nagelbijtend


nagelbijtend 1.0

bijtend op de vingernagels, vooral als aangeleerde, dwangmatige uiting van zenuwachtigheid of angst

Algemene voorbeelden


Wanneer ze er niet was, zat hij nagelbijtend op het smalle balkon de straat af te kijken.

Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

Terwijl de gefantaseerde taferelen elkaar opvolgen, zit Bastiaan in een hoek mee te lezen, nagelbijtend van de spanning.

De Standaard,

Zijn hele volwassen leven had hij nagelbijtend van angst doorgebracht, bang voor grijze haren, voor ongeneeslijke kwalen, voor de dood.

Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

De spreker had het ook over de liefde en steun die een getrouwde man van zijn vrouw krijgt. Mooi, maar waarom geen woord over de wederkerigheid van die gevoelens? En waarom dat beeld van de nagelbijtende celibatair die zoveel moet missen? Alsof er buiten het huwelijk geen liefdevolle gevoelens tussen mensen kunnen bestaan.

De Standaard,

Alleen Toni Jensch stond nagelbijtend tussen de coulissen, bang dat Spam elk ogenblik in elkaar kon klappen.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

De dag voor Kerstmis, als er weer eens een nieuw stuk van hem in première ging, zat hij nagelbijtend in een koffiehuis tegenover de Hollandse Schouwburg.

De Standaard,

Twaalf uur na de start zou de Virgin Global Challenger over de grens met Algerije vliegen, in de richting van Libië. Daar zou de ballon in een krachtige luchtstroming moeten terechtkomen. Concurrent Wim Verstraeten zag de Britten gisteren nagelbijtend opstijgen. Misschien hoopt hij wel heimelijk dat Branson nog meer technische moeilijkheden krijgt dan bij de start alleen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • nagelbijtend afwachten
  • nagelbijtend wachten
  • nagelbijtend wachten op iets

"We moeten het vooral juist spelen: verstandig investeren en intelligent een ploeg uitbouwen." Centraal daarbij staat Eric Struelens. 's Lands beste speler heeft nog een langlopend contract, maar wordt in het buitenland aan de mouw getrokken. Charleroi wacht nagelbijtend op Struelens' beslissing.

De Standaard,

Sommige aannemers raken in geldproblemen: als er weinig gewerkt wordt, wordt er ook niet veel verdiend. Voor de bouwheren komt de vriesperiode heel ongelegen. Zij hebben soms hun huur al opgezegd en moeten nagelbijtend afwachten wanneer hun huis eindelijk zal klaar geraken.

De Standaard,

Hij had de hele dag nagelbijtend op nieuws van haar zitten wachten. 'Ik heb de rol geweigerd.' En ze vloog in mijn armen.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Ik was zelfs vergeten te vragen wie die rol zou spelen, 's Avonds wachtte ik nagelbijtend af.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

's Avonds zaten alle kandidaten nagelbijtend te wachten in het Oud Badhuis in de Stuivenbergwijk tot schepen voor Sociale Zaken Marc Wellens (A 94) de uitslag bekendmaakte.

De Standaard,

nagelbijtend 2.0

zeer slecht voor de zenuwen; zenuwslopend
Zie ook : nagelbijten

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Maar de figuur van Steve Keeney boeide hem, en zo ontstond uiteindelijk het zojuist verschenen, soms nagelbijtend spannende true-crime boek Death Benefit.

NRC,

Natuurlijk is humor belangrijk in een film die tevens een reflectie op een genre wil zijn, maar wat de vorige twee films zo goed maakte was dat ze daarnaast nagelbijtend griezelig waren.

http://www.vnrespons.nl/film.htm,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • nagelbijtende spanning

Wie verder nog op zoek was naar nagelbijtende spanning kon ook in de 250 en (vooral) in de 125cc klasse zijn vingers afkluiven.

http://www.motorrijder.be/editie.asp?editie=67,