medaillewinnaar


medaillewinnaar 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

sportman of sportvrouw die in een sportwedstrijd eerste, tweede of derde wordt en daarvoor een medaille in ontvangst mag nemen, hetzij als individu, hetzij als lid van een winnende sportploeg; winnaar van de gouden, zilveren of bronzen medaille

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een medaillewinnaar…

is een winnaar; is een persoon

  • [Geheel] kan deel uitmaken van een sportploeg
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint de eerste, de tweede of de derde prijs
  • [Betrokkene] is een individu of maakt deel uit van een sportploeg

    Hoofdsemagram: winnaar


    Algemene voorbeelden


    Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta zijn nog vier atleten betrapt op het gebruik van spierversterkende middelen. Onder hen medaillewinnaars. Ze riskeren een schorsing van vier jaar.

    De Standaard,

    De Ridderzaal was nog niet voor de helft gevuld. Vooral sporters, hun begeleiders en pers waren naar Den Haag afgereisd. De olympische sporters waren allen gekleed in een oranje ribbroek en een zwart colbert. Na afloop maakten de medaillewinnaars een rijtoer door Den Haag.

    ANP,

    De bank gebruikt het judo intensief in haar interne communicatie: het personeel leeft al langer mee met het wel en wee van de Belgische judoka's. Om uit de sponsoring ook externe publiciteit te puren, moet de bank naast elke frank sponsorgeld nog eens een frank extra uitgeven aan bijkomende acties, zegt Bruneel. De Olympische Spelen boden een ideale gelegenheid om die inspanning op te drijven. Niet alleen de medaillewinnaars, ook de judoka's die zonder eremetaal naar huis kwamen, kregen van de sponsor via krantenadvertenties felicitaties voor hun prestaties.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • starten
    • vrijuit gaan
    • zich presenteren (aan)

    Dan de 1500 meter. Bij de mannen zijn alle medaillewinnaars gestart in de buitenbocht. Sterker, onder de eerste twaalf zijn er maar twee die in de binnenbocht zijn begonnen. De eerste 300 meter met daarin een buitenbocht wordt gemiddeld bijna een kwart seconde sneller afgelegd dan het binnentraject. Dat is een groot verschil.

    http://home.hccnet.nl/h.blankesteijn/index/2002/Nrc/Achterpagina/020221%20Schaatsers%20na%20loting%20naar%20huis.htm,

    Bromantan verdoezelt het gebruik van andere verboden middelen en tijdens de Olympische Spelen in Atlanta werden er enkele sporters op betrapt. Omdat het niet op de lijst van verboden middelen voorkwam, gingen de "positief "getesten, onder wie medaillewinnaars, vrijuit.

    De Standaard,

    Bejaarde emigranten komen er een broodje pindakaas smeren, Nederlandse schaatsfans drinken er, voor een Nederlandse prijs (3,50 dollar) hun biertje en nationale medaillewinnaars presenteren zich met plak aan hun aanbidders. In het Holland Heineken House mag vanavond, na de 1500 meter mannen, een nieuw feest worden verwacht.

    de Volkskrant,

    als object bij een werkwoord


    • medaillewinnaars belonen
    • medaillewinnaars binnenhalen
    • medaillewinnaars huldigen
    • medaillewinnaars ontvangen

    De wereldfederatie begrijpt echter ook dat geld de enige oplossing is om topatleten in de toekomst bij indoorkampioenschappen aan de start te krijgen. De IAAF - de eerste 'A' staat voor 'Amateur' - wil de medaillewinnaars financieel gaan belonen. Indien het Internationaal Olympisch Comité ( IOC) zich daartegen blijft verzetten, zijn de atletiekbestuurders zelfs bereid dat protest te negeren.

    NRC,

    "Voor de Maltezen vormen deze Spelen een grote gebeurtenis. Ze hebben hier nog nooit zoveel sporters uit zoveel landen bij elkaar gezien. Medaillewinnaars zullen als helden door de gemeenschap worden binnengehaald."

    NRC,

    Van elke kampioenenploeg wordt één vertegenwoordiger uitgenodigd. Daarnaast worden de zes Belgische medaillewinnaars van Atlanta (Deburghgraeve, Werbrouck, Vandecaveye, Godefroid, Lomba en Van Barneveld) gehuldigd.

    De Standaard,

    Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen in Sotsji ontvangen. De ontmoeting vond plaats op het Binnenhof.

    https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/02/fotos-nederlandse-medaillewinnaars-op-bezoek-bij-premier-mark-rutte,

    met adjectief ervoor


    • drievoudig medaillewinnaar
    • (de) elfvoudig medaillewinnaar

    Handboogschutter Steve Wijler heeft bij zijn debuut in de wereldbeker gestunt met de gouden medaille. [...]. De jonge Nederlander won met 6-2 van de 31-jarige Im, drievoudig medaillewinnaar op Olympische Spelen.

    https://www.telegraaf.nl/sport/175833/boogschutter-stunt-met-goud-in-china,

    "Deburghgraeve zwom te dicht bij de koord, zodat Linn meegezogen werd", oordeelde elfvoudig medaillewinnaar Mark Spitz.

    De Standaard,

    • de grootste medaillewinnaar
    • de scuccesvolste medaillewinnaar

    Met dertien medailles in de tas is de Nederlandse Paralympische zwemploeg maandag geland op Schiphol, na een week van competitie tijdens het WK kortebaan in Rio de Janeiro. De grootste medaillewinnaar van het WK Korte Baan was Michel Tielbeke. Hij kwam thuis met twee gouden en drie bronzen medailles.

    https://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=3028,

    Golf is een van de sporten die op de Olympische Zomerspelen worden beoefend. [...]. De Amerikaan Henry Egan is de 'succesvolste medaillewinnaar' in het golf, hij won eenmaal goud en zilver.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Golf_op_de_Olympische_Zomerspelen,

    • nationale medaillewinnaars

    Bejaarde emigranten komen er een broodje pindakaas smeren, Nederlandse schaatsfans drinken er, voor een Nederlandse prijs (3,50 dollar) hun biertje en nationale medaillewinnaars presenteren zich met plak aan hun aanbidders. In het Holland Heineken House mag vanavond, na de 1500 meter mannen, een nieuw feest worden verwacht.

    de Volkskrant,

    • de jongste medaillewinnaar
    • (de) oudste medaillewinnaar

    In Athene in 1896, bij de allereerste olympiade van de moderne tijden, was ene Dimitrios Loundras de jongste deelnemer van het hele lot en de moedige knaap pakte ook nog een medaille. Tot de dag van vandaag blijft hij de jongste medaillewinnaar ooit op de Spelen, want met de Griekse turnploeg won hij brons.

    https://www.hln.be/sport/meer-sport/olympische-spelen/10-jarige-griekse-turner-dimitrios-loundras-jongste-medaillewinnaar-ooit~a0feed88/,

    De Jong oudste medaillewinnaar in 86 jaar. Bob de Jong heeft dinsdag voor de vierde keer in zijn loopbaan een medaille gewonnen op de 10 kilometer bij de Olympische Spelen. De Nederlandse schaatser eindigde als derde achter winnaar Jorrit Bergsma en nummer 2 Sven Kramer.

    https://www.volkskrant.nl/sport/de-jong-oudste-medaillewinnaar-in-86-jaar~b72cf0b8/,

    • een potentieel medaillewinnaar
    • een potentiële medaillewinnaar

    De Engelsman Douglas Turner, dit jaar met 20.61 de zesde performer, was al eerder kansloos. Vanuit baan 1 kwam hij in zijn reeks niet verder dan een vijfde plaats in 21.90. Een quasi zeker finalist, een potentieel medaillewinnaar, werd meteen uitgerangeerd.

    De Standaard,

    Zoals al jaren het geval is, heeft Nederland weer heel wat medaillekandidaten. Of, zoals ze het bij NOS Sport (27-12-2014) uitdrukten in de aanloop naar een ander toernooi: 'potentiële medaillekandidaten'. Bij die laatste formulering zullen sommigen zich achter de oren krabben. Je voelt dat er hier iets niet helemaal lekker zit. Immers, een medaillekandidaat is iemand die een medaille kan winnen. Anders gezegd: een medaillekandidaat is een potentiële medaillewinnaar. Als je daar dan nog weer het woord 'potentiële' vóór zet, is dat dubbelop: een potentiële potentiële winnaar. Taalkundigen noemen zo'n fout een pleonasme.

    https://www.vandale.nl/node/1456#.Xh3SASPvK70,

    • (de eerste) Belgische medaillewinnaar
    • Belgische medaillewinnaars
    • Nederlandse medaillewinnaars

    Zwaargewicht Harry Van Barneveld (29) was de eerste Belgische medaillewinnaar in Atlanta.

    De Standaard,

    Twee mannen kunnen het wel ver schoppen: Christophe Impens op de 1.500 meter en Erik Wymeersch op de 200. Het is geen toeval uiteraard dat dat twee van de drie Belgische medaillewinnaars van het EK '96 zijn.

    De Standaard,

    Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen in Sotsji ontvangen. De ontmoeting vond plaats op het Binnenhof.

    https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/02/fotos-nederlandse-medaillewinnaars-op-bezoek-bij-premier-mark-rutte,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • de medaillewinnaars bij de Paralympische Spelen

    De medaillewinnaars bij de Paralympische Spelen in Beijing worden volgende week vrijdag in Den Haag ontvangen door koningin Beatrix.

    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/72027/Medaillewinnaars-Paralympics-naar-koningin,

    Voorzetsel: in

    • (de eerste) medaillewinnaar in Atlanta
    • medaillewinnaars in een discipline

    Zwaargewicht Harry Van Barneveld (29) was de eerste Belgische medaillewinnaar in Atlanta.

    De Standaard,

    Wat we van Sportweek vooral willen weten: wat is skeleton? De Olympische special die het blad deze week voor de actieprijs van twee euro aanbiedt, geeft geen uitsluitsel. Skeleton staat weliswaar keurig in het Olympisch programma en het tijdschrift voorspelt zelfs de medaillewinnaars in deze discipline, maar geeft verder geen toelichting.

    Algemeen Dagblad,

    Voorzetsel: op

    • medaillewinnaars op de Olympische Spelen
    • medaillewinnaar op de Spelen
    • medaillewinnaar op de 1000 meter
    • de medaillewinnaars op het WK indoor

    Volgend jaar zullen alle medaillewinnaars op de Olympische Spelen op het podium staan met een stukje smartphone rond hun nek. 3 jaar geleden deed het olympisch comité in Japan een oproep om zoveel mogelijk oude smartphones binnen te brengen in recyclagepunten. De reden? Japan wil alle gouden, zilveren en bronzen medailles maken uit gerecycleerde metalen uit smartphones.

    https://sporza.be/nl/2019/02/08/medailles-tokio-gsm/,

    Eerste minister Jean-Luc Dehaene stuurde volgende gelukwensen naar Frederik Deburghgraeve en Harry Van Barneveld: "Aan de heer Harry Van Barneveld: Hartelijk gefeliciteerd met uw bronzen medaille. Meteen hebt u bewezen dat met karakter en volharding de aanhouder het haalt. Als eerste Belgische medaillewinnaar op deze Spelen hebt u meteen de toon gezet en het voorbeeld gegeven voor de ganse Belgische delegatie". "Aan de heer Frederik De Burghgraeve: Hartelijk gefeliciteerd met uw gouden medaille en wereldrecord op de 100 m schoolslag. Deze unieke prestatie is een (voorlopige) hoogtepunt van een reeds indrukwekkende reeks."

    De Standaard,

    Stefan Groothuis en Michel Mulder hebben Erben Wennemars vandaag opgevolgd als laatste Nederlandse medaillewinnaar op de 1000 meter bij de Olympische Spelen. Groothuis behaalde in de Adler Arena goud en Mulder brons.

    https://www.volkskrant.nl/sport/wennemars-was-laatste-medaillewinnaar-op-1000~be2c3293/,

    Wie over records spreekt, denkt onvermijdelijk aan Christoph Impens. De man, die Ivo Van Damme van de tabellen van de 1.500 m veegde deze zomer, wou zich eigenlijk op de 3.000 m toeleggen [...]. "Tot bekend raakte dat de IAAF serieuze geldprijzen toekent aan de medaillewinnaars op het WK indoor. Daar zullen de Afrikanen wel op af komen, vrees ik. Vandaar dat ik mij eerder op de 1.500 m wil concentreren."

    De Standaard,

    Voorzetsel: uit

    • de medaillewinnaars uit Atlanta

    Dehaene zelf is dinsdag te gast op het Belgisch Olympisch Comité, bij de viering van de medaillewinnaars uit Atlanta.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • de medaillewinnaar van Atlanta
    • de medaillewinnaar van Sydney
    • de medaillewinnaars van de Olympische Spelen
    • medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen

    Van elke kampioenenploeg wordt één vertegenwoordiger uitgenodigd. Daarnaast worden de zes Belgische medaillewinnaars van Atlanta (Deburghgraeve, Werbrouck, Vandecaveye, Godefroid, Lomba en Van Barneveld) gehuldigd.

    De Standaard,

    De binnenstad van Den Haag was gistermiddag oranje gekleurd voor de huldiging van de medaillewinnaars van Sydney.

    De Limburger,

    De medaillewinnaars van de Olympische Spelen, onder wie Dorian van Rijsselberghe, zijn terug in Nederland.

    https://www.texelsecourant.nl/nieuws/algemeen/25346/huldiging-medaillewinnaars-bij-rai?related,

    Premier Mark Rutte heeft dinsdagmiddag de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen in Sotsji ontvangen. De ontmoeting vond plaats op het Binnenhof.

    https://www.metronieuws.nl/binnenland/2014/02/fotos-nederlandse-medaillewinnaars-op-bezoek-bij-premier-mark-rutte,

    in voorzetselgroep


    • trots zijn op zijn medaillewinnaars

    Natuurlijk is Nederland hartstikke trots op zijn medaillewinnaars. Uytdehaage, Van Velde, Smit, Bos, Groenewold, Romme. Stuk voor stuk sluiten we hen in de armen.

    Algemeen Dagblad,

    • deelname van medaillewinnaars
    • de huldiging van de medaillewinnaars
    • de viering van de medaillewinnaars

    Op initiatief dan van de cel Topsport vonden volgende topsportevenementen plaats: de Versatel Powerboat Grand Prix of Belgium (een formule 1-race voor powerboten op de Schelde), de Flanders Open Esso Squash (een squashtornooi op het niveau van de Super series), de wereldtitelverdediging van bokskampioene Daniella Somers, de voorronde van de Europabeker volleybal (de CEV Cup), het Antwerp Olympic Gymgala met deelname van medaillewinnaars aan de laatste Olympische spelen en de Nike Premier Cup, 's werelds grootste jeugdvoetbaltornooi.

    http://www.antwerpen.be/MIDA/

    De binnenstad van Den Haag was gistermiddag oranje gekleurd voor de huldiging van de medaillewinnaars van Sydney.

    De Limburger,

    Dehaene zelf is dinsdag te gast op het Belgisch Olympisch Comité, bij de viering van de medaillewinnaars uit Atlanta.

    De Standaard,

    • premies voor medaillewinnaars

    Verhoging van de premies voor medaillewinnaars dankzij het Fonds Baillet Latour. Dankzij zijn partnerschap met het Fonds Baillet Latour kan het Belgian Paralympic Committee de medaillewinnaars van de Paralympische Zomer- en Winterspelen belonen. Een atleet zal voortaan respectievelijk € 25 000, € 15 000 of € 10 000 verdienen als hij/zij een gouden, zilveren of bronzen medaille scoort.

    https://www.paralympic.be/nl/nieuws/pyeongchang-2018-el%C3%A9onor-sana-aangeduid-als-vlaggendraagster,

    met telwoord ervoor


    • drie medaillewinnaars
    • zes medaillewinnaars
    • de eerste medaillewinnaar

    De olympische zevenkamp zal herinnerd worden als die van een nieuwe generatie: de drie medaillewinnaars zijn slechts 23.

    De Standaard,

    Ton Eijkenboom van het Apeldoornse AV'34 en Vincent de Lange (AAC'61) leverden in het weekeinde bij de nationale titelstrijd meerkamp in de IJsselhal in Zwolle bij de senioren en junioren de zes medaillewinnaars.

    Meppeler Courant,

    Zwaargewicht Harry Van Barneveld (29) was de eerste Belgische medaillewinnaar in Atlanta.

    De Standaard,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn mediallewinnaars
    • onze medaillewinnaars
    • hun medaillewinnaars

    Wielerbond KNWU hoopt over vier jaar in Tokio nog meer olympische medailles te halen dan de zes van afgelopen weken in Rio de Janeiro. "Gezien de leeftijd van onze medaillewinnaars in Rio en het aantal talenten dat al klaar staat, ziet de toekomst er rooskleurig uit", stelt technisch directeur Thorwald Veneberg.

    https://www.ad.nl/dossier-meer-sport/succesvolle-knwu-wil-nog-meer-medailles-in-tokio~ad35b06f/,

    Natuurlijk is Nederland hartstikke trots op zijn medaillewinnaars. Uytdehaage, Van Velde, Smit, Bos, Groenewold, Romme. Stuk voor stuk sluiten we hen in de armen.

    Algemeen Dagblad,

    U kent ze wel, die oranje feesttent waar tijdens elke Spelen dagelijks een paar duizenden uitzinnige Hollanders hun medaillewinnaars plegen te vieren.

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20120726_00236064,

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle medaillewinnaars

    Volgend jaar zullen alle medaillewinnaars op de Olympische Spelen op het podium staan met een stukje smartphone rond hun nek. 3 jaar geleden deed het olympisch comité in Japan een oproep om zoveel mogelijk oude smartphones binnen te brengen in recyclagepunten. De reden? Japan wil alle gouden, zilveren en bronzen medailles maken uit gerecycleerde metalen uit smartphones.

    https://sporza.be/nl/2019/02/08/medailles-tokio-gsm/,

    Als 'klap op de vuurpijl' krijgen alle medaillewinnaars aan het einde van de rondrit ook nog de Haagse sportpenning uitgereikt. Dat gebeurt bij het gemeentehuis, waar zich nog een kleine 2000 mensen hebben verzameld.

    Algemeen Dagblad,

    met eigennaam


    • medaillewinnaar Mark Spitz

    "Deburghgraeve zwom te dicht bij de koord, zodat Linn meegezogen werd", oordeelde elfvoudig medaillewinnaar Mark Spitz.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    medaillewinnaar 1.1

    (sport en recreatie; politiek en bestuur)

    bij uitbreiding: land dat of groep, unie van landen die tijdens een grote sportwedstrijd door toedoen van de afgevaardigde sportlieden medailles behaalt

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een medaillewinnaar…

    is een land of groep landen

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint eerste, tweede en derde prijzen bij een sportevenement

      Hoofdsemagram: winnaar


      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de beste mediallewinaar
      • grote medaillewinnaars

      Uit een ABC-enquête blijkt dat de meerderheid van de Amerikanen van mening is dat het "belangrijk" voor hen is dat de Verenigde Staten de beste medaillewinnaar was, terwijl 17% het "heel belangrijk" noemt.

      https://nl.culturedup.com/olympics-medal-count-2012,

      De Europese Unie liet gisteren weten dat ze op de jongste Olympische Spelen tot de grote medaillewinnaars behoorde. Met een totaal van 75 gouden medailles, of 2,02 per 10 miljoen inwoners, gaat de Unie Rusland, de Verenigde Staten, Japan, China en Canada vooraf. Alleen Australië, met vijf gouden medailles per 10 miljoen inwoners, deed het beter dan de EU.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • tot de (grote) medaillewinnaars behoren

      De Europese Unie liet gisteren weten dat ze op de jongste Olympische Spelen tot de grote medaillewinnaars behoorde. Met een totaal van 75 gouden medailles, of 2,02 per 10 miljoen inwoners, gaat de Unie Rusland, de Verenigde Staten, Japan, China en Canada vooraf. Alleen Australië, met vijf gouden medailles per 10 miljoen inwoners, deed het beter dan de EU.

      De Standaard,

      medaillewinnaar 2.0

      ( Gezegd van personen en groepen personen, soms ook van concrete zaken)
      winnaar van een medaille in een wedstrijd, competitie of verkiezing buiten de sportwereld; winnaar van de gouden, zilveren of bronzen medaille

      Betekenisbetrekking


      generalisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een medaillewinnaar…

      is een persoon, een groep van personen of een zaak

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wint de eerste, de tweede of de derde prijs
      • [Betrokkene] is een individu of maakt deel uit van een groep personen; kan ook een zaak zijn

        Hoofdsemagram: winnaar


        Algemene voorbeelden


        De Jonghe was een kind van zijn tijd, en pomologie werd in toenmalige tuinbouwkringen overschaduwd door de nieuw ingevoerde exotische planten. Ook hij legde zich erop toe en won op Brusselse tentoonstellingen vele prijzen. Al in 1838 vermeldt "Horticulteur Belge" hem als medaillewinnaar voor zijn geraniums.

        http://www.boomgaardenstichting.be/mechelen/pomologen.htm

        Glasstad Taptoe met veel medaillewinnaars. Op het terrein van Leerdam Sport '55 vond zaterdagavond de elfde editie plaats van de Glasstad Taptoe. Van de partij waren onder meer de marchingband van DVS Katwijk, het jeugdkorps van DVS en het showkorps van De Bazuin. Zij wonnen allen gouden medailles tijdens het onlangs gehouden Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

        https://www.hetkontakt.nl/regio/leerdam/127910/glasstad-taptoe-met-veel-medaillewinnaars-fotoreportage-,

        RobecoSAM maakt duurzame medaillewinnaars 2019 bekend. RobecoSAM heeft vandaag 'The Sustainability Yearbook 2019' gepubliceerd dat dit jaar 458 bedrijven uit 36 ​​landen erkent met een 'duurzaamheidsmedaille'. Het Jaarboek toont de duurzaamheidsprestaties van 's werelds grootste bedrijven en omvat de top 15% van de bedrijven in elke sector, waarbij de best presterende bedrijven worden beloond met medailles voor goud, zilver of brons.

        https://www.duurzaam-ondernemen.nl/robecosam-maakt-duurzame-medaillewinnaars-2019-bekend/,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • (de) grote medaillewinnaar
        • een heuse prijswinnaar
        • een waardige medaillewinnaar

        Jimmy Knuever wederom grote medaillewinnaar bij Vogelvreugd Zelhem. Acht medailles wist Jimmy in de wacht te slepen met zijn topvogels. Daar zat uiteraard ook de mooiste postuurkanarie van de show bij; deze werd beloond met 93 punten en werd Open Kampioen van Bronckhorst.

        https://www.contactmidden.nl/nieuws/algemeen/288090/jimmy-knuever-wederom-grote-medaillewinnaar-bij-vogelvreugd-zelhem-,

        POS Sparkling Wine Brut. Deze spraakmakende bubbelwijn is een heuse medaillewinnaar. De wijn is heerlijk fruitig en fris en is perfect voor ieder moment. Afkomstig uit de kelders van het beroemde Chileense wijnhuis Viña Indomita.

        https://www.wijnvoordeel.nl/familie-pos-collection-sparkling-wine-brut

        Op 7 december wordt de KNCV Gouden Medaille 2016 uitgereikt aan prof. dr. Syuzanna Harutyunyan. De KNCV Gouden Medaille is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. [...]. Volgens de jury van de KNCV Gouden Medaille is dit de bekroning van een veelzijdige carrière waarin ze al een aantal hoogstandjes heeft laten zien in de katalyse, enantioselectieve synthese en de totaalsynthese van gerichte doelmoleculen. "Daarmee is ze een waardige medaillewinnaar waar de Nederlandse chemie trots op mag zijn."

        https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2016/cw/kncv-gouden-medaille-voor-syuzanna-harutyunyan-op-chains-2016.html,

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: bij

        • medaillewinnaar bij de JON

        Goedele Luyten uit 4L is medaillewinnaar bij de JON, de jeugdolympiade voor natuurwetenschappen. Zij behoort tot de beste 30 van alle 220 leerlingen die de tweede ronde haalden.

        https://nl-nl.facebook.com/olvp.be/posts/456058064487832?comment_tracking={%22tn%22%3A%22O%22},

        Voorzetsel: op

        • medaillewinnaar op het Concours Général Agricole
        • medaillewinnaar op wijnconcoursen

        Dit tulpglas met een inhoud van 25 cl sublimeert de aroma's van het uitgebreide Bracine-assortiment, medaillewinnaar op het Concours Général Agricole in Parijs!

        https://www.hopt.nl/bierglazen/1850-verre-bracine-tulipe-25-cl.html

        Aldeya Garnacha Bodega Pago de Aylès. Niet voor niets medaillewinnaar op verschillende wijnconcoursen. Werkelijk uitmuntende rode wijn.

        https://www.bastionmalden.nl/smaakprofiel/rood--elegant-en-fruitig/sort-by/name/sort-direction/asc

        Voorzetsel: van

        • medaillewinnaars van het Wereld Muziek Concours

        "We ontvangen onder meer drie medaillewinnaars van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, de belangrijkste wedstrijd voor showkorpsen in Nederland. In de zogenoemde World Divison meten de beste korpsen uit heel de wereld zich daar met elkaar."

        https://www.dvhn.nl/drenthe/Topkorpsen-op-streetparade-in-Emmer-Compascuum-22468826.html,

        met telwoord ervoor


        • drie medaillewinnaars
        • de eerste medaillewinnaar

        "We ontvangen onder meer drie medaillewinnaars van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, de belangrijkste wedstrijd voor showkorpsen in Nederland. In de zogenoemde World Divison meten de beste korpsen uit heel de wereld zich daar met elkaar."

        https://www.dvhn.nl/drenthe/Topkorpsen-op-streetparade-in-Emmer-Compascuum-22468826.html,

        Teylers Tweede Genootschap, ook bekend als het Wetenschappelijk Genootschap, is een van de twee genootschappen opgericht binnen de Teylers Stichting met als doel bevordering en aanmoediging van kunst en wetenschap. [...]. De eerste taak van het nieuwe genootschap was het uitschrijven van een prijsvraag. [...]. De eerste medaillewinnaar was Martinus van Marum, die in 1778 de eerste prijs won met zijn verhandeling over Gephlogisteerde en gedephlogisteerde luchten waarin hij de phlogistontheorie uitdaagde.

        https://nl.wikipedia.org/wiki/Teylers_Tweede_Genootschap,

        met bezittelijk voornaamwoord


        • onze medaillewinnaars

        Het Nederlandse team heeft haar beste prestatie ooit geleverd bij de Internationale Biologie Olympiade. Er werden drie gouden medailles gewonnen: Ward de Ridder (18) uit Gouda werd negende van de wereld, Tim van Dijk (17) uit Oeffelt en Lars Willighagen (18) uit Eindhoven eindigden ook in de top-10%. Berit Kooter (16) uit Amsterdam behaalde een prachtige zilveren medaille. [...]. "Alle organisatoren en betrokkenen dragen hun passie voor biologie uit aan onze talentvolle en leergierige deelnemers", aldus Roel Baars, leider van het Nederlandse team. "De leerlingen genieten enorm van de uitdaging en de internationale vriendschappen. We zijn ongelofelijk trots op alle vier onze medaillewinnaars!"

        https://www.biologieolympiade.nl/2019/drie-gouden-medailles-voor-nederland-bij-de-30e-internationale-biologie-olympiade/,

        Woordfamilie


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Overige woordfamilieleden