moeien


moeien 1.0

zich met iets of iemand bemoeien; zich met een persoon inlaten; zich in een zaak mengen
Vaak met de bijgedachte van onbescheidenheid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Moeien…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   Geef je baby eens de fles. Het flesje 's nachts is hiervoor heel geschikt. Je bent dan alleen met je baby, wat makkelijker is om een aparte band met je baby te krijgen en niemand kan zich moeien.

   http://www.9maand.com/

   Zij schreeuwt mij toe dat ik 'opsodemieteren' moet, ze noemt mij een 'eikel', zegt dat ik een 'eng kereltje' ben. Andere terraszitters schenken ons nu hun aandacht, sommigen nogal verveeld lijkend, anderen veeleer geamuseerd, enkelen merkbaar verontrust en ondubbelzinnig partij kiezend voor de beledigende partij, klaar om zich te moeien indien dat zo meteen wellicht nodig zal blijken.

   De onderneming; Funs, of de mooiste dag van mijn leven; Nooit meer klagen, Christophe Vekeman,

   Buiten het redactiestatuut kent De Morgen geen andere schriftelijke garanties. Er is enkel de persoon van de hoofdredacteur, die dikwijls zelf de beste "wal" is mocht een uitgever of aandeelhouder zich moeien.

   http://users.telenet.be/tdv/thesis/1.html,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: met

   • zich moeien in iets

   Ook Skoda wil zich moeien in het segment van de allerkleinsten. Daarom werkt het aan een compacte stadsauto.

   http://www.headlines24.nl/nieuwsartikel/90407/201103/-skoda-werkt-aan-2-nieuwe-modellen,

   De kerk mag zich in teorie niet moeien in de politiek.

   De Standaard,

   • zich moeien met iets of iemand

   Het gerecht moet niet onder de controle komen van de politieke overheid. Ik ben voor de scheiding der machten. De verantwoordelijkheid ligt bij iemand anders wanneer ik terecht - en ik onderstreep vijfentwintig keer terecht - als politicus het recht niet heb om mij te moeien met de werking van het gerecht.

   De Standaard,

   Hinkelde ze, dan hinkelde ze tot ze van vermoeidheid viel. Als ze kaatste, kaatste ze tot de andere kinderen al lang aan het touwtjespringen waren. Plots gooide ze de kaatsbal aan de kant en ging zich moeien met het touwtjespringen.

   Het goddelijk monster, Tom Lanoye,

   Mensen die zich moeien met een ander, en je zeggen wat je moet doen en wat niet, die haat ik.

   http://www.like-that.nl/like/1936

   moeien 2.0

   in de verbinding alsof de duivel ermee gemoeid is

   Vaste verbindingen


   alsof de duivel ermee gemoeid is

   1. Vormvariant: alsof de duivel ermee speelt

    alsof de duivel erbij is betrokken, gezegd ter uitdrukking dat men geen verklaring heeft voor de oorzaak van een situatie, vaak een negatieve, of voor het tijdstip waarop deze situatie zich voordoet

    Terwijl Dicte een interview met Francesca, een vooraanstaand politicus, afrond, ontploft er in de buurt een bom. De explosie doodt een jonge vrouw, maar volgens Dicte was Francesca het ware doelwit. Maar niemand lijkt haar te geloven. Alsof de duivel ermee gemoeid is worden de vingerafdrukken van Dicte's zoon op de plaats van de misdaad gevonden.

    https://www.horizon.tv/nl_nl/programmas/tv-series/tv-asset.html/crid%3A~~2F~~2Fupc.com~~2F827d14f1-db30-42ac-9af6-7f3a68c0ee29/DICTE-S01/crid%3A~~2F~~2Fupc.com~~2F1010~~2FMMPK2009000000132744/Afl.-09:-Tot-elke-prijs-deel-1.html,

    "Waar wil je dan gaan zoeken?" "Daar waar al die boetiekjes zijn, dacht ik. Daar heb ik misschien meer kans om een of ander spulletje op de kop te tikken [...]." De menigte schemert vóór mijn ogen. Hoe is het godsmogelijk? Bij mijn weten komt zij nooit in die buurt. En uitgerekend nu. Alsof de duivel ermee gemoeid is.

    Liliane, of De spiegelingen van leugen en liefde, Clem Schouwenaars,

    Daarmee licht De Winter wel mooi het fenomeen van verliefdheid door, maar zijn gegoochel met de struktuur van zijn boek brengt hem ook vaak op het randje van de afgrond. Alsof de duivel ermee gemoeid is, valt alles op tijd en stond in de plooi.

    De Standaard,

    Hij had het bedrag genoemd en alsof de duivel ermee gemoeid was, inderdaad, de ogen van Frank en Michou de Clercq vielen steil achterover.

    Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

   moeien 3.0

   ( Met betrekking tot personen of instellingen)
   in de verbinding in iets gemoeid worden
   In tegenstelling tot het overgankelijk gebruik in de actieve wijs dat in andere woordenboeken nog wordt vermeld, in deze actieve toepassing niet meer gangbaar.

   Vaste verbindingen


   gemoeid worden in iets

   1. ( formeel; (vooral) geschreven taal)
    betrokken of gemengd worden in zekere kwestie of aangelegenheid

    Velen werden in de kwestie gemoeid: producenten van boeken en pamfletten, vooraanstaande families, notarissen, schouwburgregenten.

    http://books.google.nl/books?id=Z6S1jg3X53EC&pg=PA13&lpg=PA13&dq=%22werden+in+de+kwestie+gemoeid%22&source=bl&ots=A6DWFMABQq&sig=ZisY8vYjUcUXXL-lr-PfilnKdl8&hl=nl&sa=X&ei=8aXXUqj_JsWxywPrtYLQAw&ved=0CC8Q6AEwAA,

    In de zaken van Rijn- en Maasland (Luik) werd Filips de Goede gemoeid in zijn hoedanigheid van hertog van Brabant en van Lothrijk.

    http://books.google.nl/books?id=okhZL75xSGgC&pg=PA221&lpg=PA221&dq=%22Goede+gemoeid%22&source=bl&ots=GoBkSMLaZu&sig=qPI1S-Qt4nf7XxO_s_F00ER6mSQ&hl=nl&sa=X&ei=OabXUqDHOaOCzAOrj4CAAQ&ved=0CC8Q6AEwAA#v=onepage&q=%22Goede%20gemoeid%22&f=false,

    Een fout in de ene akte kan echter licht gevolgd worden door een fout in een andere (bijv. de foute spelling van een naam in de geboorteakte wordt overgenomen in een huwelijksakte). Indien deze laatste in het huwelijksregister van een gemeente in een ander arrondissement dan dat van de gemeente van het geboorteregister is ingeschreven, dan zouden twee rechtbanken moeten worden gemoeid in de verbetering van beide akten.

    http://books.google.nl/books?id=lr5spnU0HNQC&pg=PA107&lpg=PA107&dq=%22overgenomen+in+een+huwelijksakte%22&source=bl&ots=jH1-gzS8zd&sig=dw1g1w8GqzfrtnAGMAOqwH_g690&hl=nl&sa=X&ei=X6fXUvOSH6iPyQO46IDwBA&ved=0CC8Q6AEwAA#v=onepage&q=%22overgenomen%20in%20een%20huwelijksakte%22&f=false,

   moeien 4.0

   in de verbinding met iets gemoeid zijn

   Vaste verbindingen


   met iets gemoeid zijn

   1. ( Gezegd van zaken)
    gepaard gaan met; noodzakelijk nodig zijn voor of vergen; mede inhouden

    Bij dit project komt aan het licht op welke problemen je kunt stuiten [...] en welke tijd en kosten ermee gemoeid zijn.

    http://www.museumvereniging.nl/nmv/publicaties/index.html,

    Met het opknappen van deze havens zullen de komende jaren investeringen gemoeid zijn van circa 600 miljoen dollar.

    NRC,