menswaardigheid


menswaardigheid 1.0

het overeenstemmen met de menselijke waardigheid; toestand waarin aan de waardigheid van de mens recht gedaan wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Menswaardigheid…

is een toestand

      Algemene voorbeelden


      Op 26 januari debatteerde de Commissie Migratie en Asiel van de Tweede Kamer over het vreemdelingenbeleid. Marjo van Bergen vraagt zich af wat dat debat betekent voor de circa 50.000 onuitzetbare illegalen. 'Laten we menswaardigheid als belangrijkste criterium blijven hanteren,' schrijft zij in een blog.

      http://www.humanistischverbond.nl/nieuws/archief/2011/blog_marjo_van_bergen,

      Elk tijdperk in de geschiedenis kent, moreel gesproken, zijn blinde vlek. Eeuwenlang was dat de slavernij. Nu zou dat wel eens het illegalenprobleem kunnen zijn. Alhoewel elke vergelijking mank gaat (veel illegalen zijn in hoge mate zelf verantwoordelijk voor de situatie waarin zij zichzelf hebben gebracht) is er toch één schrijnende overeenkomst. In beide gevallen gaat het om grote aantallen mensen aan wie elke vorm van menswaardigheid wordt ontzegd.

      http://www.slavernijmonument.nl/start.htm

      Ziet u het zitten in Europa, ieder weer voor zich? Dat wordt een dikke puinhoop en een race to the bottom voor arbeidskosten, lagere belastingen voor multinationals ten koste van zekerheden en menswaardigheden die de laatste decennia moeizaam zijn opgebouwd.

      https://fd.nl/beurs/1256159/italiaanse-rente-schiet-opnieuw-omhoog,

      Is de vraag naar de menswaardigheid niet zo fundamenteel en algemeen, dat deze in elk maatschappelijk debat aan bod zou moeten komen en zelfs de grondtoon van het debat zou moeten vormen?

      De Standaard,

      De ontwikkeling van de levenswetenschappen, nieuwe diagnostische methodes, therapieën en geneesmiddelen om ziektes en aandoeningen te bestrijden binnen de grenzen van de menswaardigheid zijn zeer waardevol.

      http://www.e-stem.nl/,

      Andere betrokkenen zijn daar minder enthousiast over: "In een te sterke gerichtheid op de menswaardigheid schuilt het gevaar van het eenzijdig perspectief van de gedetineerde" - dat bemoeilijkt de samenwerking met de andere disciplines.

      Trouw,

      Wanneer ouders na een ongunstige prenatale diagnose kiezen voor selectieve abortus, is dit vaak ook vanuit hun bekommernis voor menswaardigheid, of omdat ze belangrijke waarden willen vrijwaren.

      http://www.kuleuven.ac.be/cbmer/cme/prenatdiag.htm,

      In november 2000 gaf ik een spreekbeurt over lijden en menswaardigheid in een grote psychiatrische instelling.

      http://www.alert-info.be/General/Witboek-Euthanasie-LivreBlanc.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de menswaardigheid van het beleid
      • de menswaardigheid van de samenleving

      Nu gaat de politieke discussie over de kwaliteit van het vluchtelingenbeleid. Dit wil zeggen: over de menswaardigheid van het terugzendingsbeleid en over de humane behandeling van mensen die niet in ons land mogen verblijven.

      De Standaard,

      In een brief aan de ministers Els Borst van Volksgezondheid en Winnie Sorgdrager van Justitie stelde kardinaal Simonis namens de bisschoppenconferentie dat de menswaardigheid van onze samenleving om een totale afwijzing van experimenten met embryo's vraagt.

      De Standaard,

      Voor de bisschoppen is het belangrijk dat eerst fundamentele waarden gezamenlijk onderschreven worden. Bovendien zijn zij attent op de vraag in welke onderlinge samenhang waarden en normen staan. De waardigheid van de menselijke persoon en de menswaardigheid van de samenleving vormen voor hen fundamentele uitgangspunten.

      http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • rechtvaardigheid en menswaardigheid
      • menswaardigheid en rechtvaardigheid

      Jezus heeft ons als geen ander geleerd dat God mensen nabij is en dat mensen die hem willen navolgen moeten werken aan rechtvaardigheid en menswaardigheid.

      http://www.bethlehemparochie.nl/

      De Rooms-Katholieke Kerk benadrukt waarden die verband houden met de eerbied voor het leven, de waardigheid van de menselijke persoon en de menswaardigheid en de rechtvaardigheid van het samenleven.

      http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,