij Decouflé. Dans is voor hem altijd een beetje meccano, het ineenknutselen van perfect werkende machinerietjes. Een batterij techniek is een onontbeerlijk hulpmiddel voor de grote tableaus waarin de theaterlijst tot stelling en trapeze wordt omgebouwd. Maar alles loopt zo geölied en zo vanzelfsprekend, dat je het nauwelijks merkt.

      De Standaard,

      Na inspectie bleek dat we 8 PCI-netwerkkaarten nodig hadden [...]. Het installeren van zo'n netwerkkaart is niet moeilijk en doet een beetje aan meccano denken: je maakt de kast open van je computer. Vergeet vooraf niet alle kabels los te maken, inclusief het stroomsnoer. Met een kruisschroevendraaier maak je het metalen plaatje los, zodat je de netwerkkaart in de plaats kan steken.

      http://users.compaqnet.be/cn001183/netwerk.htm