monokini


monokini 1.0

afbeelding

Bron: Julio Rojas
( CC BY-SA 2.0 )

uit één deel bestaand badpak dat de borsten bloot laat; badpak dat alleen het ondergedeelte van het lichaam bedekt; toploos badpak

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een monokini…

is een badpak

 • [Verloop] werd in 1964 ontworpen als een uit één stuk bestaand badpak dat onder de borsten ophield met twee riempjes over de schouders; ontwikkelde zich in de loop van de tijd tot een enkele slip zonder enig bovengedeelte
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bedekt alleen het ondergedeelte van het lichaam; laat de borsten bloot

  Hoofdsemagram: badpak


  Algemene voorbeelden


  In 1964 ontwierp de Oostenrijker Rudi Gernreich in de Verenigde Staten de eerste monokini. Hij is tevens de bedenker van de naam "monokini". Gernreichs monokini zag er uit als een uit één stuk bestaand badpak, dat echter vlak onder de borsten was afgesneden, waardoor de borsten ontbloot werden. Er liepen slechts twee kleine riemen over de schouders.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Monokini

  Het meest voorkomend en meest overeenkomend met het originele ontwerp, is een monokini met daaronder een bikinislip zonder het bijbehorende bovenstuk. Zo blijven bij de draagster de borsten geheel ontbloot.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Monokini

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • in monokini

  Op de koelkast stond, tegen een vaas, een foto waarop ze lachend stond, in monokini, met de arm van Victor teder om haar. De vingers van zijn linkerhand lagen op haar borst.

  Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

  Al eerder dit jaar was een prinsenhuwelijk op de klippen geraakt, dat tussen de hertog en hertogin van York, de laatste beter bekend als 'Fergie'. De pulppers drukte likkebaardend foto's van Fergie in monokini, terwijl een 'financieel adviseur' genoemde Amerikaan heur teen likte (uitgerekend óók gisteren wees een rechtbank dit paar een substantiële schadevergoeding toe omdat de foto's op particulier terrein waren genomen).

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010866210:mpeg21:a0133,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  monokini 2.0

  afbeelding

  Bron: Cat Peters
  ( CC BY-NC-SA 2.0 )

  (neologisme)

  bikini waarvan de beide delen door een smalle reep stof tot een geheel verbonden zijn; bikini uit één stuk

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een monokini…

  is een badpak

  • [Samenstelling] bestaat uit twee delen die door een smalle reep stof tot een geheel verbonden zijn

   Hoofdsemagram: badpak


   Algemene voorbeelden


   Een monokini is [...] een bikini die in plaats van 2 delen, uit 1 deel bestaat. Het bikinitopje en het bikinbroekje zijn middels verlengstukken met elkaar verbonden, waardoor een bikini uit 1 stuk, een zogenaamde monokini, ontstaat. Monokini's worden ook wel semikini genoemd.

   http://www.bikiniwinkels.nl/bikini_soorten/monokinis.htm

   De monokini is een bikini uit één stuk. Waar het op neer komt is dat het bovenstukje met het broekje verbonden is door een smalle reep stof. Dat geeft een heel elegant en tegelijk supersexy effect, want het verhult en het geeft bloot tegelijkertijd.

   BN/De Stem,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 2006