moto


moto 1.0

((vooral) in België; informeel; (vooral) gesproken taal)

tweewielig motorvoertuig voor personenvervoer, met een cilinderinhoud van meer dan 50 cc of een topsnelheid die hoger ligt dan 45 kilometer per uur, en met een zitplaats voor de bestuurder en eventueel voor een passagier achterop; motorfiets; motor

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Amerikaanse moto
  • de Italiaanse moto

De Harley Davidson reed rechts van de weg. [...]. De Italiaanse moto reed er voor en achter door in zigzag; de knaap legde zijn benen op het stuur. Ze lachten tegen mekaar. De man met de pet riep: "Neem eens over," tegen zijn passagier achter zich. Die ging zitten en nam het stuur over terwijl de jongen met de pet dwars over het zadel ging liggen met de armen en benen zijdelings uitgestrekt. "Laat los," riep hij en de vriend zonder hemd liet de Amerikaanse moto stuurloos voortrijden.

De desintegratie, Hugo Raes,

in voorzetselgroep


  • met de moto
  • op de moto

Veilig met de moto. Voor velen is de zomer ook het moment om de motor uit te halen voor woon-werkverkeer of voor een weekenduitstap. We mogen echter niet vergeten dat een motorrijder na enige periode van "inactiviteit" terug in zijn "rijroutine" moet komen.

https://www.arroieper.be/nl/pagina/99-5-504/veilig-met-de-moto.html

Zwanger op de moto = Taboe of niet? [...]. In hoeverre is het verantwoord om als zwangere vrouw op of achter op de motor te kruipen?

http://www.minimag.be/index.php?page_ID=1&artikels_ID=15

met ander, nevengeschikt substantief


  • scooters, auto's en moto's

Daniel Pita baat in Funchal een verhuurwinkel uit met scooters, auto's en moto's. Hij biedt naast maxiscooters de keuze uit enkele Benelli's BN302 en een paar Honda's CB500X. Ik kies die laatste.

https://jeanlemotard.wordpress.com/2018/08/27/madeira-op-de-moto/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen