mooiboy


mooiboy 1.0

(politiek en bestuur; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland; neologisme)

type man dat knap en jong is, zich trendy kleedt, er altijd goed verzorgd uitziet en zich goed bewust is van zijn voorkomen en het effect daarvan op anderen; ook met negatieve bijklank: type man dat zich maar al te goed bewust is van zijn uiterlijk en daaraan onevenredig veel aandacht besteedt
Oorspronkelijk vooral gebruikt in de jeugdtaal, waarin het via het Surinaams is binnengekomen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een mooiboy…

is een man

  • [Uiterlijk] is knap
  • [Leeftijd] is doorgaans jong
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kleedt zich trendy en is altijd goed verzorgd

    Hoofdsemagram: man


    Algemene voorbeelden


    Yolanthe Sneijder Cabau weet wel hoe ze manlief Wesley Sneijder tevreden moet houden [...]. De voetbalvrouw, die voor de TROS op zoek gaat naar het perfecte plaatje, vindt haar eigen man perfect. "Wesley is geen typische mooiboy, maar in mijn ogen is hij perfect."

    De Telegraaf,

    Sir Alex Ferguson, evenals Beckham geridderd in Groot-Brittannië, zei dat Beckham "trainde met een discipline om zo een precisie te bereiken waar anderen niet om gaven." Een behoorlijk compliment, gezien de explosieve manier waarop de twee uit elkaar gingen. De mooiboy werd bovendien in 2007 geprezen door zowel Ramon Calderón, als Fabio Capello, de toenmalige voorzitter en trainer van Real.

    http://www.catenaccio.nl/2009/07/01/de-mooiboy-misvatting/,

    Het is misschien wel een beetje een rare vraag maar ik zie altijd van die mensen op school die men ''mooiboy'' noemt en ik vind hun style altijd wel gaaf. Heeft misschien iemand een tip om die style wat over te nemen? Misschien iets kwa kleding, schoenen of kapsel.

    http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1760020,

    Ik weet niet precies in hoeverre jullie bekend zijn met de term "Mooiboy"? Mooiboy zijn van die 15/16 jarige "mannetjes" die zich iets te wijs voelen, en foto's van zichzelf op profielsites als Hyves en Sugerdude zetten.

    http://www.kansloosindenacht.nl/?p=1291,

    Op school sta ik vaak zat met m'n Cradle of Filth shirt tussen de mooiboy's met hun fashionbloesjes en hun klassepolotjes.

    http://forum.animewolken.nl/archive/index.php/t-65417.html,

    Op dit moment is Nike, Vans en Adidas voor mooiboys in Nederland. Dit behoort tot de iets stoerdere categorie.

    http://forum.sekswoordenboek.nl/index.php?topic=224577.45,

    Wat vinden jullie van jongens die veel aandacht aan hun uiterlijk en kleding besteden? Mooiboys lopen er altijd netjes en verzorgd bij. Ze krijgen vaak veel aandacht van de dames. Zeker heel erg veel in de Urban en Pop scene.

    http://partyflock.nl/topic/1043919:Mooiboys.html,

    Mijn moeder wist niet wat mooiboy's zijn. Toen ze op vakantie voor het eerst het woord hoorde vallen wist ze niet wat ze hoorde. "Hoe? M dubbel o en dan boy's? Mooiboy's? Zo? Ja?" Zei ze.

    http://ikbencamiel.blogspot.com/2009/08/mijn-moeder-mooiboys.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2008
    Brontaal Surinaams
    Vorm in brontaal mooi boy; mooi boi