mondharmonica


mondharmonica 1.0

afbeelding

Bron: Bodoklecksel on de.wikipedia
( CC BY-SA 3.0 )

klein rechthoekig blaasinstrument dat aan de zijkanten bedekt is met metalen schilden en aan de bovenkant voorzien is van een rooster waaronder zich lamellen bevinden die gaan trillen wanneer er met de mond in dat rooster geblazen wordt, en dat hoofdzakelijk gebruikt wordt in de volksmuziek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mondharmonica…

is een muziekinstrument

  • [Afmeting] is klein; past in de twee handpalmen
  • [Geluid] maakt een geluid dat een beetje lijkt op dat van een orgel of een accordeon, maar klinkt scherper en metaliger; heeft een beperkt toonbereik; brengt tonen voort in het hogere register
  • [Uiterlijk] is rechthoekig
  • [Bouw] bestaat uit een rechthoekig blok met aan de bovenzijde een rooster; bevat onder de gaten van het rooster een aantal metalen lamellen; is aan de buitenkant voorzien van een metalen schild
  • [Soort] is een blaasinstrument
  • [Functie] wordt vooral gebruikt in de volksmuziek; wordt vaak gehoord in etnische Amerikaanse muziek, zoals folk en blues; wordt soms in de jazz gebruikt
  • [Werking of functionering] brengt tonen voort door het trillen van de lamellen in het instrument wanneer het wordt aangeblazen door het rooster
  • [Werkende kracht] wordt aangeblazen met de mond

Algemene voorbeelden


Toots Thielemans, met zijn mondharmonica de bekendste Belg in de internationale jazzwereld, heeft Ella Fitzgerald niet alleen goed gekend, hij heeft ook met haar samengewerkt.

De Standaard,

De mondharmonica brengt prachtige klanken voort, mits goed bespeeld.

Meppeler Courant,

Voor alle duidelijkheid: een cajunaccordeon is uiterlijk van kleiner formaat dan de bij ons bekende accordeon en het brengt een specifiek geluid voort die nog eerder te vergelijken is met dat van een mondharmonica dan dat van de vogeltjesdansaccordeongeluiden.

http://www.billybop.be/styles/cajuncorner/music.asp

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • mondharmonica spelen

Desire - U2. Vinden we gewoon leuk. Althans Jeroen. Want die mag hier weer mondharmonica spelen.

http://www.aliceinwonderbra.nl/

Shanti, een olifant in de dierentuin van Washington heeft een talent: ze speelt mondharmonica!

http://deheerontwaakt.vara.nl/Hoe-kan-dat-nou-single-view.9914.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=63103&cHash=b8dc12c9c45c5e4b806bdc10786d6258

In mijn droom bevond ik me in café 'De Kip' waar er een Ierse zanger halfnaakt [...] mondharmonika zat te spelen, trachtend harder te fiepen dan de stereo-installatie in dat zelfde cafeetje.

http://users.tijd.com/delink/,

Ook Bas van Toor, beter bekend als de clown Bassie, speelt mondharmonica.

http://mondharmonica-hyves.hyves.nl/

in voorzetselgroep


  • op mondharmonica
  • op een mondharmonica
  • op een mondharmonica blazen
  • op een mondharmonica spelen

Buiten, voor het schoolgebouw, rookten de soldaten sigaretten, zetten bierflesjes aan de mond, lachten, lagen lui en languit op het bordes, terwijl een van de soldaten op de trekharmonika speelde, een tweede op een mondharmonika, en de anderen het lied van Lilli Marlene meezongen.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Corey Harris' akoestische, deltagekleurde blues en samenspel met Kenny Neal op mondharmonica vormden een noodzakelijk rustpunt, van waaruit Neal met zijn mengeling van blues en soul de weg effende voor de triomftocht van Alligator-oudgedienden Lonnie Brooks en bluesshouter Koko Taylor.

De Standaard,

De zachte akkoorden van iemand die op een mondharmonika blies.

En zondags een stukje vlees, Frank Herzen,

Kijk, c-groot op een mondharmonica is tenenkrommende kitsch.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • gitaar en mondharmonica

Als dichter is Rawie niet door Dylan beïnvloed, maar vijf jaar lang, tot hij "werd overvallen door een passie voor de klassieke muziek," was hij een groot bewonderaar van de schorre singer-songwriter die in de jaren zestig werd gezien als een volksdichter met gitaar en mondharmonica.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


mondharmonica 1.1

muziekspel op een mondharmonica

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mondharmonica…

is spel

      Algemene voorbeelden


      Zijn groep D.C. Hurricane zorgt voor een stuwende vloedgolf, waarin Patterson's mondharmonica en Shawn Kellerman's gitaar de luisteraar geen ogenblik respijt laten.

      De Standaard,

      Billy Branchs rauwe zang en loeiende mondharmonica daarentegen refereerden overduidelijk aan de klassieke Chicago blues van zijn mentors Willie Dixon, James Cotton en Junior Wells.

      De Standaard,

      Patterson's frêle stem en mondharmonica verstikten in de decibels en de veel te lang uitgesponnen, naar rock georiënteerde gitaartrips van Shawn Kellerman.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de eenzame mondharmonica

      Naast het Brahmswalsje klinkt jazzy bigbandsfeer, klip-kloppend paardengetrappel, de eenzame mondharmonica van Morricone in Once upon a time in the West wordt geciteerd.

      NRC,