meevarende


meevarende 1.0

iemand die meevaart; iemand die zich met een ander of anderen per vaartuig verplaatst; passagier op een schip of boot

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een meevarende…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verplaatst zich, samen met een ander of anderen, per schip of boot

    Algemene voorbeelden


    Vanavond om 19.30 uur vertrekt de Jan Plezier vanaf de Prins Hendrikkade naar Zwartsluis waar een zeventigtal platbodems die deelnemen aan Sail 1995 te bewonderen zijn. De Jan Plezier is om ongeveer 22.30 uur weer in Meppel terug na het bezoek aan Sail Zwartsluis. Meevarenden betalen een tientje.

    Meppeler Courant,

    Meevarenden, zij die als passagier meevaren met een deelnemende sloep, motor- of zeilboot en waarvoor door de Commissie geen overnachtingen en/of bagagevervoer behoeft te worden geregeld, kunnen ook een startkaart ontvangen en bij het volbrengen van de tocht een herinnering krijgen, mits een inschrijfformulier is ingediend en een inleg van € 40,00 is betaald.

    https://wvdemeeuwen.nl/elfstedentocht/bijzonderheden,

    Laten we vooraf de nadruk leggen op enkele preventieve maatregelen, die van groot belang zijn bij het varen met een boot die meerdere personen vervoert: [...] erover waken dat iedere meevarende over een comfortabele en vaste zitplaats beschikt in de boot.

    http://www.redderaanzee.wobra.be/

    SEE heeft genoeg ruimte en slaapgelegenheid om 14 gasten mee te nemen op het water voor een avontuur vol luxe. Verder verblijven er op het 65-meter lange schip 17 bemanningsleden om alles te onderhouden en de meevarenden helemaal in de watten te leggen.

    https://pureluxe.nl/2021/08/superjacht-see-3d-bioscoop-vijf-zwembaden/,

    Meevarenden: Zeker als u geen ervaring heeft is het belangrijk dat meevarenden ook betrokken zijn bij de uitleg. Met name bij het aanleggen en kaartlezen. Ook in noodgevallen zou een meevarende het stuur moeten kunnen overnemen.

    https://www.laanyacht.nl/tips-tricks/vaarcursus/,

    De heer Fr. de Jong heeft de zustervereniging "Hoerlem" medewerking verleend aan een door haar georganiseerde boottocht rondom de Haarlemmermeer, waarbij de heer de Jong de meevarenden allerlei historische bijzonderheden vertelde over het gebied dat vanaf de boot was te zien.

    http://www.toenhaarlemmermeer.nl/documents/meerhistorie-1986/download,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • een maximaal aantal opvarenden

    Sinds de herstart van onze reguliere afvaarten hanteren wij voor onze gasten aan boord van de 'ANDANTE' de corona-maatregelen zoals deze op dit moment gelden. Dit houdt onder andere in goede ventilatie tijdens het varen en een maximum aantal meevarenden van 20 personen. Bij dit aantal is de 1,5 meter maatregel aan boord te garanderen.

    https://www.srvv.nl/vf/index.php/hart-welkom,

    met onbepaald voornaamwoord


    • alle meevarenden

    Er werd telkens maximaal rekening gehouden met de wensen van alle meevarenden!

    https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g662629-d15076345-r688763134-Dimitra_J-Corfu_Town_Corfu_Ionian_Islands.html,

    Het maximum aantal personen voor varen (15 voor Enter/Rijssen, 14 voor Hellendoorn) geldt als alle meevarenden vaccinatie kunnen bewijzen door middel van gele boekje, Eu Digitaal Corona Certificaat (DCC), of bevestiging op papier dat men ontvangt na de vaccinatie. Een bewijs dat men binnen 72 uur getest is op Corona volstaat ook. Dit alles geldt voor personen van 13 jaar en ouder.

    https://www.entersezomp.nl/276/info/corona,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de bemanning en meevarenden
    • de schipper, medewerkers en meevarenden

    Boordbenodigdheden met een privé-karakter zijn boordbenodigdheden die naar hun aard door de exploitant, de bemanning en eventueel de passagiers van het binnenschip in de consumptieve sfeer worden gebruikt. Hierbij moet worden gedacht aan radio's, televisietoestellen, videoapparaten, koelkasten, fornuizen, magnetrons, meubilair, kookgerei, flessengas voor huishoudelijk gebruik en andere voor persoonlijk gebruik door de exploitant, de bemanning en meevarenden bestemde goederen.

    https://btwbesluiten.nl/beeindiging-toepassing-nultarief-voor-leveringen-en-diensten-ten-behoeve-van-exploitanten-van-in-het-internationale-verkeer-varende-binnenschepen/,

    Presentatrice Elles de Bruin over de online serie Denkend aan Holland: BINNENVAART. In de serie interviewt zij de schipper, medewerkers en meevarenden op binnenvaartschepen in Nederland.

    https://www.maxvandaag.nl/programmas/tv/tijd-voor-max/murat-isik-genomineerd-voor-ns-publieksprijs/POW_04100927/,

    meevarende 1.1

    iemand zich die met een ander of anderen per luchtballon verplaatst; passagier van een luchtballon

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een meevarende…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] verplaatst zich, samen met een ander of anderen, per luchtballon

      Algemene voorbeelden


      Na het regelen van deze zaken werd er briefing gehouden voor de opvarenden door de mannen van Van Beers Ballooning. Er wordt een taakverdeling gemaakt waarbij alle meevarenden hun bijdrage leveren; van het begeleiden van de ballon tijdens het opblazen tot de juiste verdeling van het gewicht in het mandje, alles werd duidelijk uitgelegd. Vervolgens instappen en zwaaien maar.

      https://adoc.pub/van-het-bestuur-van-de-voorzitter-compliment.html,

      Er waren heel veel volgauto's nodig om achter de ballonnen aan te rijden zodat alle meevarenden ook weer veilig in hun eigen bed konden slapen nog dezelfde nacht.

      https://www.drijber.net/?p=1497,

      Nou is het de kunst om een foto te maken terwijl de ballon wordt "opgestookt". Wonderlijk dat zoiets vaak goed gaat met dat brandbare spul – inclusief bewoners, meevarenden – in de buurt.

      https://www.dalfsennet.nl/nieuws/275755/geen-brand-in-luchtballon.html,