motorkap


motorkap 1.0

afbeelding

Bron: Dismas
( CC BY-SA 3.0 )

opklapbaar deksel dat de motor van een auto of vrachtwagen aan de bovenzijde bedekt en aansluit bij de rest van de carrosserie; deksel boven een motor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een motorkap…

is een carrosserieonderdeel; is een constructieonderdeel

  • [Vorm] is meestal langwerpig
  • [Materiaal] is veelal van plaatstaal
  • [Geheel] maakt deel uit van de carrosserie
  • [Functie] dient om de motor aan de bovenzijde te beschermen en droog te houden
  • [Positie] bevindt zich vooraan en ligt min of meer horizontaal in gesloten positie
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt meestal met een hendel van binnenuit ontgrendeld en vervolgens van buitenaf opgetild om bij de motor te kunnen

Algemene voorbeelden


De auto's die vijftig jaar geleden in het echt rondreden leken veel op deze houten speelgoedauto's. Alles aan een auto was toen nog recht en hoog en de vrachtauto's hadden een aparte motorkap, zo'n neus onder de voorruit.

NRC,

Zoals hoort bij een klassieke coupé is de motorkap opvallend lang, om dan over te gaan in de korte, vlakke daklijn van de iets naar achteren verplaatste cockpit.

http://www.adversus.nl/autos/bmw6/

Bekende plaatsen aan de carrosserie waar steenslagschade ontstaan zijn: de steenslagvanger onder de voorbumper, rond de koplampen, de motorkap, de rand van de wielkasten en de onderkant van de portieren.

http://www.halfords.nl/

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • de motorkap openen
  • de motorkap sluiten

De motorkap wordt geopend door aan een hendel te trekken die links voorin de auto is geplaatst. De motorkap gaat nu een paar centimeter omhoog, maar is nog niet los. Vervolgens moet de motorkap worden geopend door een hendeltje onder de motorkap te bewegen en de motorkap op te tillen.

http://www.a2-a15.nl/Onder%20de%20motorkap.pdf

De examinator verzoekt de kandidaat aan te tonen waar hij het oliepeil van de motor nakijkt [...]. Vervolgens moet de kandidaat de motorkap sluiten en er zich van vergewissen dat deze goed gesloten is alvorens terug in te stappen.

http://www.soundandvision.be/rijbewijs/theoriepraktijk/examenB3nieuw.htm,

Vaste verbindingen


onder de motorkap

  1. in eigenlijke zin

    Het basismodel krijgt een 100 pk sterke 1,6 liter zestienklepper onder de motorkap.

    De Standaard,

    Let ook op de normale dingen, waar u onder iedere motorkap op zou letten, zoals sporen van olielekkage, lekkende rem- of koppelingscilinders, een verwaarloosd koelsysteem, aanwijzingen van kort geleden uitgevoerde reparaties, water in de olie.

    http://www.mgcarclub.nl/techniek/$ankoop.htm

  2. ( Gezegd van apparatuur en technische voorzieningen die ontworpen zijn om de drijvende of sturende kracht achter iets te vormen)
    buiten het zicht voor de gebruiker werkzaam; op een wijze die onopgemerkt blijft voor de gebruiker

    Hoewel moderne computerprogramma's een grafische gebruikersinterface hebben, bestaan ze onder de motorkap nog steeds uit series instructies. Welke uitgevoerd worden hangt af van welke functionaliteit u gebruikt, en met welke invoergegevens.

    http://computertotaal.nl/article/1783/intel-core-i7-de-werking-onder-de-motorkap.html,

    Wat heeft een draagbare pc te bieden ? [...] Sinds een paar jaar zweren alle fabrikanten bij het zogenaamde notebook-formaat : circa 30 bij 20 cm , 3 tot 6 cm dik en rond de 3 kilogram. Veel handiger en praktischer dus dan de standaard-pc. Maar wat zit er onder de motorkap? Processor : In de budgetklasse vind je notebooks met een 486-processor, maar ook de Pentium-processor is ruim ingeburgerd .

    De Standaard,

    De Apple-fans juichen dat ze een stabielere pc hebben gekregen . De nieuwe Mac-motor draait dan ook op UNIX . Dit stevige besturingssysteem houdt al decennnia supercomputers en grote netwerken in het gareel . [...] Eigenlijk zijn het tien besturingssystemen in een doos: het klassieke MacOS, het nieuwe X, UNIX (gaat schuil onder de motorkap) en dit alles in zeven talen, waaronder Nederlands.

    de Volkskrant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen