menage


menage 1.0

((vooral) in België; (vooral) gesproken taal)

de personen die in een vast verband met elkaar samenleven; huishouden; huishouding; huisgezin; gezin
Vaak als een soort verzamelnaam met inbegrip van alles wat daarbij hoort (niet alleen kinderen, maar ook huisdieren, huisraad en de zorg voor de woning en haar inwoners) en met de bijgedachte aan bedrijvigheid, drukte e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een menage…

is een groep personen; is een gemeenschap

  • [Leden] bestaat uit twee partners en eventueel kinderen, dieren e.d. die tezamen een huishouden vormen

    Algemene voorbeelden


    We zijn maar met tweeën meer hé. Vroeger waren we met vieren in het menage. Ik moet toch een klein beetje fringen, hoewel dat dat moeilijk gaat. Ik heb toch al leren 's morgens een beetje confituur eten ook.

    http://microzonderzout.skynetblogs.be/post/2907877/henri-cuypers-bij-slager-herman,

    Er wordt een paar uur voor het menage gezorgd. Tis te zeggen Heidie gaat wassen bij madammeke, Koen vult de watertank (bij madammeke), Piet haakt en schommelt op een waterboeibal die ophangt in een boom bij madammeke. Koen vermaakt de T.V. van madammeke (lees: steekt de versleten stekker weer goed in het stopcontact...). Als we vertrekken stopt Koen madammeke een biljetje van tien ringit (drie euro) in handen. Ze is heel tevreden, en wij ook.

    http://home.versateladsl.be/devaerekoen/rijst/koen070602.html,

    "Er was een boer in Varsenare," zegt hij, "die al twaalf jaar getrouwd was, maar er kwam maar geen kind in die menage. Op een dag komt hij op 't onverwachts van zijn land naar zijn huis en wat ziet hij in de slaapkamer? Zijn vrouw met haar benen in de lucht, met tussen haar benen het hoofd van de pastoor van Varsenare. Hij liep direct naar buiten en op straat begon die boer te schruwelen. "Mensen, mensen, komt zien, komt zien. Geen wonder dat ik geen kinderen heb, ik heb ze nog maar gemaakt of de pastoor van Varsenare vreet ze op!"

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de hele menage

    De hele ménage: met echtgenoot Jordan Bratman, de kleine Max en de drie honden.

    http://www.hln.be/hln/nl/944/home/article/detail/172085/2008/02/15/Christina-Aguilera-was-te-bang-om-natuurlijk-te-bevallen.dhtml,

    Zegt Fons tegen mij, zoudt ge er algelijk geen foto van onze Cindy opzetten, op uw skyweblog. Ik vond dat een goed gedacht. Ik zeg, 'k zal er vandeneerste keer de hele menage opzetten. Onze Cindy is verkoopster in een boetiek en haar hobby's zijn fitnessen en aquarellen. Van die schilderijen in waterverf maken. Zot dat ze zij daarvan is. Fons is eerder een biljarder. En ik crocheer kleren voor de missies. En azzo hebben wij elk onze bezigheden. Ge zult ons nog wel leren kennen.

    http://mariettecourgette.skynetblogs.be/post/3109998/de-fotos,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • (met) zijn menage

    Monet leeft nu samen met Alice en Ernest Hoschedé, een relatie die door sommigen als nogal verdacht wordt ervaren. In 1881 verhuizen zij met al hun kinderen naar Poissy. In de lente van 1883, vanuit de boemeltrein op weg naar Gisors, bemerkt Claude een bekoorlijke woning midden in een appelboomgaard langs de spoorlijn. Datzelfde jaar nog huurt hij de woning en verhuist met zijn ménage naar Giverny.

    http://afdelingen.groei.nl/7724.html,

    Vaste verbindingen


    elk zijn menage

    1. laat iedereen maar doen wat hem het beste lijkt; ieder zijn meug

      Ja ik schrik er toch ook wel van dat er zo velen hun kindje alleen durven laten... Ook al is het zogezegd voor '5 minuutjes'. Natuurlijk kun je met babyfoon je auto wassen, in de tuin werken, de vuilzakken buiten zetten of bij de overburen om melk vragen... Maar om echt naar school of naar de bakker te gaan... zou ik nooit van mijn leven willen doen. Maar ja, elk zijn menage, gelijk da ze zeggen.

      http://9maand.be/forum/reactions/67140,

    menage 2.0

    ((vooral) in België; verouderend; (vooral) gesproken taal)

    zorg voor de dagelijkse gang van zaken in een huisgezin, met inbegrip van koken, boodschappen doen, naaiwerk verrichten, stofzuigen, wassen, strijken e.d.; huishouding; huishouden
    Alleen in de verbinding de menage doen, die vooral nog bij de oudere generatie bekend is.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Menage…

    is zorg; is een activiteit

    • [Stoffelijke inhoud] bestaat uit de zorg voor de dagelijkse gang van zaken in een huisgezin, met inbegrip van koken, boodschappen doen, naaiwerk verrichten, stofzuigen, wassen, strijken e.d.

      Vaste verbindingen


      de menage doen

      1. Vormvariant: haar menage doen

        het huishouden doen

        Zuster Samuela, geboren te Wingene op 6 juni 1926, is de nestor van de twee zusters. Ze had drie nichten in het klooster, waar ze naar op keek. Op 23-jarige leeftijd trad ze binnen. Ze had geen studies gedaan, wel wat koken en naaien en de "menage doen" geleerd, want zij waren met elf kinderen thuis.

        http://www.sintamandus.be/sintelooi/indekijker.htm,

        Een vrouw die marathons kan afleggen al fluitend en dan nog eens haar menage doet chapeau.

        http://forum.mountainbike.be/viewtopic.php?p=693020&sid=47694b16a7663ff44419a4f716f41c15,

        Maria liep haar kleuter, lager en 3 jaar huishoudschool bij de Zr van Sint-Niklaas. "En daar maakten ze goeie huismoeders, ze konden de menage doen" merkte Gilbert op.

        http://blog.seniorennet.be/beverenleie/archief.php?startdatum=1196031600&stopdatum=1196636400,

        "Ik vond dat ik veel te veel moest doen. Dat was veel te zwaar voor mij en ook: de verantwoordelijkheden kwamen allemaal op mijn nek terecht. (…) Mijn broer was dan ook al thuis en begon te weven. En ik moest van langs om meer doen. Ik moest de menage doen en ik moest dan nog breien voor hem."

        http://www.ethesis.net/izegem_repressie/izegem_rep_deel_IV_3_2.htm,