millenniumwisseling


millenniumwisseling 1.0

de opvolging van het aflopende millennium in een tijdrekening door het volgende millennium; de overgang tussen twee millennia; ook: de periode waarin deze overgang plaatsvindt
Vindt plaats bij de overgang van ieder duizendste jaar in onze jaartelling naar het eerstvolgende jaar waarvan het jaartal op het cijfer 1 eindigt, maar wordt in de praktijk ook vaak gesitueerd op de overgang van ieder negenhonderdnegenennegentigste jaar naar het daaropvolgende duizendste jaar; zie voor dit verschil in telwijze nog bij millennium onder betekenis 2.0.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een millenniumwisseling…

is een wisseling; is een periode; is een gebeurtenis

  • [Frequentie] komt eenmaal voor per duizend jaar
  • [Tijd] situeert zich op het einde van het laatste jaar van het aflopende millennium en het begin van het eerste jaar van het daaropvolgende millennium

    Algemene voorbeelden


    Het is alweer het jaar 2001, de tijd gaat snel en het lijkt nog maar zo kort geleden die hysterie rond de millenniumwisseling. Alles kon fout gaan en alles is er aan gedaan om het niet fout te laten gaan maar eigenlijk is er nu pas een millenniumwisseling.

    http://www.hwarangdo.50megs.com/

    Op het moment dat wij dit schrijven is het januari 2000. Wij hopen dat u allen de "millenniumwisseling" goed bent doorgekomen. Als u dit leest zult u er misschien nog nauwelijks aan denken vermoeden wij, maar "het had wat voeten in de aarde" die wisseling. Voor zover wij hebben begrepen heeft het ook heel wat geld gekost. Denk eens aan alle investeringen i.v.m. computerproblemen en aan het vele vuurwerk.

    http://www.a1.nl/homepages/dbalmelo/boekje_maart_2000.htm,

    Bij iedere eeuw- of millenniumwisseling ontstaat er een hernieuwde belangstelling voor het fenomeen tijd.

    http://www.kb.nl/kb/resources/frameset_galerie.html