musket


musket 1.0

mannetje van de sperwer, een roofvogel uit de familie van de havikachtigen

Algemene voorbeelden


Het aannemelijkst lijkt mij echter dat zij gezelschap schuwt omdat zij niemand wil laten delen in haar buit. De sperwer vergrijpt zich bovendien aan de musket (het mannetje van de sperwer). Volgens Aristoteles druist het tegen de natuur van alle roofvogels in om verwanten te doden - alleen de sperwer mist deze edele eigenschap.

http://www.natuurpuntmandelstreke.be/JOOMLA/images/Mandelstreke/DoorWeerEnWind/2012-3-Herfst.pdf,

De naam van de valkenier voor een mannelijke sperwer is een "musket"; dit is afgeleid van het Latijnse woord musca, wat 'een vlieg' betekent, via het Oudfranse woord moschet.

https://nl.qaz.wiki/wiki/Eurasian_sparrowhawk

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


musket 2.0

afbeelding

Bron: Tony Hisgett
( CC BY 2.0 )

afbeelding

Bron: Armémuseum (The Swedish Army Museum)
( Publiek domein )

zwaar geweer met een lange loop en een groot bereik dat in de zestiende, zeventiende en een deel van de achttiende eeuw gebruikt werd en dat uitgerust was met een pan die met kruit gevuld werd, afgeschoten werd met een brandende lont en in zijn meest oorspronkelijke vorm rustte op een vork (de zogeheten fourquet) en aan de voorzijde geladen werd waarbij de munitie met een laadstok werd aangestampt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een musket…

is een wapen; is een voorwerp

  • [Afmeting] is lang
  • [Geluid] maakt bij het afvuren een knetterend geluid
  • [Vorm] is langwerpig
  • [Attribuut] heeft kogels, een laadstok, een vork (fourquet) en een lont als toebehoren
  • [Deel] bestaat o.a. uit een lange, gladde loop, een pan waarin het kruit wordt gedaan, een trekker, een haan en een geweerlade
  • [Materiaal] is grotendeels gemaakt van metaal, vooral ijzer, maar de geweerlade is vaak uit ander materiaal vervaardigd
  • [Functie] wordt gebruikt om mee te schieten, om er mensen (of dieren) mee te doden of verwonden
  • [Tijd] werd in de zestiende eeuw, de zeventiende eeuw en een deel van de achttiende eeuw gebruikt
  • [Gewicht] is zwaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] reikt ver
  • [Onstoffelijke eigenschap algemeen] is genoemd naar de musket, het mannetje van de sperwer
  • [Gebruikswijze] wordt afgeschoten door met de wijsvinger de trekker over te halen
  • [Werking of functionering] wordt in zijn oorspronkelijke vorm aan de voorkant geladen met loden kogels (of ook wel hagel of schroot), waarna deze met een laadstok worden aangestampt en het geweer met een brandende lont wordt ontstoken
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door soldaten (de musketiers)

Algemene voorbeelden


Naast zijn ransel en veldfles sleepte een musketier een musket, laadstok, steunvork, kogels, grof en fijn kruit, kogelmal (om zelf kogels te gieten), lont, tondel en vuursteen mee.

http://www.schietsport.cjb.net/

Columbus nam onmiddellijk met geweld enkele Arowakken gevangen om alles over dat goud te weten te komen [...]. De Spanjaarden hadden kurassen en musketten en paarden. De Arowakken hadden geen ijzer en konden zich niet verdedigen tegen de wapens en de discipline van de Europeanen.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

Tussen 1610 en 1645 zullen de Hollanders tientallen schepen bouwen voor de Moorse kapers en via 'Portugese' joden in Amsterdam, zoals Benjamin Cohen en Haim Toledano, massa's kruit, musketten en kanonballen leveren.

Half Arabier, half Pajot, Lucas Catherine,

Onlangs paseerde ik voorbij de etalage van de lokale wapenhandel, naast nieuwe speeltjes verkoopt deze ook zwaarden, en ouderwetse vuurwapens. Zo ook werkende musketten, en een donderbus!!!

http://forum.weapons.be/showthread.php?s==1548,

Buiten al deze vredes-noodzakelijkheden behoorde janmaat ook nog in staat te zijn om schip en leven te verdedigen en dat door middel van kanonnen, musketten, pistolen, enterbijlen, sabels en kortjans.

http://www.vaartips.nl/straf.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een musket richten
  • een musket laden

De soldaat richtte zijn musket, vuurde snel en griste een nieuwe patroon uit zijn gordel.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

met adjectief ervoor


  • Engelse musketten
  • Franse musketten
  • Spaanse musketten

Gebruik werd gemaakt van het bronzen kanon Le Constant, een 12-ponder uit 1775 van het type dat ingezet werd door Napoleon tijdens zijn veldtochten, en van Franse en Engelse musketten.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • geknetter van musketten

Plotseling zaten ze verbazend snel midden in de oorlog. Het geluidsniveau nam abrupt toe: er werd gejuicht en gevloekt en er klonk geknetter van musketten en pistolen.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter,

Koop dan de heruitgave van [...] de festivalouverture 1812 van Peter Tsjaikovsky en Wellingtons Sieg van Ludwig van Beethoven. Ze is interessant niet alleen voor de uitvoering - want die is legendarisch - maar ook voor de droge kanonschoten en het geknetter van de musketten. Gebruik werd gemaakt [...] van Franse en Engelse musketten.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


musket 3.0

afbeelding

Bron: FakirNL
( CC BY-SA 3.0 )

zeer fijn, uit een grote hoeveelheid kleine, ronde, harde korreltjes bestaand suikergoed, dat men bij wijze van garnering op banketwerk, zoals chocoladekransjes en chocoladeflikken, strooit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Musket…

is suikergoed; is voedsel

  • [Kleur] komt in allerlei kleuren en kleurcombinaties voor, zoals rood, groen, wit, oranje, geel, roze-wit en blauw-wit
  • [Smaak] smaakt zoet
  • [Deel] bestaat uit een grote hoeveelheid kleine, ronde, harde korreltjes
  • [Ingrediënt] is gemaakt van suiker, tarwezetmeel en glucose, met toevoeging van een glansmiddel en kleurstoffen
  • [Functie] dient om bij wijze van garnering op banketwerk, met name chocoladekransjes en chocoladeflikken, te strooien

Algemene voorbeelden


Chocomints met musket (ca. 10 stuks). Benodigdheden: 150 gram pure chocolade [...], 100 gram pepermuntkussentje [...], 20 gram chocolade, gesmolten, 10 gram rode en/of roze musket.

http://www.sandstorms-kookboek.nl/Recepten/Gebak/overige/Chocomints%20met%20musket.html,

Ik lust geen wit musket doe mij maar marsepein!

http://www.powerweb.nl/artikel.jsp?rubriek=423263&id=2272590,

Snijd de croissants overlangs open en besmeer ze met halvarine en jam. Laat de chocolade au bain marie of in de magnetron smelten en bestrijk de bovenkant van de croissants met de chocolade. Bestrooi ze met musket. Laat de chocolade stollen en verpak de croissants in folie.

http://www.smulweb.nl/1135420/koken/recept/Chocolade-croissants,

Vooral met kerst wordt musket veel gebruikt. Chocolade kerstkransen worden er mee bedekt, vaak in één kleur, bijvoorbeeld de met kerst traditioneel vaak gebruikte kleuren rood, groen en wit. Er zijn ook speciale kerstmengsels verkrijgbaar. Andere kleurencombinaties zijn roze/wit en blauw/wit, voor chocolaatjes die bij een geboorte worden gegeten als variant op de in Nederland traditionele beschuit met muisjes. Voor andere gelegenheden, zoals koninginnedag, zijn chocolaatjes met oranje musketkorrels te koop. Met pasen gebruikt men veelal een gele variant.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Musketzaad,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen