meelokken


meelokken 1.0

( Met betrekking tot personen en dieren)
in de verleiding brengen mee te gaan; verlokken om mee te gaan

Semagram


Meelokken…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   'Ik wil dat je weggaat,' fluister ik bijna onhoorbaar. Ik weet wat hij van plan is voor morgenavond. Er schijnt een goeie film uit te zijn, en hij wil die morgen gaan bekijken. Hij zal mij 'meelokken', zo noemt hij het. En dan lekker naar huis, zo noemt hij Het. Het is tijd dat ik eens iets verander aan mijn leven, lijkt mij.

   Sluitingstijd, Vincent Neyt,

   Koopmans bezoekt de nesten in een poging de nummers van de ringen af te lezen. In de meeste gevallen gaat het om ooievaars die iedere zomer naar de Wijk komen en daarbij steeds vaker ander dieren meelokken vanuit hun overwinteringsplaats. Volgens Koopman is het Reestdal een bij uitstek geschikte biotoop voor de eibers.

   Meppeler Courant,

   Het bedrijf ontstond in 1968 toen Bob Noyce en Gordon Moore, beiden tot dan toe werkzaam bij Fairchild Semiconductor, besloten voor zichzelf te beginnen. Ze lokten de 32-jarige Andy Grove mee. Nu is Grove Intels machtigste man, de andere twee zijn vooral legendes in de computerwereld.

   NRC,

   Een twee uren durende rondgang door de fabriekshallen lokte zo'n tweehonderd Franse makkers mee, zodat de vraag om solidariteit meteen de band stillegde.

   De Standaard,

   De bovenwereldse meneer N verschijnt, die met zijn liedje 'Ik ben de man die alles weten kan' het volk meelokt (maar waar naartoe?), een man beveelt de executie van een vriend, en bij een simpele tekst – 'ik geloof dat ik verdwaald ben' – breekt paniek uit... allemaal Artaud en vooral Lodewijk de Boer, naar wie Wouter beter heeft gekeken dan hij wil toegeven.

   Een soort Engeland, Robert Anker,

   Gejaagd als papa, koud als Peter tijdens zijn leven (en zeker nu, grijnsde Louis) schreef hij: 'Dondeyne had een van de zeven verboden boeken onder zijn schort verstopt en mij meegelokt.'

   Het verdriet van België, Hugo Claus,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: door

   • meegelokt worden door iets

   Meegelokt door het raadsel van de onbekende gedichten (waren ze nu wel of niet van hem?), was ik bereid de namaakpooier overal heen te volgen.

   Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

   Voorzetsel: met

   • meelokken met een ijsje

   De rekeningen van de meiden groeien alleen maar en kleding kopen, Ho maar. Zo eens in de zoveel tijd dwing ik hen om mee te gaan shoppen. Vooral de oudste moet meegesleurd worden en kon ik haar vroeger nog meelokken met een ijsje, tegenwoordig moeten we overal een terrasje pikken.

   http://www.nvbs.nl/wwwrotterdam/Kletspraatjes/KPjuli03.htm,

   Voorzetsel: naar

   • meelokken naar attracties
   • meelokken naar de haven
   • meelokken naar haar kamer
   • meelokken naar het Opus Dei

   In 'Kom in de tent', een verhaal uit Aat Ceelens tweede bundel De Kachelman, is een luidruchtige standwerker onafgebroken aan het woord. Hij probeert de lezer mee te lokken naar attracties die op geen kermis ter wereld te zien zijn.

   NRC,

   Dana, die bang was voor ruzie met Frederik, hoopte hem te laten lachen met een verhaal over hoe zij en Merel eens een bus Oostenrijkse toeristen, op bezoek in Antwerpen, meegelokt hadden naar de haven.

   Walvis, Tom Naegels,

   Hij was in de stad, bij Rebecca op familiebezoek – dat deed hij niet vaak, en die kleine had hem meegelokt naar haar kamer.

   Over de grens, Chaja Polak,

   De spanningen binnen de familie namen nog toe toen de zoon ook andere familieleden, een zakenman en zijn vrouw, als surnumerair naar het Opus Dei meelokte.

   De Standaard,

   Voorzetsel: over

   • meelokken over de grenzen van het gebied

   In een stel en een sprong had hij haar beet, maar ze glibberde als een aal uit zijn armen en vluchtte met een verwoede crawlslag. Renier gaf het spelletje op: hij had haar vrouwelijkheid gevoeld en was er bang voor dat ze hem zou meelokken over de grenzen van het gebied dat hij zijn ganse leven onder controlg had gehad. Ze was zo mooi, deze najade, deze dochter van Nereus.

   Requiem voor de geitenmelker, Robin Hannelore,

   Voorzetsel: uit

   • meelokken uit het licht

   De muziek weerklonk, You gotta get off. Bruno's ogen moesten eerst nog wennen aan het schijnsel van de felle halogeenspotjes, verwerkt in het plastic plafond. Toen zag hij het. De kerel die hij uit het donker had meegelokt naar het licht, was niet onaardig, maar toch minder knap dan hij had verwacht. Hij leek op hemzelf, in een wat sportievere versie. Het was dan ook zijn broer Steven.

   Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   meelokken 2.0

   ( Gezegd van personen, vaak pedofielen en criminelen, met betrekking tot kinderen, jongvolwassenen of vrouwen; ook met betrekking tot dieren)
   met kwade, veelal seksuele, intenties lokken, verlokken om mee te gaan; in de verleiding brengen om mee te gaan, met het doel de genoemde kwaad aan te doen

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

   Semagram


   Meelokken…

   is een handeling

     Algemene voorbeelden


     Meegelokt toen ze wachtte op schoolbus. Nathalie Geijsbregts verdwijnt op 26 februari 1991 toen ze op enkele honderden meters van haar huis, aan de Boskes in Leefdaal (Bertem) op de schoolbus staat te wachten. Getuigen zien dat ze door onbekenden in een auto wordt gelokt.

     De Standaard,

     De slachtoffers zouden tijdens hun ontvoering de hele tijd onder de kalmerende middelen hebben gezeten, zodat ze weinig weerstand boden als Dutroux en zijn handlangers hen misbruikten. Vast staat dat Laetitia Delhez op die wijze werd meegelokt.

     De Standaard,

     De advocaten van de twee Britse jongens die in februari 1993 de tweejarige James Bulger meelokten en doodsloegen, tekenden gisteren hoger beroep aan. Ze willen dat de daders, die straffen van vijftien jaar uitzitten, vermindering van straf krijgen.

     De Standaard,

     In Indië heb ik ook wel gezien hoe die extremisten de honden die ze uit zo'n kampong hadden meegelokt aan het opvreten waren.

     De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

     Combinatiemogelijkheden


     met object


     • (een, het) kind meelokken
     • kinderen meelokken
     • (jonge) meisjes meelokken
     • een peuter meelokken
     • vrouwen meelokken

     Het kind werd tijdens de koopzondag meegelokt vanaf de speelgoedafdeling in de kelder van Vroom Dreesmann aan het Beursplein. Zij was daar met haar moeder aan het winkelen. De man had haar meegekregen door haar 100 gulden te beloven. Hij nam het meisje mee naar de toiletten op de derde etage. Op een herentoilet pleegde de man de ontucht, waarna hij het kind ontdaan achterliet.

     De Telegraaf,

     Dit isolement werd de gemeenschap ook fataal: het droeg bij tot de mythologisering van het jodendom met schrijnende excessen. Zo ontstond de legende van de jood die christelijke kinderen meelokte om hun bloed te drinken, om zodoende bloedzuiver te worden. Het lijkt een oude legende maar na het zien van een film over de moorden op joden in het Poolse Kielce, beweerde een katholiek priester nog dat deze kinderlokkers niet meer bestaan maar dat dit niet bewijst dat er geen waarheid schuilt in deze vertelsels.

     http://www.wereldwijd.be/archief/9712-071.htm,

     In het donker werden vrouwen en meisjes meegelokt naar stille plekken. Rond de kazernes werden ze de stegen ingetrokken. Bij het eerste morgenlicht lagen kostbare damesschoenen op het trottoir.

     De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

     Een maand geleden ontmaskerde de politie er een pedofiel die als "agent" jonge meisjes meelokte en probeerde te verkrachten.

     De Standaard,

     Wat voor samenleving is het die mogelijk maakt dat twee kinderen van tien ongecontroleerd, ongehinderd door besef van goed en kwaad een peuter van twee meelokken, die ze vervolgens tot moes slaan?

     NRC,

     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: in

     • meelokken in de kelder
     • meeelokken in het stadpark

     Het kind werd tijdens de koopzondag meegelokt vanaf de speelgoedafdeling in de kelder van Vroom Dreesmann aan het Beursplein. Zij was daar met haar moeder aan het winkelen. De man had haar meegekregen door haar 100 gulden te beloven. Hij nam het meisje mee naar de toiletten op de derde etage. Op een herentoilet pleegde de man de ontucht, waarna hij het kind ontdaan achterliet.

     De Telegraaf,

     Karel Verleyen behandelt de verdwijning en de gewelddadige dood van een jong kind. Robbie wordt meegelokt in het stadspark en later dood aangetroffen.

     De Standaard,

     Voorzetsel: met

     • meelokken met vingergeknip
     • meelokken met zoete woordjes

     Met vingergeknip, zoete woordjes en geluiden met hun tong lokten ze het zware varken mee. Niets vermoedend trippelde Bettie naar de slachtplaats.

     De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

     Voorzetsel: naar

     • meelokken naar de bossen
     • meelokken naar stille plekken

     Er zaten er ook bij de politie die tegen een hoge beloning de joden wel aan onderduikadressen konden helpen, maar dan tegen een flinke prijs, en er zijn er heel wat met een nekschot afgemaakt en nooit aangekomen op dat onderduikadres. Of ze werden meegelokt naar de bossen en ter plekke vermoord en begraven, soms ook wel zwaargewond achtergelaten, dan werden de Duitsers ingeseind om ze te vinden.

     De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

     In het donker werden vrouwen en meisjes meegelokt naar stille plekken. Rond de kazernes werden ze de stegen ingetrokken. Bij het eerste morgenlicht lagen kostbare damesschoenen op het trottoir.

     De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

     Voorzetsel: om

     • meelokken om hun bloed te drinken

     Dit isolement werd de gemeenschap ook fataal: het droeg bij tot de mythologisering van het jodendom met schrijnende excessen. Zo ontstond de legende van de jood die christelijke kinderen meelokte om hun bloed te drinken, om zodoende bloedzuiver te worden. Het lijkt een oude legende maar na het zien van een film over de moorden op joden in het Poolse Kielce, beweerde een katholiek priester nog dat deze kinderlokkers niet meer bestaan maar dat dit niet bewijst dat er geen waarheid schuilt in deze vertelsels.

     http://www.wereldwijd.be/archief/9712-071.htm,

     Voorzetsel: uit

     • meelokken uit een winkelcentrum

     In plaats daarvan zien de Britten met ontzetting aan hoe in een dichtbevolkte wijk van Liverpool [...] niemand verhinderde hoe twee van school spijbelende jongens van tien in februari van dit jaar de tweejarige Jamie Bulger meelokten uit een overdekt winkelcentrum, hem in het volle aanzicht van passanten meesleurden naar een verderop gelegen spoorwegtalud, hem onderweg schopten en sloegen, hem bij de spoorweg stenigden en sloegen met een ijzeren staaf en hem ten slotte voor dood op de rails achter lieten, waar een passerende trein zijn lichaam in tweeën reed.

     NRC,

     Voorzetsel: van

     • (het) meelokken van slachtoffers

     Er is het meelokken van onschuldige slachtoffers, het botvieren van afwijkende seksuele fantasieën, het uiteindelijk weerloos maken en dumpen van de slachtoffers om bewijzen uit de weg te ruimen of om te voldoen aan een ultieme lustbeleving. Fred en Rosemary West kozen als slachtoffers geen kinderen, maar meisjes of jonge vrouwen die ze met een smoesje in huis lokten.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding