modelkind


modelkind 1.0

kind dat zich voorbeeldig gedraagt; kind dat niet lastig is en waarop niets aan te merken valt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een modelkind…

is een kind; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een kind dat zich voorbeeldig gedraagt; is een kind dat niet lastig is en waarop niets aan te merken valt

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    De meeste mensen hebben al tientallen opvoedboeken verslonden, maar modelkinderen, ho maar. Denk aan: normaal hun bord leegeten, op tijd naar bed gaan en zelf hun speelgoed opruimen.

    http://www.gezinnig.nl/default.asp?page=product_operatie_opvoeden&wg=2&pid=61&id=270

    Deze van origine Russische dame publiceerde in 1864 het verhaal van Sophie de Rean: een fictief, maar naar het autobiografische neigend verhaal over een zes jaar oud meisje dat opgroeit in grote vrijheid. Zij is wat je noemt een 'kleine ondeugd': ze wordt ziek van te veel eten, onthoofdt levende vissen, eigent zich wederrechtelijk andermans fruit en een sieradendoos toe. Sophies streken worden afgezet tegen het gedrag van haar leeftijdsgenootjes, die allen maar (lees: saaie en bleekneuzerige) modelkinderen zijn.

    http://www.cs.vu.nl/~rutger/vuko/nl/program-notes/francaix-7-dances.html

    Nietzsche vertelt in Ecce homo dat hij nooit gelovig is geweest, ook niet in zijn jeugd. Dit moge zo zijn, maar tegen de religieuze opvoeding die hij kreeg, zowel thuis als op school (Pforta), is hij evenmin ooit in verzet gekomen. Hij was een modelkind 'unser Herzens-Fritz', een modelleerling. Ook in zijn latere vriendenkring heeft hij nooit ruzie gemaakt over geloofskwesties.

    Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding