mededader


mededader 1.0

in strafrechtelijke zin: iemand die rechtstreeks aan een misdrijf heeft meegewerkt, onmisbare hulp heeft verleend of rechtstreeks tot het misdrijf heeft aangezet; in algemeen taalgebruik ook: iemand die medeschuldig is aan een misdaad enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mededader…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] werkt rechtstreeks aan een misdrijf mee, verleent onmisbare hulp of zet rechtstreeks tot het misdrijf heeft aan
  • [Waardering] wordt negatief gewaardeerd om de betrokkenheid bij een misdaad of wanbedrijf
  • [Onderscheid of tegenstelling] is strafrechtelijk te onderscheiden van de medeplichtige die een lagere strafmaat krijgt

    Algemene voorbeelden


    Twee overvallers hebben donderdag 6 september naast 5 tot 6 miljoen Duitse Marken ook 1,2 miljoen euro buitgemaakt bij een overval op een geldtransportwagen van Securicor in de buurt van het Duitse Giessen. De chauffeur van de geldwagen is mededader en knevelde samen met de andere twee overvallers ziin collega bijrijder.

    http://www.allroundsecurity.nl/index2.html

    Zijn mededaders "zij die door enige daad tot de uitvoering zodanige hulp hebben verleend dat de misdaad of het wanbedrijf zonder hun bijstand niet had kunnen worden gepleegd" (art. 66 al. 3 Sw.). Zijn medeplichtigen "zij die wapens, werktuigen of enig ander middel hebben verschaft, die tot de misdaad of het wanbedrijf hebben gediend, wetende dat ze daartoe zouden dienen" (art. 67 al. 3 Sw.) en "zij die buiten het geval van art. 66 § 3 Sw., met hun weten de dader of de daders hebben geholpen of bijgestaan in daden die de misdaad of het wanbedrijf hebben voorbereid, vergemakkelijkt of voltooid" (art. 67 al. 4 Sw.) […]. Uit een vergelijking van de bewoordingen van art. 66 en 67 Sw. zou men kunnen afleiden dat medeplichtigheid betrekking heeft op de voorbereiding, vergemakkelijking of voltooiing van het misdrijf, terwijl de mededaderschap op de uitvoering slaat. Men neemt echter aan dat het doorslaggevend criterium de vraag is of de verleende hulp bijkomstig, dan wel onmisbaar was. Dit is een feitenkwestie die door de rechter op soevereine wijze wordt beoordeeld.

    http://books.google.nl/books?id=THohY9EjmPMC&pg=PA337&lpg=PA337&dq=%22art.+66%22+bijkomstig+medeplichtig&source=bl&ots=UciELhS6a7&sig=lfuzoOgqGrx3gHHwdAbhuV3JyRU&hl=nl&ei=vHR6S7b4NcPv-QaH0oziBA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAcQ6AEwAA#v=onepage&q=&f=false,

    Volgens het Hof van Cassatie kan de administratie na een strafrechtelijke veroordeling niet alleen een dwangbevel uitvaardigen tegen de btw-plichtige, maar ook tegen de daders, mededaders en medeplichtigen, die hoofdelijk gehouden zijn tot betaling van de belasting.

    De Standaard,

    De politiemensen en magistraten die fouten gemaakt hebben, moeten geschorst en gestraft worden. Dat is de essentie nu. Zij zijn mededaders van de moord.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met ander, nevengeschikt substantief


    • dader en mededader
    • dader of mededader

    De dader en mededader zijn gevlucht. De politie is op zoek naar getuigen.

    http://www.veenendaalsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal/112/Veenendaler-op-Groeneveldselaan-beroofd.422349.news,

    De rechtbank van eerste aanleg, zitting houdende te Gent [...], heeft het volgende vonnis uitgesproken [...] IN DE ZAAK VAN HET OPENBAAR MINISTERIE tegen [...] VERDACHT VAN A. De eerste de tweede de derde de vierde, de vijfde, de zesde en de zevende: Om de misdaad of het wanbedrijf uitgevoerd te hebben of om aan de uitvoering ervan rechtstreeks medegewerkt te hebben, door enige daad, tot de uitvoering zodanige hulp verleend te hebben dat zonder zijn bijstand het misdrijf niet kon gepleegd worden, door giften, beloften, bedreigingen, misbruik van gezag of van macht, misdadige kuiperijen of arglistigheden, dit misdrijf rechtstreeks uitgelokt te hebben, als dader of mededader zoals voorzien door artikel 66 van het Strafwetboek.

    www.confiscaid.be/Fichiers/RS_JP/REAGent_021202.doc,

    • mededaders en medeplichtigen

    Voegen we volledigheidshalve hieraan toe dat de administratie in sommige gevallen aan beide partijen wel een administratieve sanctie kan opleggen, gelijk aan tweemaal het bedrag van de btw, en dat bij een strafrechtelijke veroordeling alle mededaders en medeplichtigen hoofdelijk gehouden zijn tot betaling van de ontdoken belasting, om te besluiten dat u zich best onthoudt van iedere deelname aan dit soort praktijken.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als mededader

    Materiële medeplichtigen: "zij die wapens (…) hebben gegeven die het misdrijf hebben gediend" (Art. 67 lid 3). Men bedoelt hier alle roerende en zelfs onroerende zaken die het misdrijf hebben geholpen. Ook hier moet het nuttig zijn geweest. Als de materiële zaken onontbeerlijk waren, kan men zelfs als mededader worden gekwalificeerd.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9829460/straf.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding