muziekdirecteur


muziekdirecteur 1.0

directeur van de afdeling muziek van een organisatie; directeur muziekzaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een muziekdirecteur…

is een directeur; is een persoon

  • [Functie] heeft de leiding over de afdeling muziek van een organisatie
  • [Toepassingsgebied of bereik] is directeur van de afdeling muziek van een organisatie

    Algemene voorbeelden


    Sylvain Cambreling, de Franse dirigent die muziekdirecteur was van de Munt onder de directie van Gerard Mortier, diende gisteren zijn ontslag in als "Künstlerischer Intendant und Generalmusikdirektor" van de Opera van Frankfurt.

    De Standaard,

    In 1968 veranderde de Covent Garden Opera Company in de Royal Opera, ondertussen erkend als een van de leidende internationale operatheaters. Rafael Kubelik, Georg Solti en Colin Davis waren er muziekdirecteur, een functie nu bezet door Bernard Haitink.

    De Standaard,

    Silvio Varviso blijft permanent gastdirigent van de Vlaamse Opera. Omdat hij "uitmunt door zijn transparante lezingen van het laatromantische repertoire, onder meer de opera's van Wagner en Richard Strauss", zocht men een muziekdirecteur die vooral thuis is in het klassieke en vroegromantische repertoire.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een nieuwe muziekdirecteur
    • een toenmalige muziekdirecteur

    Dit seizoen viert de bekende Italiaanse dirigent Riccardo Muti zijn tienjarig jubileum als muziekdirecteur van de Scala van Milaan [...]. Verdi's Nabucco was de eerste opera die hij er in 1986 als nieuwe muziekdirecteur dirigeerde.

    De Standaard,

    Münchens grote zoon Richard Strauss stond uiteraard op de affiche bij de opening van het heropgebouwde Nationaltheater in november 1963. Toen kwam deze live-opname van Die Frau ohne Schatten tot stand [...]. Daarvoor staat de dirigent Joseph Keilberth garant, de toenmalige muziekdirecteur van de Beierse Staatsopera en een optimaal Strauss-vertolker.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • muziekdirecteur van de Beethoven Academie
    • muziekdirecteur van de Beierse Staatsopera
    • muziekdirecteur van de Munt
    • muziekdirecteur van de opera van Leipzig
    • muziekdirecteur van de Parijse Opéra
    • muziekdirecteur van de Scala van Milaan
    • muziekdirecteur van de Vlaamse Opera

    "Hogwood", aldus de muziekdirecteur van de Beethoven Academie "wil nieuwe wegen behandelen op het gebied van de 20ste-eeuwse muziek."

    De Standaard,

    Het is niet alleen een document van een feestelijke gebeurtenis, maar ook van een bijna verloren ensemblecultuur en een grote Strauss-traditie. Daarvoor staat de dirigent Joseph Keilberth garant, de toenmalige muziekdirecteur van de Beierse Staatsopera en een optimaal Strauss-vertolker.

    De Standaard,

    In de Metropolitan Opera van New York debuteert hij volgend seizoen samen met Antonio Pappano, de muziekdirecteur van de Munt, met Yevgeny Onegin van Tsjaikovsky.

    De Standaard,

    Een tweede reprise van deze beroemde produktie werd ingestudeerd onder leiding van Lothar Zagrosek, muziekdirecteur van de opera van Leipzig.

    NRC,

    James Conlon, de muziekdirecteur van de Parijse Opéra, liet een strakke, soms weinig Italiaans klinkende vertolking horen met het puik spelend opera-orkest.

    De Standaard,

    Dit seizoen viert de bekende Italiaanse dirigent Riccardo Muti zijn tienjarig jubileum als muziekdirecteur van de Scala van Milaan.

    De Standaard,

    Als muziekdirecteur van de Vlaamse Opera zal Marc Minkowski minimum twee en maximum drie producties per seizoen dirigeren en tevens instaan voor de helft van de symfonische concerten.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Het verhaal van de blinde dochter van Koning René van Provence die de liefde ook letterlijk kan doen zien, krijgt een voorbeeldige uitvoering door het ensemble van het Mariinksi Theater van Sint-Petersburg onder leiding van zijn muziekdirecteur Valery Gergiev.

    De Standaard,

    Muziekdirecteur Antonio Pappano leidde internationale en Belgische solisten, de koren, het kinderkoor en het symfonieorkest van de Munt.

    De Standaard,

    Muziekdirecteur James Conlon zorgde voor een dwingende muzikale interpretatie.

    De Standaard,

    Hij werkt er samen met muziekdirecteur Kazushi Ono.

    http://www.123artinfo.com/123artinfo/archief.php?archief=49,

    De analyse van de muziekdirecteuren Serge Dorny en André Hebbelinck en de criticus Stephan Moens.

    De Standaard,

    De Mozartcyclus van het echtpaar Herrmann, van Bondy en Chéreau kent een sterke internationale uitstraling, terwijl muziekdirecteuren Sir John Pritchard en Sylvain Cambreling het orkest op Europees niveau brengen.

    http://www.demunt.be/nl/mainframe.html

    Voor een reeks van zes opvoeringen streek het City of Birmingham Symphony Orchestra met zijn muziekdirecteur Sir Simon Rattle in de Châtelet neer.

    De Standaard,

    Met een uitvoering van de oerversie van Das Klagende Lied van Mahler neemt de Vlaamse Opera afscheid van muziekdirecteur Stefan Soltesz.

    De Standaard,