middlebrow


middlebrow 1.0

(pejoratief. Wordt soms ook als een licht sarcastisch woord beschouwd.)

( Gezegd van culturele activiteiten en evenementen en kunstuitingen, vooral met betrekking tot kwaliteitsamusement)
tot de culturele middenmoot behorend; bestemd voor een gemiddeld publiek; gemiddeld intellectueel; semi-intellectueel

Algemene voorbeelden


Dat de vergelijking tussen 2005 en 1925 of 1935 a-historisch is, hoeft geen betoog. Dat geldt misschien ook wel voor Huizinga's beroemde typering van de Nederlander als middlebrow.

https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

Smaak, stelt Seabrook, werd vroeger bepaald door opleiding en klasse: highbrow, middlebrow, lowbrow. Waarden van belang waren complexiteit, verfijndheid en vernieuwing-binnen-traditie. In Nobrow heeft smaak nog steeds van doen met status, maar niets meer met klasse en al helemaal niets meer met complexiteit. Wel, daarentegen, met exclusiviteit, de culturele tegenhanger van het economische begrip schaarste.

Nobrow, Maartje Somers,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • middlebrow bladen
  • middlebrow boeken

De verzameling pseudo-literaire verwijzingen valt nog minder goed te verteren dan de krampachtige jovialiteit van dergelijke advertenties in de gewone middlebrow bladen. Maar we moeten ze ook in het highbrow milieu lezen voor wat ze zijn: signalen, noodkreten, verborgen achter de pose.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000031428:mpeg21:a0225,

"Vaak zijn het de middlebrow boeken die het gesprek van de dag zijn, niet de receptmatig gemaakte pulp. Kennelijk raken ze aan iets in de samenleving, waarvan niemand zich tot dan toe bewust was dat het leefde. Deze boeken werken als sociaal bindmiddel. Daarom moeten we die teksten bestuderen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/15/de-kracht-van-tweederangs-bestsellers-1186581-a484488,

middlebrow 2.0

(pejoratief. Wordt soms ook als een licht sarcastisch woord beschouwd.)

iemand die niet zeer laag- en ook niet zeer hoogopgeleid is; iemand die deel uitmaakt van een gemiddeld publiek; iemand die wat betreft zijn voorkeur voor kunst en cultuur tussen laagdrempelig en hoogdrempelig in zit; iemand die tussen een lowbrow en een highbrow in zit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een middlebrow…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is meestal niet bijzonder laag- en ook niet bijzonder hoogopgeleid; is van gemiddelde opleiding
  • [Gedrag] heeft een voorkeur voor kunst en cultuur die tussen laagdrempelig en hoogdrempelig in zit

    Algemene voorbeelden


    Dat die lowbrows zich in dat moeizame bestaan af en toe moeten verpozen, met 'populistisch vermaak' à la André Hazes, dat wil Etty in navolging van Woolf nog wel erkennen. Maar die twee werelden moeten wél geheel gescheiden blijven. Daarom haatte Woolf de middlebrows, die mensen van 'halfbloed verstand' die er geen bezwaar in zien zich in te laten met beide werelden, 'smerig vermengd met geld, roem, macht of prestige'. Tot die mensen rekent zij mensen zoals ik. Wat een eer om als tegenpool van Virginia Woolf te mogen fungeren! Waarschijnlijk worden middlebrows zoals ik dus ook niet geacht zich te mengen in discussies onder highbrows over literaire kritiek.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

    Twee zaken verbazen, om het zachtjes uit te drukken. De onderliggende gedachte en de omineuze oproep om die middlebrows te bestrijden. Volgens Etty moet de ideale criticus, behalve dienstbaarheid, vooral getuigen van 'onafhankelijkheid, onbevangenheid, onpartijdigheid en fair play'. De taak is het kaf van het koren te scheiden, aldus Etty.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2005/02/07/waarom-mag-ik-geen-middlebrow-zijn-3403521-a323607,

    De Rotterdammers die ik op zaterdagavond met hun kortingsbon uit de Havenloods bij de kassa van de Doelen trof wisten misschien niet eens wat 'highbrow' is. En de Engelsen met wie ik een jaar geleden in de zaal zat tijdens een muziekweekend van de BBC (populaire prijzen, moeilijke muziek) waren gepassioneerde liefhebbers uit alle lagen van de bevolking. Komend weekend, wanneer de BBC de muziek van Schnittke presenteert, zullen ze zeker weer present zijn, deze 'low- and middlebrows'.

    Algemeen Dagblad,