milieugevaarlijk


milieugevaarlijk 1.0

afbeelding

Bron: Torsten Henning
( Publiek domein )

gevaarlijk voor het milieu; een gevaar inhoudend voor het milieu; schadelijk voor mens en milieu
Wordt vooral gebruikt met betrekking tot chemische stoffen, maar kan bv. ook duiden op de aanwezigheid van schimmels en bacteriën.

Algemene voorbeelden


Afgesproken is dat in gevangenschap geboren zeehondjes niet mogen worden uitgezet in de Waddenzee. Verder komen er richtlijnen voor de behandeling van zieke of zwakke dieren. Schepen met een milieugevaarlijke lading zullen de diepwaterroute, 80 kilometer ten noorden van de Waddenzee, moeten gaan gebruiken.

NRC,

Steeds meer bedrijven nemen het milieu serieus. Deels uit eigen initiatief om milieugevaarlijke situaties te voorkomen, maar ook omdat allerlei externe partijen zoals overheid, omwonenden, banken, verzekeraars en opdrachtgevers de milieuprestaties van bedrijven nauwlettend volgen.

http://www.gyrosconsult.nl/home.html

Het gebruik van batterijen neemt steeds meer toe en daarom is het extra belangrijk nu te reageren, om ervoor te zorgen dat de milieuvriendelijkste techniek wordt gebruikt en dat de milieugevaarlijkste batterijen worden verboden en op termijn worden afgeschaft.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20051212+ITEM-014+DOC+XML+V0//NL,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een milieugevaarlijk preparaat

Een gevaarlijke stof kan een bestanddeel zijn van een product, afhankelijk van de aard en samenstelling van het product kan het als een milieugevaarlijk preparaat worden aangemerkt, bijvoorbeeld: Lijm. Verf. Schoonmaakmiddel.

http://www.milieufocus.nl/factsheets/w/wet-milieugevaarlijke-stoffen-wms.html,

met werkwoord


  • milieugevaarlijk zijn
  • even milieugevaarlijk zijn als

Heel veel natuurlijke etherische olieën zijn milieugevaarlijk en vaak ook nog schadelijk voor de gezondheid.

http://blog.greenjump.nl/post/2009/09/25/Parabenen-in-baby-shampoo-zeep-en-creme.aspx,

Wordt een stof aldus nuttig toegepast of geschikt gemaakt voor hergebruik, dat een stof ontstaat die geen aan afvalstoffen inherente risico's meer met zich brengt en derhalve bij inzet in een normaal productieproces niet milieugevaarlijker is dan, althans even milieugevaarlijk is als een primaire grondstof, dan kan die stof niet meer als afvalstof worden aangemerkt in die zin, dat controle of een vergunning voor hergebruik nodig is.

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30d57d10b21abd2047fab068e3bd3416f971.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuQbxb0?text=&docid=44237&pageIndex=0&doclang=NL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=204411,

Vaste verbindingen


Wet milieugevaarlijke stoffen (Wms)

Zie: Wet milieugevaarlijke stoffen

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen