mensensmokkel


mensensmokkel 1.0

het illegaal over landsgrenzen brengen van mensen met hun instemming en tegen betaling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mensensmokkel…

is smokkel; is een activiteit

  • [Activiteit of handeling] bestaat uit het illegaal over landsgrenzen brengen van mensen
  • [Wijze] gebeurt doorgaans tegen hoge betaling en veelal onder mensonwaardige of ook levensgevaarlijke omstandigheden
  • [Betrokkene] heeft meestal betrekking op mensen die armoede of oorlog willen ontvluchten
  • [Waardering] wordt zeer negatief gewaardeerd
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt vaak onderscheiden van mensenhandel die gepaard gaat met misleiding, dwang of geweld

Algemene voorbeelden


Mensenhandel is geen mensensmokkel. Mensensmokkel is strafbaar gesteld in art. 197a Sr: een ander uit winstbejag behulpzaam zijn bij het verschaffen van toegang tot of verblijf in Nederland of hem daartoe uit winstbejag gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen, terwijl men weet of ernstige reden heeft te vermoeden dat de toegang of dat verblijf wederrechtelijk is. Smokkel en handel zijn fundamenteel van elkaar verschillende delicten. De kern van het delict mensenmokkel is dat Nederland beschermd wordt tegen ongewenste vreemdelingen. Het slachtoffer van het delict mensensmokkel is niet de vreemdeling die veel geld moet betalen voor zijn reis naar Nederland, maar de Nederlandse staat op wiens grondgebied illegale vreemdelingen worden binnengeloodst. Bij mensenhandel is de Nederlandse staat geen partij van belang. Hier is het slachtoffer de persoon die wordt gedwongen.

http://www.ministerievanjustitie.nl/b_organ/wodc/omis/index/menshand/probleem/aantal/

De elf clandestiene migranten uit Marokko die [...] omkwamen bij een verkeersongeluk aan de Frans-Spaanse grens [...] hebben hun droomwens om in Europa werk te zoeken duur betaald. Evenals duizenden andere illegalen waren zij, vóór hun vertrek, tot op het bot uitgeperst door een maffia die leurt met transport en "papieren in Europa". Deze elf slachtoffers bekochten de smokkelreis met hun leven. Zij [...] zullen [...] niet de laatsten zijn, want de veiligheid van de clandestiene passagiers laat de maffia koud. De bestrijding van deze groeiende mensensmokkel was een belangrijk agendapunt bij de ontmoeting [...] tussen de Spaanse en Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De Standaard,

SP.A-senator Ludwig Vandenhove wil het verschil tussen mensensmokkel en mensenhandel afschaffen. In de praktijk is het verschil tussen beide moeilijk te maken, stelt de voorzitter van de commissie Binnenlands Zaken. Hij heeft een wetsvoorsel ingediend.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=gnb4iu9f,

Rijkswacht en zeevaartpolitie haalden vorig jaar in Oostende ruim vijfhonderd verstekelingen van de ferry's. In Zeebrugge waren er dat bijna honderd [...]. "Die twee Vlaamse havens zijn voor organizaties in de mensensmokkel eerder interessante oversteekplaatsen in plaats van echte draaischijven voor de mensenhandel [...]. De organizaties achter de lukratieve mensensmokkel bevinden zich vooral in Pakistan en India. Ze verkopen totaalpakketten: reistickets en valse dokumenten. Hoe meer je betaalt, hoe beter de kwaliteit. Oostende en Zeebrugge liggen goed in de markt als transithaven omdat Groot-Brittannië een zeer interessant land is. De Britten hebben geen bevolkingsregister en je bent niet verplicht je identiteitspapieren bij te hebben. Bovendien zijn alle grote Britse steden een smeltkroes van rassen, waardoor illegalen niet opvallen tussen de vele tienduizenden legale buitenlanders en miljoenen Britse kleurlingen."

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen