meeklapper


meeklapper 1.0

(muziek)

muziekstuk, nummer dat door het publiek wordt begeleid door handgeklap; populair nummer, lied, stuk e.d. waarmee het publiek graag meeklapt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meeklapper…

is een muziekstuk of nummer

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft vaak een aanstekelijk ritme; wordt door het publiek meegeklapt

    Algemene voorbeelden


    De Vooruitgang speelde een dwarsdoorsnede van hun repertoire. Van meeklappers tot popsongs en luistermuziek.

    https://dekrantnieuws.nl/vluchtelingen-genieten-van-de-vooruitgang/,

    Na een luid applaus verliet de Drumfanfare met een tevreden gevoel het veld onder de meeklappers van o.a. "Willempie" en "Oranje boven". Kortom, een geslaagde première!

    https://www.voorschoten.online//index.php/ons-voorschoten/80-cultuur/1579-nieuwe-show-laurentius-groot-succes.html,

    Het intro is geen meeklapper, want het is een onregelmatig ritme.

    http://leosbloghuis.blogspot.com/2015/11/album-recensie-think-een-album-waarvan.html,

    Een flamboyante persoonlijkheid is ze niet, de Griekse zangeres Domna Samiou, zoals ze op het podium staat. Met haar bloemetjesbloes, grijze haar en strenge bril heeft ze nog het meest van een VUT-gerechtigde schooljuf of bibliothecaresse. Wat ze eigenlijk ook is, want het bewaren en doorgeven van cultuur is haar voornaamste bezigheid. Al tientallen jaren reist ze Griekenland en omstreken af op zoek naar oude liedjes die ze vervolgens laat drukken, op platen zet of gebruikt voor radio- en tv-programma's. Ze schijnt er al duizenden verzameld te hebben wat als voordeel heeft dat ze nauwelijks in herhaling hoeft te vallen. De meeklapper waarmee het concert in Vredenburg [...] werd besloten, kon worden herkend als de titelsong van het album Ehe Yia Panayia maar verder leek alles nieuw.

    NRC,

    Ze is bijna vier maal twintig en staat al meer dan vijftig jaar op de bühne, maar ze kan nog altijd een aardige entree maken. Met de meeklapper Gracias openden Portuondo en band de dans.

    https://damusic.be/live/omara-portuondo-21341.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een meeklapper spelen
    • een meeklapper zingen

    De voorstelling wordt muzikaal geopend door de Rivelino clowns, vader en zoon in klassieke clowns outfit spelen een vrolijke meeklapper.

    https://circusweb.nl/harlekino-zomer-circus/,

    Andres en Rosy zingen een gezellige meeklapper "Sausali to".

    https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1976-01-15/edition/0/page/2,

    met adjectief ervoor


    • een echte meeklapper
    • flauwe meeklappers
    • gezellige meeklappers
    • een lekkere meeklapper
    • swingende meeklappers
    • uitbundige meeklappers
    • vrolijke meeklappers

    Men gaat heel creatief om met het aanwezige talent bij de Bazuin, zo was er een bijna professioneel spelende saxofoongroep te beluisteren en een samen met het orkest spelend combo, beide ensembles van uitstekende kwaliteit. At the Jazz Band werd dan ook een echte meeklapper, waarbij de Bazuin bewees een eigentijds orkest te zijn.

    Meppeler Courant,

    En zie nu het verschil met hun performance vanavond op Rock Werchter; al het intense was verdwenen en eerst zo sterke nummers veranderden in flauwe meeklappers.

    https://beautifulfreaks.co.uk/archive/2010/07/beautiful-rock-werchter-dag-2/,

    Carlos zong een aantal volksdeuntjes, toen [...] Lee Towers look-alike op zijn kruk begon mee te neurieën. En ja hoor, hij kwam naast Carlos staan, en al spoedig werden wij getrakteerd op gezellige meeklappers.

    https://www.pindat.com/pindata/user/john.en.inge.op.reis/2018-01-05,

    Allemansplein begint eigenlijk gewoon zoals je dat verwacht van De Dijk. Alles Komt Goed is een lekkere meeklapper, met vet aangezette blazers zoals er in de Dijk-catalogus inmiddels tientallen staan.

    http://www.dedijk.nl/index.php?ddkr_id=518&menu=media&jaartal=,

    Op gepaste wijze weten de muzikanten van elke gelegenheid een sfeervolle en onvergetelijke gebeurtenis te maken. Van dragende klanken bij herdenkingen tot swingende meeklappers bij gezellige reünies, het Orkest Koninklijke Marechaussee zorgt altijd voor de juiste muzikale omlijsting.

    https://www.marechausseenostalgie.nl/?show=page&id=4,

    In de sfeervolle solovoorstelling 'Muziek Parade' breng ik een breed repertoire, dat varieert van uitbundige meeklappers tot meer gevoelige luisterliedjes.

    https://www.seniorentertainmentriel.nl/muziek-parade-soloshow-voor-senioren

    Elk optreden wordt speciaal voor uw evenement samengesteld en is een mix van klassieke en moderne buikdans, van mysterieuze oriëntaalse nummers en vrolijke meeklappers, met - indien gewenst - een stukje publieksparticipatie.

    http://www.emotionvzw.be/main/?action=bookashow

    met ander, nevengeschikt substantief


    • meeklappers, meezingers
    • meeklapper en uitsmijter

    Dirk vroeg ons om plezante, opwekkende, opbeurende liedjes te vragen; meeklappers, meezingers. Om de tekst en de muziek van de liedjes maalde hij niet, hij vond die in een oogwenk op zijn tablet. Aan de eerste tafel werd 'Guantanamera' (Julio Iglesias) de opener. Dat bracht al direct de Spaanse sfeer erin.

    https://www.koggent.be/activiteiten-verslagen/ledenvergadering100418.html,

    De zo langzamerhand onvermijdelijke Radetskymars van Johann Strauss sr. was de meeklapper en uitsmijter van de middag.

    https://www.bollenstreekomroep.nl/vrijetijdsorkest-sjaan-brengt-populair-klassiek/,

    • meezingers en meeklappers

    Meezingers en meeklappers op de nummers van o.a. U2, ABBA, De Dijk enz enz werden door deze band ten gehore gebracht.

    https://www.neokcomp.nl/tag/brinkpop-in-de-tuun/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    meeklapper 2.0

    (muziek)

    iemand die op de maat, het ritme van muziek, een nummer meeklapt; iemand die op de maat, het ritme van de muziek of een nummer meedoet door in de handen te klappen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een meeklapper…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] klapt mee met de muziek

      Algemene voorbeelden


      Wegens groot succes is zangeres Jasmijn nogmaals op zolder gaan zoeken naar nieuwe inspiratie en heeft nóg meer liedjes op de bovenste plank gevonden! Wederom een divers en herkenbaar repertoire, met andere nummers dan tijdens de eerste show. [...]. Een programma dat steevast kan rekenen op meeklappers, groot enthousiasme en een lach van het publiek.

      https://www.vertier-entertainment.nl/liedjesprogrammas-voor-senioren/,

      Vanaf de eerste minuut dansten de jonge bezoekers mee. Een paar mede-rappers lieten de spanning geen seconde los, jutten het publiek op mee te zingen. Soms iets te veel zelfs: wie echt wil luisteren voelde zich eenzaat in het land van de meeklappers. En dat is zeker niet de bedoeling van deze eigentijdse muziek.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      ( Oorspronkelijk als bijwoord in combinatie met het werkwoord meeklappen)
      • voorzichtige meeklappers

      Natuurlijk zijn de bekende nummers allemaal vertegenwoordigd: Alles of niets, Laat het los, Meer dan een ander en het onvolprezen Stil in mij. Bij dat laatste nummer hoor je wat voorzichtige meeklappers, die gewend zijn uit hun dak te gaan tijdens clubconcerten.

      https://www.ze.nl/artikel/215740-volwassen-van-dik-hout-houdt-het-klein,

      met substantief ervoor


      • een aantal meeklappers

      Het vijftal krijgt zelfs een aantal meeklappers mee met hun aanstekelijke indiepop.

      https://www.nu.nl/concertrecensies/2121347/editors-maakt-zich-klaar-stadions.html,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • meeklappers en instekers
      • meeklappers, meezingers en meedansers

      De nootjes klopten dit keer, stuk voor stuk. Beter dus dan vorig jaar, toen het duo Double Date shockeerde met vals gekweel. Wat overbleef was een gepolijste show. Voer voor meeklappers en instekers, voor de echte fans van het Nationaal Songfestival.

      https://www.trouw.nl/nieuws/meezinger-scoort-hoog-op-songfestival~b829af6a/,

      Ukulele duo The D'Ukes. Twee woest aantrekkelijke heren uit Den Bosch met ieder hun eigen ukulele, hun stem, en een koffer vol meeklappers, meezingers en meedansers. Muziek in de kroeg. In uw huiskamer. Op straat. Voor groot of klein publiek. Op uw personeelsfeest. Op de verjaardag van moeder. De bruiloft van opa en oma. U bepaalt de muziek. The D'Ukes maken het feestje.

      https://ukuleleduothedukes.blogspot.com/2013/07/ukulele-duo-dukes-live-muziek-op.html?m=0,

      meeklapper 3.0

      iemand die, soms alleen voor de vorm of uit gemakzucht, samen met anderen klapt, applaudisseert voor iemand of iets, vooral na een voorstelling, een act, een geleverde prestatie, een lezing, een gedane uitspraak e.d.; vervolgens ook geheel figuurlijk en pejoratief: iemand die kritiekloos altijd meeklapt, instemt met anderen; jaknikker; jabroer; meeloper

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een meeklapper…

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is, in figuurlijk gebruik, karakterloos of kritiekloos en stemt daarom graag met anderen in
      • [Activiteit of handeling] klapt mee, applaudisseert met anderen voor iets of iemand

        Algemene voorbeelden


        Vanavond zat ik bij theaterduo Schudden, dat de voorstelling Ruis speelde. Het eerste kwartier had de vertoning me nog niet zo gegrepen. Ik zat er een beetje lauw naar te kijken. Maar opeens… wat was dat? Ik zat te appaudisseren! Waarom? Zo leuk vond ik het niet. Ik keek om me heen en begreep het: de hele zaal klapte. En dus klapte ik mee. Volkomen werktuiglijk. Ik was een meeklapper geworden.

        https://gastondorren.wordpress.com/2009/04/07/meeloper/,

        Het was de eerste keer dat ik een ALV meemaakte, maar wat een teleurstelling. Logisch lijkt het me dat de ALV's doorgaans amper bezocht worden als het bestuur van de OLON op deze wijze met leden omgaat. Er was ons tot twee keer toe persoonlijk verzocht mee te denken, maar zodra we dat doen blijkt dat helemaal niet op prijs te worden gesteld. De OLON en NLPO zoeken geen meedenkers, maar meeklappers.

        https://www.nlpo.nl/node/4239,

        Krijgsman schrijft niet de pandemie van zich af, maar ziet het aan en vindt er wat van. De zorg, de kerk, de nee-roepers, de meeklappers, de hamsters. Ieder heeft een stem, elk krijgt het woord.

        https://jurjenkvanderhoek.tumblr.com/post/634673883809710080/geen-troostrijke-gedichten-in-bundel-pandemisch,

        Het is niet moeilijk om voor zo'n onderwerp meeklappers te krijgen, maar als het over geld en keuzes gaat, kijkt iedereen weg.

        https://twitter.com/caseofdees/status/1436246019013062668,

        Combinatiemogelijkheden


        met ander, nevengeschikt substantief


        • jaknikkers en meeklappers

        Geweldig! Dit werd gisteren door de objectieve lezers hier al voorspeld. De welbekende Joop-duiding van het interview rammelde nl van alle kanten, maar de hardcore jaknikkers en meeklappers wilden dat maar niet zien. Afgang compleet, zou ik zeggen.

        https://joop.bnnvara.nl/nieuws/knapen-reageert-wilders-keurt-goed,