meetbrief


meetbrief 1.0

(transport, verkeer en reizen; scheepsbouw en scheepvaart)

door een bevoegde instantie afgegeven, verplicht certificaat voor zowel zeeschepen als binnenvaartschepen waarin de voornaamste afmetingen van het schip en het bruto- en nettolaadvermogen (de tonnenmaat of tonnage) vermeld staan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meetbrief…

is een certificaat; is een brief; is een geschrift

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verplicht voor zowel zeeschepen als binnenvaartschepen
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat de voornaamste afmetingen van het schip en het bruto- en nettolaadvermogen

    Algemene voorbeelden


    Voor schepen die internationale reizen maken, is in het scheepsmetingsverdrag van 1969 van de IMO overeengekomen dat deze een meetbrief (International Tonnage Certificate) moeten hebben. Hierin staan de hoofdafmetingen en de bruto- en netto-tonnenmaat. Dit dient als basis voor de heffingsgrondslag voor haven- en kanaalgelden en andere heffingen als tonnagebelasting, maar bij een aantal vlaggenstaten ook bij het vaststellen van de bemanningseisen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Meetbrief,

    Op het Nederlandse en Belgische binnenwater moet een binnenschip dat te boek is gesteld voorzien zijn van een meetbrief, voor Nederlandse schepen afgegeven door de ScheepsMetingsDienst, dan wel afgegeven door de administratie van een andere Staat, aangesloten bij de Overeenkomst nopens de meting van binnenvaartuigen (Trb.1967, 43), die op 15 februari 1966 te Genève tot stand is gekomen. Dat geldt ook voor een zeeschip waarmee, op grond van een certificaat van onderzoek, op de binnenwateren met een grotere diepgang mag worden gevaren dan op zee of in de kustwateren. Op de meetbrief worden de zones waarin het schip bestemd is te varen, vermeld.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Meetbrief,

    Ook pleziervaartuigen met een romplengte van 15 m of meer moeten overigens een meetbrief voor binnenvaartuigen aan boord hebben.

    http://www.varen.be/vaargids/Vaargids_Vlaggenbrief.htm

    In dit reglement: [...] betekent de uitdrukking "hoogte": 1. voor alle schepen uitgezonderd binnenschepen voorzien van een meetbrief: de hoogte boven de romp of de hoogte boven het hoogste doorlopende dek of, bij gebrek hieraan, boven het potdeksel; 2. voor binnenschepen voorzien van een meetbrief: de hoogte boven het vlak gaande door de ijkmerken die het vlak van de grootste toegelaten inzinking aangeven.

    http://vici.fgov.be/data/aqua/NL_REGL_BZSCHV.pdf,

    De Scheepsmetingsdienst schrijft elke meetbrief die hij uitreikt in onder een eigen volgnummer, zomede de datum van de uitreiking, de naam of de kenspreuk van het vaartuig en de andere gegevens waardoor een binnenschip kan worden geïdentificeerd.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Meetbrief,