metselaar


metselaar 1.0

iemand die voor zijn beroep metselwerk verricht; iemand die metselt; ook: het beroep van metselaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een metselaar…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verricht metselwerk; metselt
  • [Instrument] gebruikt om te metselen traditioneel een troffel en specie

    Algemene voorbeelden


    Een metselaar verricht allerlei metselwerk op de bouwplaats. De metselaar werkt zowel in de nieuwbouw als bij renovatie van allerlei gebouwen. Je metselt niet alleen rechte muren, maar ook bijzonder metselwerk, zoals boogjes en vlechtingen. Vooral schoonmetselwerk (dat is metselwerk dat zichtbaar blijft) moet er perfect uitzien. Bij vuil metselwerk (dat is metselwerk dat later wordt gestuct of betegeld) is het minder belangrijk, maar ook daar komt de nodige vakmanschap bij kijken.

    http://www.friesepoort.nl/

    Metselen in de onderhoudsdienst van Smolders, De Moer heeft weinig te maken met stenen wegleggen. Vaak gaat het om reparaties van bestaand metselwerk, het lijmen van binnenwanden, of het metselen van bijzondere structuren, bijvoorbeeld het metselen van een toegangspoort. Ook voor de metselaar geldt, dat hij veelal bij bewoners aan het werk is [...]. Een metselaar van Smolders, De Moer houdt er bovendien rekening mee, dat hij op de meeste karweien zelf zijn materialen en gereedschappen aan- en afvoert.

    http://www.smoldersdemoer.nl/

    Na jaren van zwaar lichamelijk werk wil de metselaar wel eens rust. "Je staat toch de hele dag voorover. Je bukt misschien wel 2.000 keer per dag. Zeker de laatste twee jaar kijk ik echt uit naar de VUT."

    NRC,

    Traditioneel kan de metselaar niet zonder troffel en specie, maar zo langzamerhand is het lijmen van bakstenen de experimentele fase ontgroeid. In februari begint de Goudse bouwonderneming Bouwgroep Ouwe Gouwe met de bouw van een appartementencomplex met gelijmde bakstenen aan de Wittevrouwensingel in Utrecht.

    NRC,

    Het werken met de lijmspuit, verbonden aan een menginstallatie, is minder belastend voor de rug van de metselaar dan het voortdurend bukken om een schep specie te pakken. Bovendien heeft een gelijmde muur meer toepassingsmogelijkheden dan de traditionele bakstenen constructies.

    NRC,

    Bij aannemers sleept het tekort aan metselaars, vloerders, loodgieters en glazenmakers al jaren aan. Daar komen nu ook beroepen als dakbedekkers en elektriciens bij. Maar ondanks de zwakke bouwactiviteit blijken bouwbedrijven ook voor andere functies meer dan vroeger op zoek naar nieuwe werknemers.

    De Standaard,

    Op maandag verschenen er ineens twee metselaars bij het huis van Derksen. Daar had hij niet zoveel aan, want het metselwerk was klaar.

    Meppeler Courant,

    Vooral voor de ruwbouwsector (voor de beroepen van metselaar, bekister en ijzervlechter) is het aanbod van de secundaire scholen te beperkt. Voor heel wat bouwberoepen (bij voorbeeld voor stukadoors, tegelzetters, dakdekkers, enz.) bestaat er nauwelijks een aanbod in het voltijds secundair onderwijs.

    http://www.vcb.be/bericht-Sabina.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • metselen

    Als je dan toch naar het museum gaat dan kun je meteen naar de tentoonstelling over de stad Djenné [...]. Er zijn spannende kijkdozen, je kunt er graan stampen en zien hoe een Djenné's huis er van binnen uit ziet. Buitenop die huizen metselen de metselaars van Djenné trouwens geheimzinnige spreuken. Daarmee worden het huis en de bewoners tegen ongelukken beschermd.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • vakkundige metselaars

    Vakkundige metselaars zijn onmisbaar in de bouw.

    http://www.swvbouwopleidingen.nl/

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een metselaar, voeger of stukadoor
    • de timmerman, de metselaar, de dakdekker, de schilder, de stukadoor, de loodgieter, de elektricien
    • timmerlieden, metselaars, loodgieters en een tegelzetter
    • loodgieters, tuinmannen, timmerlui, metselaars, stucadoors en aannemers
    • schilders, metselaars en stucadoors

    Alleen wanneer een metselaar, voeger of stukadoor over voldoende kennis beschikt van het verwerken van kalkmortels, zal een bevredigend resultaat worden bereikt. Sommige metselaars hebben bezwaar tegen het toepassen van kalkmortels.

    http://www.google.nl/search?q=cache:w-l0EPAqQgEJ:www.monumentenzorg.nl/restbeh/pdf-restbeh/rdmz%2520info%2520r%26b%252037-2003.pdf++cementmortels+site:.nl=nl=lang_nl,

    Tijdens een verbouwing heeft u al genoeg aan uw hoofd. U zit soms weken in de rommel. Dan is het een geruststellend idee dat de dagelijkse controle van de bouw in vertrouwde handen is. Dat de aannemer een oogje in het zeil houdt. Een belangrijke taak, want bij de bouw zijn veel mensen betrokken. Mensen die allemaal hun eigen taak hebben: de timmerman, de metselaar, de dakdekker, de schilder, de stukadoor, de loodgieter, de elektricien etc. De aannemer regisseert.

    http://www.cannenburgh.nl/ned/home.htm

    De villa werd omgebouwd tot hotel. Bij onze aankomst hadden Erika en ik in de villa timmerlieden, metselaars, loodgieters en een tegelzetter aangetroffen.

    Het paradijs, Anton Haakman,

    Ik hoor al jaren bloedstollende verhalen van loodgieters, tuinmannen, timmerlui, metselaars, stucadoors en aannemers.

    http://www.elias.nl/html/pages/column_opinie.html,

    Er werd flink geschrapt in het gemeentehuis, waar schilders, metselaars en stucadoors af en aan lopen voor een flinke opknapbeurt.

    Meppeler Courant,

    voorafgegaan door als


    • als metselaar

    Rothmann, zoon uit een mijnwerkersgezin, verdiende jarenlang zijn brood als metselaar, kok en verpleeghulp.

    NRC,

    Maar ook al kon het gezin met moeite het hoofd boven water houden - Miguel Angel vindt alleen tijdelijk werk als metselaar -, Chari wilde toch meer kinderen.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen