naming-and-shaming


naming-and-shaming 1.0

(neologisme. Uitsluitend in incorrecte spelling aangetroffen.)

het met naam en toenaam bekend maken van personen, instanties, bedrijven etc. die op de een of andere manier in gebreke zijn gebleven met de bedoeling ze publiekelijk te schande te maken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Naming-and-shaming…

is een activiteit

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het met naam en toenaam bekend maken van personen, instanties, bedrijven etc. die op de een of andere manier in gebreke zijn gebleven met de bedoeling ze publiekelijk te schande te maken

    Algemene voorbeelden


    Slechte verpleeghuizen onder druk met 'naming and shaming'. Staatssecretaris Van Rijn grijpt hard in bij onveilige verpleeghuizen. Hij maakt hun namen vandaag openbaar; zeer ongebruikelijk. Maar overheidsbeleid versterkte de problemen in de sector.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/05/slechte-verpleeghuizen-onder-druk-met-naming-and-shaming-3101772-a1510903,

    Minister van Engelshoven waarschuwde al eerder, maar het naming and shaming is begonnen. De eerste bedrijven hangen al aan de schandpaal. Bedrijven die te weinig, of zelfs geheel geen vrouwen op hogere posities hebben.

    https://www.jan-magazine.nl/lifestyle/a26759317/vrouwen-directeur-bedrijfsleven/,

    De discussie over naming and shaming speelde vorig jaar al rond STROP in Nederland. Het Britse boulevardblad The News of the World drukte zondag foto's en namen af van 49 mensen die zijn veroordeeld voor zedendelicten. STROP opende vorig najaar een website met het doel de woonplaatsen van zedendelinquenten te verzamelen en openbaar te maken.

    http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Kinderporno/250700a.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2000
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal naming and shaming
    Betekenis in brontaal idem