milicien


milicien 1.0

((vooral) in België)

dienstplichtige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een milicien…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Anderzijds moet gesteld dat een deel van de klachten met betrekking tot 'mobbing' en meer bepaald intimidatie deel uitmaken van het militaire leven. Tal van - mannelijke - miliciens hebben zich gedurende meerdere generaties zeer negatief uitgelaten over hun ervaringen op dit vlak. Er heerst in het leger, en meer bepaald in kleinere, afgezonderde eenheden, nog steeds een zeer machistische sfeer.

      http://www.rosadoc.be/site/mainnl/pdf/nr7.pdf,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • miliciens oproepen
      • uitwuiven]

      Poncelet wil miliciens oproepen bij ernstige dreiging. Om de ambitieuze plannen van minister van Landsverdediging Jean-Pol Poncelet over de vorming van een militaire reserve waar te maken, ontbreekt het vandaag aan geïnteresseerden en aan geld.

      De Standaard,

      als subject bij een werkwoord


      • afzwaaien

      De dienstplicht, in 1814 ingevoerd door Koning Willem I, zit erop. Door de radicale inkrimping van het leger en de veranderende taakstelling was de dienstplicht niet meer te handhaven. De laatste miliciens van de landmacht zwaaien vandaag af.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • miliciens en beroepsmilitairen

      Emmanuel Hollander (67): oud-direkteur van het reklamebureau HHD, die twee studies besteld door Coëme, over het statuut van miliciens en beroepsmilitairen, onwettig aan Uniop zou hebben doorgespeeld.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen