metroseksueel


metroseksueel 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

op een 'vrouwelijke' wijze met zijn uiterlijk bezig en zijn emoties tonend; aantrekkelijk op een metropolitische manier
Het woord metroseksueel komt vooral voor als substantief (betekenis 2.0), maar incidenteel ook, met betrekking tot mannen, als adjectief, vooral in de woordgroep metroseksuele man.

Algemene voorbeelden


Tja, wat is metroseksueel? Ik vind dat er een groot verschil is tussen mensen die zich goed kleden en aandacht besteden aan hun uiterlijk enerzijds en mensen die make-up, strings en andere onzin dragen anderzijds.

http://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=224890.0,

Een man die van cremmetjes en mooie kleren houdt. Een man die zich niet schaamt voor zijn emoties. Een man die het leuk vind om te winkelen. Een man die oog heeft voor zichzelf. Een man die zich lekker en goed voelt in alles wat hij doet. Ik ben metroseksueel. En ik ben er trots op ook.

http://www.sudesh.nl/weblog/pivot/entry.php?id=326,

Als er maar bewonderd wordt. Nog meer metroseksuele prominenten? Johnny Depp zoals in Pirates of the Carribean (flamboyant en opgemaakt) en Bill Clinton zoals Bill Clinton.

http://forum.fok.nl/topic/380741,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een metroseksuele man

Jay-Z is een echte metroseksuele man. Wie dacht dat zijn vriendin Beyonce vaak in de beautysalon zit, kent Jay-Z nog niet! Hij blijkt vaker naar een beautysalon te gaan dan veel vrouwen. Jay wil echt het mannetje zijn en besteedt daarom veel aandacht aan zijn uiterlijk.

http://www.538juize.nl/nieuws/jay-z-is-metroseksueel/,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2003
Brontaal Engels
Vorm in brontaal metrosexual
Betekenis in brontaal idem

metroseksueel 2.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

aantrekkelijke, meestal heteroseksuele man, vaak afkomstig uit een grote stad, die erg met zijn uiterlijk bezig is en hierin vrouwelijke trekjes zou vertonen, en niet bang is zijn gevoel en zachte kant te laten zien; metropolitische man; aantrekkelijke man met vrouwelijke trekjes
Vaak gebruikt om dit type man aan te duiden.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een metroseksueel…

is een man; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is aantrekkelijk, gevoelig en is vaak geïnteresseerd in kunst en cultuur en zou hierdoor vrouwelijk worden gevonden; is meestal heteroseksueel
  • [Gedrag] besteedt veel aandacht aan zijn uiterlijk, vooral aan zijn kapsel en kleding, en gebruikt vaak cosmetica
  • [Gelijkheid] zou dezelfde culturele ontwikkeling en passie als de überseksueel hebben
  • [Onderscheid of tegenstelling] is, in tegenstelling tot de überseksueel, op vrouwelijke wijze met zijn uiterlijk bezig en heeft vrouwelijke trekjes
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld voetballer David Beckham

Algemene voorbeelden


Het dorpsplein: Deze typische benaming slaat op de borsthaarinplant van de metroseksueel: all over, maar wel keurig bijgehouden. All over en keurig is de man ook in bed. Deze kerel maakt al zijn beloften waar. Deze man is bezig met yoga en andere vrouwelijke hobby's. Al was het maar om een nieuw vrouwtje te vinden.

http://xead-mode-beauty.plazilla.com/borsthaar--bij-mannen--ieeeuwwwwhh,

De metroseksueel geldt als hét antwoord op de moderne onafhankelijke vrouw.

de Volkskrant,

Ineens dient een nieuw ideaalbeeld zich aan, uit onverwachte hoek: de mannenpilman is geboren, hij noemt zich metroseksueel.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomst leenwoord
Vroegste datering 2000
Brontaal Engels
Vorm in brontaal metrosexual
Betekenis in brontaal idem
Bedenker Mark Simpson
Bijzonderheden Het woord metrosexual is een mixwoord van metropolitan en heterosexual en werd in 1994 voor het eerst door Mark Simpson in The Independent gebruikt; het suffix is vernederlandst.