mijnwerker


mijnwerker 1.0

iemand die voor zijn beroep in een mijn werkt; arbeider in een mijn; ook: het beroep van mijnwerker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mijnwerker…

is een arbeider; is een persoon

  • [Plaats] werkt in een mijn
  • [Waardering] wordt beschouwd als een zwaar en gevaarlijk beroep

    Algemene voorbeelden


    Hatedeka is niet uit eigen beweging van boer tot mijnwerker geworden. De oorlogen die het gebied overspoelden hebben hem zijn vee en de markt in het Westen voor zijn gewassen gekost. Nu graaft hij met 5000 andere voormalige Congolese boeren naar coltan, aldus een door de rebellen opgezette mijnbouwdienst.

    Reformatorisch Dagblad,

    "Een mijnwerker kan op zijn knieën werken op de steenkool, maar hij kan niet op zijn knieën leven en zal dat ook nooit doen", lieten mijnwerkers bij een protestdemonstratie in de ijzige kou van de arctische regio Vorkuta weten.

    De Standaard,

    En L'Indépendance Belge schreef in 1930: "Een groot en verschrikkelijk beroep gaat dood in Wallonië: het beroep van mijnwerker is ten dode opgeschreven". Daar kwam het dalende geboortecijfer in Wallonië bij. In de mijnbekkens viel de nataliteit in de Waalse maatschappij het snelst en het felst. Mijnwerkersfamilies, grote gezinnen van meer dan tien kinderen per definitie, telden na één generatie nog één of twee kinderen. Die kregen een goede opleiding en vonden werk in de staal-, glas-, of andere industrieën. De plaatsen in de ondergrond werden eerst door Vlamingen, nadien door Polen en Italianen ingenomen.

    De Standaard,

    Ooit wel eens willen zien hoe mijnwerkers aan de slag gaan onder de grond? Dat kan in het Silbereisenbergwerk Gleisinger Fels. Gekleed in mijnwerkerskleding en met een echte mijnlamp verblijft de bezoeker anderhalf uur in de vijfhonderd jaar oude zilver-ijzermijn. Mede aan de hand van dia's wordt uitleg gegeven over het leven en werken in de mijn.

    http://home.planet.nl/~linte004/duitsland/n_21.htm,

    De ondergrondse winning in Ryckholt vond plaats door middel van schachten die een lengte hebben van 5 tot 12 meter (afhankelijk van de diepte van de vuursteenlagen). De doorsnede van de schachten was zo klein mogelijk gehouden en bedraagt zelden meer dan 1 meter. Kwamen de mijnwerkers bij het afdiepen van de schacht in de gewenste vuursteenbank dan begonnen de mijnwerkers het onderste gedeelte van de schacht te verruimen tot een soort 'laadplaats' waar ze iets meer ruimte kregen.

    http://www.engelen.demon.nl/ryckholt/

    Omdat de mijnwerkers betaald worden per kolenwagen en stutten tijdverlies betekent, wordt dat laatste verwaarloosd, zeer tot ongenoegen van de ondernemers, die bij dodelijke ongelukken hun arbeidskracht zien krimpen.

    NRC,

    De omstandigheden waaronder de mijnwerkers hun werk moeten doen zijn werkelijk onvoorstelbaar, het is erg zwaar werk op zeer nauwe plekken met steeds het gevaar van instortingen en de giftige gassen en het stof die hun gezondheid ruïneren.

    http://geologie.cjb.net/,

    Het is geen wonder dat bijna geen enkele mijnwerker zijn pensioen haalt, ze gaan allemaal voor hun vijftigste dood aan silicose (stoflongen).

    http://geologie.cjb.net/,

    De problemen in de Russische mijnen en de grieven van de mijnwerkers zijn niet nieuw [...]. Er zijn plannen om voor het jaar 2000 ongeveer tachtig mijnen te sluiten, maar alternatieve werkgelegenheid voor de mijnwerkers is nauwelijks voorhanden.

    NRC,

    Terwijl hij zijn zwarte handen warmt aan een houtvuurtje, foetert Piotrek: "Vroeger was mijnwerker iets om trots op te zijn. Nu is het het laagste van het laagste." Want wat hij doet, is illegaal en de politie treedt hard op tegen Piotrek en zijn collega's. "Vorig jaar hebben ze mijn auto en vijf zakken kolen in beslag genomen. Ik werd behandeld als een crimineel."

    Algemeen Dagblad,

    In deze stad leefden vele duizenden schrijvers, op een handvol sterren na verbeten werkende broodschrijvers die als mijnwerkers de grondstof van de industrie naar de oppervlakte brachten.

    God's gym, Leon de Winter,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • eisen
    • graven
    • staken

    Vanmorgen zijn de stakers weer aan het werk gegaan [...]. De mijnwerkers eisen uitbetaling van in totaal meer dan een miljard gulden aan achterstallige salarissen. Verder zou er volgens hen dit jaar 4,25 miljard gulden aan extra subsisidies naar de mijnen moeten.

    NRC,

    De steenkool ligt zo dicht onder de oppervlakte dat de mijnwerkers vaak zomaar ergens beginnen te graven. En waar de gevolgen van de graafwerkzaamheden niet te zien zijn, zijn ze wel te horen. Het getik van de pikhouwelen heeft de mijnwerkers inmiddels een naam bezorgd: kolenspechten.

    Algemeen Dagblad,

    Mijnwerkers staken massaal in Rusland en Oekraïne. In Rusland en Oekraïne zijn gisteren meer dan een miljoen mijnwerkers begonnen aan een staking om uitbetaling van achterstallig loon en subsidies van de overheid af te dwingen.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • Italiaanse mijnwerkers
    • Limburgse mijnwerkers
    • Poolse mijnwerkers
    • Russische mijnwerkers
    • Waalse mijnwerkers

    Vandaag 50 jaar geleden, op 20 juni 1946, ondertekenden de Belgische en de Italiaanse regeringen in Rome een Belgisch-Italiaans akkoord, waarvan de inhoud kort kan worden samengevat: Belgische steenkolen in ruil voor Italiaanse mijnwerkers. Maar het waren geen mijnwerkers die uit Italië kwamen, maar ongeschoolde boeren uit de Abruzzen.

    De Standaard,

    Spelers en fans kunnen gewoonweg niet geloven dat hun club ooit ophoudt te bestaan. Maar dat gold ook voor de Limburgse mijnwerkers of de arbeiders van de Boelwerf.

    De Standaard,

    Van Europa hebben de Poolse mijnwerkers weinig te verwachten. Integendeel: door strenge Europese regels moet een groot deel van de nog 60 officiële mijnen sluiten. Daardoor komt ruim de helft van de 200.000 mijnwerkers op straat te staan. En dat terwijl Duitsland zijn kolenmijnen 'met miljardensubsidies openhoudt'.

    Algemeen Dagblad,

    Meer dan een half miljoen Russische mijnwerkers hebben gisteren een dag gestaakt uit protest tegen het uitblijven van hun salarissen.

    NRC,

    De Limburgers zelf waren niet erg happig om het gevaarlijke werk op te knappen. Daarom deden de mijnbazen een beroep op buitenlandse arbeiders: Duitsers, Nederlanders, Polen, Tsjecho-Slowaken, Oostenrijkers en Italianen. Ook Waalse mijnwerkers werden aangetrokken, de meeste van hen voor leidinggevende functies.

    De Standaard,

    • noeste mijnwerkers
    • ruwe mijnwerkers

    Een vlotte presentatrice neemt het woord. Zij vraagt de oudere mannen, allen noeste mijnwerkers, hoe het vroeger was in de mijnen [...]. Ze vertellen over hun zware arbeid, de donkerte van de mijnen, het gevaar van verstikking, de armoede, de uitbuiting, de onderlinge solidariteit als er stakingen werden georganiseerd.

    http://brievenuitelbierzo.blogspot.nl/2011_11_01_archive.html,

    Het is allemaal niet eenvoudig voor een Chinese vrouw te midden van al die ruwe mijnwerkers, zeker wanneer de vreemdelingenhaat door de verslechterende economie rabiate vormen aanneemt.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • stakende mijnwerkers

    Het persbureau Interfax meldde dat premier Viktor Tsjernomyrdin na zijn terugkeer van de OVSE-top in Lissabon naar het steenkoolbekken van Koezbass, in Siberië, gaat om er met de stakende mijnwerkers te praten.

    De Standaard,

    Na twee weken staken was er vorige week ineens goed nieuws voor de mannen van de Boetovskaja-mijn in Siberië. Ze kregen eindelijk hun loon, zij het alleen voor de maanden juli en augustus. Maar hun gezichten blijven somber en verslagen. Een dag eerder dan de andere stakende mijnwerkers in Ruslands steenkoolgebieden daalden de arbeiders van Boetovskaja, even ten noorden van de Siberische kolenstad Kemerovo in het kolenbekken van Koezbass, deze week weer af in hun diepe schachten.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gepensioneerde mijnwerkers
    • gewezen mijnwerkers

    Wat had een Mijnwerkers Gala trouwens nog voor zin als er in de wijde omtrek, in heel Noordoost-Engeland, geen mijnwerkers meer waren te vinden. Wel werkloze mijnwerkers, wel gepensioneerde mijnwerkers, maar geen kompels meer die dagelijks de schacht ingaan.

    NRC,

    In een periode van vijf jaar had Leclercq zeven patiënten met mesothelioom in zijn praktijk. Zes van hen waren gewezen mijnwerkers, de zevende was garagehouder. Volgens huisarts Leclercq komt borstvlieskanker in de Westelijke Mijnstreek, waar zijn praktijk is gevestigd, twee keer zo vaak voor als gemiddeld.

    De Limburger,

    in voorzetselgroep


    • de vakbond van mijnwerkers

    De onafhankelijke Russische vakbond van mijnwerkers waarschuwde dinsdag dat er op 25 augustus een nationale staking in de koolmijnen komt als de regering blijft nalaten het loon van de arbeiders te betalen en andere bedrijven niet dwingt hun schulden aan de mijnen te betalen.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • een mijnwerker in de kolenmijnen

    In Duitsland legt de regering 225.000 frank per jaar neer voor elke mijnwerker in de kolenmijnen, de meest vervuilende energiebron. Met dit geld, aldus het WWI, zou Bonn de mijnen kunnen sluiten en de mijnwerkers kunnen betalen als ze thuis blijven.

    De Standaard,

    Voorzetsel: in

    • mijnwerker in Limburg
    • mijnwerkers in het buitenland
    • mijnwerkers in Italië
    • mijnwerkers in Lille
    • mijnwerkers in Zwartberg

    Vader was mijnwerker in Limburg. In 1939 is hij met moeder, die toen zwanger was, naar België gekomen.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Voor de eerste keer zochten de mijnbazen mijnwerkers in het buitenland: Marokkanen en Algerijnen uit Noord-Frankrijk, Tsjechen en Polen, en de eerste Italianen. Vanaf 1922 zocht Fedechar, de Belgische Steenkolenfederatie, mijnwerkers in Italië. Tussen 1922 en 1930 arriveerden 39.507 Italianen in België.

    De Standaard,

    De op de gelijknamige roman van Emile Zola gebaseerde, tweeëneenhalf uur durende film over de mijnwerkersstaking in de vorige eeuw werd eerst bezocht door François Mitterand en Jacques Delors in gezelschap van voormalige mijnwerkers in Lille, de streek waar Zola de gebeurtenissen rond 1860 situeerde.

    NRC,

    Ik was dertien toen René stierf en toen de mijnwerkers in Zwartberg in staking gingen. In steek gelaten door hun vakbonden, knoopten ze de eindjes aan elkaar door te gaan werken op boerderijen: bitter spraken ze over het zwarte goud uit hun ondergrondse vaderland.

    De Standaard,

    Voorzetsel: uit

    • een mijnwerker uit Yorks
    • mijnwerkers uit de Borinage
    • mijnwerkers uit het Hageland

    Een mijnwerker uit Yorks liep gisteren met zijn zoontje mee in een protestmars door Londen tegen de sluiting van de kolenmijnen.

    NRC,

    Mijn korpsoverste wilde me waarschijnlijk op de proef stellen, hij gaf me het bevel over een kompagnie reservisten. Ik lag bij een eenheid ter verdediging van de vliegvelden in Brustem. Heel wat van mijn reservisten waren mijnwerkers uit de Borinage, ze konden lezen noch schrijven.

    Berthold 1200, Paul Koeck,

    Als geneesheer wees hij onder meer op de gevaren van het misbruik van pijnstillers zoals aspirine waarvan het onoordeelkundig gebruik tot nierbeschadiging kan leiden. Ook was hij begaan met de beroepsziekte van mijnwerkers uit het Hageland.

    http://www.leuven.be/servlet/genweb.servlet.MainServlet?toDo=open=1

    voorafgegaan door als


    • als mijnwerker

    Met name Duitsers en Midden-Europeanen zijn in grote getale naar Zuid-Limburg gekomen, omdat dáár werk voorhanden was, dat zij thuis niet vonden. Zelfs tussen de twee wereldoorlogen met daarin de krisisperiode, kwamen er door de situatie in Duitsland vele buitenlandse arbeiders, hoofdzakelijk in gezinsverband, als mijnwerker in Limburg werken en wonen.

    http://www.human.nl/constandse/dossier/index.htm,

    Twee jaar voordien had zijn vader al de trein naar België genomen, om er als mijnwerker aan de slag te gaan in Marcinelle. Gelukkig voor hem (gezien de latere mijnramp met tientallen Italiaanse doden) bleef vader Roncada er slechts enkele jaren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen