meeprofiteren


meeprofiteren 1.0

samen met een ander of anderen profiteren van iets; samen met een ander of anderen profijt trekken van iets; samen met een ander of anderen voordeel hebben bij iets
Vaak, maar niet uitsluitend, in financiële zin.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Meeprofiteren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      "Nu het goed gaat met DSM, mogen werknemers best meeprofiteren", verwoordt Walravens de looneis.

      Haarlems Dagblad,

      "Je kunt wel materiaal en mensen invliegen, maar je hebt met boten te maken die je van bergers ter plaatse moet inhuren. Bij die contracten in dat soort landen verdwijnt er nog wel eens geld naar derden die niet rechtstreeks bij de berging zijn betrokken maar toch moeten meeprofiteren."

      NRC,

      De economische groei zou ook hen die slecht afzijn laten meeprofiteren.

      http://www.zwelgjes.be/files/1lic/leerstelsels/ Geschiedenis%20van%20de%20economische%20leerstelsels.doc,

      Opvallende stijger was opnieuw PolyGram, dat ditmaal 9 dubbeltjes erbij kreeg op 81,60. Moederbedrijf Philips profiteerde mee en steeg twee kwartjes op 52,80.

      NRC,

      De voor George W. Bush gunstig doorslaande juridische weegschaal bracht gisteren de 'republikeinse' fondsen in een ware rally. Zo beetje alle bedrijven die onder vuur van de huidige overheid liggen, profiteerden mee: Microsoft, America Online en Time Warner gingen met sprongen omhoog.

      De Telegraaf,

      Via het lokale telefoonnet en/of packetradio valt de verbinding uit te breiden met een simpel maar effectief store forward systeem voor e-mail (fidonet), en kan een hele regio meeprofiteren.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      ( Zeer frequent aangetroffen)
      • meeprofiteren van iets

      Werknemers van de Belgische bank KBC, en hun familieleden en bekenden, hebben meegeprofiteerd van de handel in aandelen Endemol door C. Boonstra.

      ANP,

      Een journalist van het dagblad Bild onthulde overigens in 1997, dat ook de West-Duitse investeerders flink van de solidariteitstoeslag meeprofiteerden.

      http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200010/duitsland.stm,

      In het kielzog van de vier grote steden zijn vijftien grote gemeenten aangewezen die kunnen meeprofiteren van de kennis die wordt opgedaan in de Randstad.

      NRC,

      'Wat ik jammer vind, is dat grote zaken meeprofiteren van de kleine middenstanders, die zijn aangesloten bij de Handelsvereniging.'

      Meppeler Courant,

      "Not in my backyard" is de veelgeziene reactie van omwonenden op plannen voor plaatsing van gemeenschappelijke energievoorzieningen in hun naaste omgeving, voorzieningen waarvan zij zelf overigens dikwijls wel meeprofiteren.

      http://www.xs4all.nl/~aer/,

      De irritatie over niet-leden die zonder te betalen meeprofiteren van het vakbondswerk neemt steeds meer toe, aldus Terpstra.

      Het Financieele Dagblad,

      Mensen die onder de huidige WAO-regeling buiten de boot vallen, zoals studenten, freelancers en huisvrouwen/mannen, kunnen meeprofiteren van verbeterde mogelijkheden tot particuliere verzekering.

      http://www.lijst-pimfortuyn.nl/party.php

      A.M. heeft vijf jaar lang verzwegen voor de Sociale Dienst in Zwolle dat zij samenwoonde met E.M. en dus buiten Zwolle verbleef. Haar vriend, bij wie ze inmiddels was ingetrokken, wist van haar uitkering en heeft daarvan meegeprofiteerd.

      Meppeler Courant,

      • laten meeprofiteren van iets

      Het grote verschil tussen schrijvers als Holman, Ephimenco en Truus van der Roest enerzijds en Gombrowicz anderzijds is dat de eerste categorie overhoop ligt met zichzelf en al hun zelfmedelijden op papier uitbraken in de vergeefse hoop er, over de rug van hun lezers, zelf beter van te worden, terwijl Gombrowicz allang doorheeft hoe de menselijke geest in elkaar zit en zijn lezers van die kennis wil laten meeprofiteren.

      http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010227.html,

      Patricia Ceyssens is bezig met alle hulp-initiatieven te bundelen. Er is ook overleg met UNIZO om nog wat extra's te doen. Bijvoorbeeld startende ondernemers laten meeprofiteren van risicokapitaal dat wordt verzameld in het kader van Archimedes.

      http://www.kleurrijkvlaanderen.be/showpage.asp?iPageID=1378,

      In een telefonisch interview geeft gouverneur Leonid Roketski van Tjoemen toe dat Tjoemen economisch sterk afhankelijk is van de noordelijke okrugs. "Maar we doen er alles aan om het noorden te laten meeprofiteren van onze rijkdom."

      De Standaard,

      Voorzetsel: voor

      • meeprofiteren voor een bedrag van

      Volgens het Openbaar Ministerie heeft de vriend van H. ten onrechte een bedrag van 128.373 gulden uitgekeerd gekregen. H. zou hebben meegeprofiteerd voor een bedrag van 89.801 gulden.

      NRC,

      met bijwoord


      • flink meeprofiteren
      • grof meeprofiteren
      • lekker meeprofiteren
      • redelijk meeprofiteren
      • volledig meeprofiteren
      • volop meeprofiteren

      Een journalist van het dagblad Bild onthulde overigens in 1997, dat ook de West-Duitse investeerders flink van de solidariteitstoeslag meeprofiteerden.

      http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200010/duitsland.stm,

      "De duidelijkheid van ons beleid van de afgelopen jaren is door de kiezer beloond" roept Hennekeij via de telefoon vanuit zijn bed. Andere liberalen geven toe dat de Zeeuwse VVD grof heeft meegeprofiteerd van de landelijke tendens. "En dat is lekker meegenomen."

      NRC,

      Jay Kay briest: "Acid jazz als muziekstroming bestààt helemaal niet!Acid house was populair in Engeland, daarom heeft de oprichter van Acid Jazz zijn firmaatje zo genoemd. En toen The Brand New Heavies en wij aansloegen, profiteerde hij daar lekker van mee."

      De Standaard,

      Met Sao Paulo als centrum en met uitlopers tot in Rio [...], en Belo Horizonte [...], kwam een enorm industriegebied tot ontwikkeling. Een proces waardoor enkele duizenden zich een onvoorstelbare en opzichtige rijkdom konden vergaren, enkele tienduizenden tot zeer grote welvaart geraakten, enkele honderdduizenden redelijk meeprofiteerden en waardoor miljoenen arbeiders op minimumlonen van honderdvijftig gulden per maand, zolang zij werk hebben, zich zelf nog net in het leven kunnen houden.

      Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

      Mede door het uitgekiende mediabeleid laat KRAS SterVakanties haar reizigers daarvan volledig meeprofiteren in de vorm van uiterst voordelige aanbiedingen.

      http://www.alleenstaandenreizen.nl/Reisgids/0-0-vertrek.asp

      Op het moment, dat je het eerste model wilt laten invliegen, is het verstandig ook clublid te worden, en zodoende volop kunt meeprofiteren van de voorzieningen van de modelvliegclub.

      http://avio-eelde.da.ru/

      Ook de BV Nederland profiteert volop mee indien het beleggingsresultaat de (toekomstige) koopkracht schraagt.

      http://www.metalektropensioen.nl/filelibrary/discussiervdbrink.pdf,

      • niet meeprofiteren

      Of 1996 beterschap in de winstcijfers belooft? "Ook dit jaar wordt het moeilijk. Er wordt geen groei in de reclamemarkt verwacht. Bovendien zitten we met een zomer met bijzonder veel sportgeweld, waar wij niet van meeprofiteren."

      De Standaard,

      "Alle lijfrentes die gebaseerd zijn op rendementen van boven de vier procent, zijn al mooi meegenomen. Maar dat betekent wel dat deze rendementen bij garantiepolissen zo blijven, ook als straks de rente stijgt en de beurs weer optrekt. Je profiteert dan niet mee."

      Het Parool,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding