najouwen


najouwen 1.0

( Met betrekking tot vertrekkende personen)
met het slaken van honende, kwetsende, smalende kreten naroepen; jouwend naroepen; honend naroepen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Najouwen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De situatie werd zo dreigend dat Yasser Arafat rechtsomkeert maakte en nagejouwd door de menigte door de Palestijnse politie naar zijn auto werd begeleid.

      NRC,

      De verkeerde bril, rood haar, een donkere huidskleur, sproeten, een vreemd accent, snel blozen, dik, slim, juist niet zo slim, onzeker of erg verlegen zijn... Dit zijn maar enkele van de vele eigenschappen waarmee kinderen gepest kunnen worden. Ze kunnen erom worden nagejouwd of belachelijk gemaakt, buitengesloten, vernederd, zelfs afgerammeld.

      http://www.riaggamersfoort.nl/index.htm

      'Het kon Theo niks schelen als de jongens hem najouwden omdat hij met zijn buurmeisje liep!'

      https://books.google.nl/books?id=RpgLDgAAQBAJ&pg=PT79&lpg=PT79&dq=%22najouwden%22+%22na%22&source=bl&ots=P1vYAM06z0&sig=RoBOddEJSynNNbir66TGHgfKUU0&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiKldzq5rPWAhVBVRoKHbi5Aq4Q6AEIQjAH#v=onepage&q=%22najouwden%22%20%22na%22&f=false,

      Even later komen de geldwagens van de Privatbank van Kolomojski voorrijden om de militieleden te ontzetten. De menigte jouwt hen na. 'Ze schieten op ongewapende mensen. Denk je dat we ooit nog iets met Kiev te maken willen hebben', zegt een vrouw huilend.

      https://www.volkskrant.nl/buitenland/-hoe-meer-kogels-hoe-meer-we-bij-rusland-willen~a3769622/,

      Youssef maakte hem al maanden het leven zuur. Hij en zijn vrienden, ze waren in de meerderheid. Ze lachten hem altijd uit, staken hun middelvinger op en jouwden hem na. En vrijdag had Youssef hem bedreigd. Als hij Samantha niet met rust liet, zou hij hem voor zijn donder steken.

      https://books.google.nl/books?id=f8BQCgAAQBAJ&pg=PT27&lpg=PT27&dq=%22jouwden+hem+na%22&source=bl&ots=N1K-cx4Jsv&sig=vT8i0HKzoecbCc7ub7nPl8VbjqM&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjKo5Ok6LPWAhVJOxoKHc6mCJ8Q6AEIMTAC#v=onepage&q=%22jouwden%20hem%20na%22&f=false,

      Al dadelijk na de bevrijding moest zij als 'landverraadster' boeten voor de politieke keuze van haar echtgenoot. Het gehele gezin moest zich driemaal daags melden in het stationsgebouwtje bij ons aan de overkant. De buurvrouwen jouwden ons na. Mijn pleegmoeder hield mij strak aan de hand en maande mij niet naar hen, maar naar mijn voeten te kijken.

      http://www.gahetna.nl/het-verhalenarchief/allerminst-bevrijde-moeders,

      Het valt mij op dat winkelpersoneel weinig weet van consumentenrecht. Vaak gedragen het zich zich ook nog eens grof als je hun wijst op de wetgeving [...]. Ik ben zelfs een paar keer echt de winkel uitgestuurd, waarbij ze me nog najouwden tot op straat.

      https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=7649,

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt werkwoord


      • joelen, najouwen of bespugen

      Ook gedragingen die op zichzelf niet als strafbaar feit zijn gekwalificeerd, kunnen onder omstandigheden worden aangemerkt als ordeverstorende gedragingen. Intimiderend groepsgedrag in de vorm van joelen, najouwen of bespugen van voorbijgangers is hiervan een voorbeeld.

      https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/31467/kst-31467-7?resultIndex=57&sorttype=1&sortorder=4,

      • naroepen en najouwen

      Bij moffenhoeren en moffengrieten werd het hoofd kaalgeschoren, bij àlle vrouwen die met Duitsers omgang hadden gehad. Dat was door het militaire gezag toegestaan, die vrouwen mochten best nageroepen en nagejouwd worden, die waren fout geweest en moesten daarvoor boeten.

      De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

      • negeren of najouwen

      Na de operatie begon ik af te vallen, eerst heel snel, later langzamer. Afvallen doe ik nog steeds. De operatie is vandaag precies een jaar geleden en ik weeg nu 125 kilo. Dat is een enorm verschil met wat ik woog. Mijn wereld is langzamerhand groter geworden. Eerst liep ik een klein rondje, die maakte ik steeds groter. Ik liep weer naar de brievenbus, vóór bij de straat. Ik weet nog goed dat iemand voorbijkwam en mij groette. Ik was aangeslagen: iemand die mij groette, iemand die mij niet negeerde of najouwde… dat dat mij verraste geeft wel aan hoe erg ik eraan toe was geweest.

      http://www.centrumvoorobesitasnederland.nl/ervaringen/jeanette-niemarkt

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding