melkbank


melkbank 1.0

(Mogelijk is het eerste lid hier verkort of geconcentreerd uit moedermelk, maar het eerste lid is geen splinter, omdat het woordstatus heeft.)

instelling die moedermelk inzamelt voor zuigelingen, vooral voor couveusebaby's, van wie de moeders zelf geen of niet genoeg melk produceren; moedermelkbank

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een melkbank…

is een bank; is een instelling; is een organisatie

      Algemene voorbeelden


      U kunt hier meer over lezen over het moedermelknetwerk. Voor meer informatie over donormelk en melkbanken, kunt u onderstaande links aanklikken.

      http://www.borstvoeding.ecoparents.com/moedermelk.html

      Donormoeders krijgen wel hun onkosten vergoed. Ze moeten het medisch onderzoek niet zelf betalen en ze krijgen een borstkolf en de bewaarpotjes voor de melk ter beschikking gesteld. De melk wordt bij hen thuis afgehaald of zij krijgen de vervoerskosten terugbetaald als ze de melk zelf naar de melkbank brengen.

      http://www.lalecheleague.be/wat-is-lll/154.html

      Melkbank. Een "moedermeik-bank" in Zuid-Engeland is gesloten wegens het mogelijk gevaar van besmetting met AIDS via de melk. Opslag van melk voor gebruik voor eigen kinderen op een later tijdstip behoort nog 'wel tot de mogelijkheden. In het verleden kon een moeder die niet genoeg melk voor haar kind had, extra moedermelk bij de bank halen.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011207479:mpeg21:a0377,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de Franse melkbank

      Er is een menselijk gen in Herman ingebracht, dat zorgt voor de produktie van het eiwit lactoferrine. Dit eiwit komt alleen voor in menselijke moedermelk en wordt gebruikt in medicijnen tegen bepaalde vormen van kanker. De onderzoekers verwachten dat de melk van de dochters van Herman dit menselijk eiwit bevat. De Dierenbescherming en de Stichting Natuur en Milieu hebben zich altijd fel verzet tegen het genetisch manipuleren van runderen. [...]. Hun advocaat, mr. M. Van der Burgt, wees tijdens de zitting ondermeer op de Franse "melkbank" waar zwangere vrouwen hun melk aan kunnen doneren.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011020201:mpeg21:a0268,