mercantiel


mercantiel 1.0

( Gezegd van zaken.)
die of dat betrekking heeft op het drijven van handel; de handel betreffend; commercieel

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • mercantiele activiteiten
  • mercantiele belangen
  • mercantiele bemoeienissen

Zorgen over de tweeslachtigheid van de situatie, zeker [...]. Maar ook een heel kluwen van botsende strategische en mercantiele belangen.

De Standaard,

Tot in de elfde eeuw stoelde het gangbare strafrecht nog hoofdzakelijk op het zogenaamde godsoordeel en de tweekamp. De stijgende mercantiele activiteiten maakten daar een einde aan, en kooplieden en ambachtslieden kregen meer rechtszekerheid.

De Standaard,

De president is inderdaad maar een deel van het probleem. De mercantiele bemoeienissen vanuit het westen vormen een ander, groter deel.

De Standaard,

Vaste verbindingen


het mercantiele stelsel

  1. het vooral in de 16de tot de 18de eeuw toegepaste economische systeem dat rijkdom voornamelijk afmeet aan het bezit van goud en zilver, overeenkomstig handel en industrie als voornaamste bronnen van welvaart ziet en zich primair richt op de toename van de uitvoer, tegenwerking van de invoerhandel en het verkrijgen van een gunstige handelsbalans; mercantilisme

    Synoniem: mercantilisme

    Rasmus Jans diende zich min of meer aan als een kolderpoëet, die de waarheid en de leugen en de gerechtigheid op een geestige, subtiele manier parafraseerde. Van een saaie economist, die verondersteld werd het mercantiele stelsel in het historisch perspectief te analyseren en de hollende inflatie in de beweging van het indexcijfer te visualiseren, zou je dit allerminst verwachten.

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

mercantiel 2.0

( Gezegd van personen.)
sterk of geheel gericht op handeldrijven; met een commerciële ingesteldheid; commercieel gericht

Algemene voorbeelden


Nederlanders wordt soms verweten uitgesproken mercantiel te zijn. Het leverde wel bedrijven van wereldformaat op, verankerd met Nederlands kapitaal. Bedrijven die er niet aan denken weg te trekken uit eigen land.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een mercantiele geest
  • een mercantiele vader
  • een mercantiele verdediger

De mercantiele geesten die voor het modewoord cyber ook een toekomst in de pan bedachtten, lieten "Cyber-Burger" meteen ook registreren als merknaam.

De Standaard,

Als jongen heeft hij het verschrikkelijk gevonden, dat hij te jong was om in Spanje tegen Franco te gaan vechten; en dat nog wel terwijl hij uit een heel keurig gezin kwam, met een mercantiele vader die niet minder dan miljonair was.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

De strijd ging tussen de overwegend aristocratische en mercantiele verdedigers van een gedecentraliseerde federale staat en de voorstanders van een sterke centrale staat, de hogere burgerij onder leiding van Prins Maurits.

http://allserv.rug.ac.be/~frvandun/Texts/Rechtsfilosofie/RFgent-0.htm,