nationaal elftal


nationaal elftal 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

elftal dat namens een land uitkomt in internationale wedstrijden en toernooien en dat samengesteld is uit de beste spelers of speelsters van dat land
Ook gecombineerd met een adjectief of een van-bepaling ter aanduiding van het land.

Algemene voorbeelden


De dames waren [...] niet te stoppen en eind jaren zestig richtte men de Algemene Nederlandse Dames Voetbal Bond op. Direct werd een nationaal elftal geformeerd.

http://www.nationaalarchief.nl/knvb/inleiding/inleid109.htm

Na de misères van PSV, Ajax en Feyenoord in de respectieve Europese bekertoernooien zou de uitschakeling van het nationale elftal voor het wereldkampioenschap een definitieve aanslag betekenen op de aantrekkingkracht van het voetbal in Nederland.

NRC,

Een aantal buitenlandse internationals van beide clubs werken in het weekend van 9 en 10 november interlands af met hun nationale elftal.

De Standaard,

Finidi George bevindt zich met het nationale elftal van Nigeria in Portugal, waar de ploeg zich voorbereidt op het Afrikaanse kampioenschap dat volgende week begint.

NRC,

Met het oog op zijn plaats in het nationale elftal wilde Brinkman het seizoen op het hoogste niveau afmaken.

NRC,

Het nationale elftal van de Faeröer verraste in 1990 door net na de toelating in een EK-kwalificatiewedstrijd met 1-0 van Oostenrijk te winnen.

Meppeler Courant,

"Voor wie op een kaart kijkt is het volkomen duidelijk dat Nederland een paar miljard jaar geleden aan het oosten van Engeland heeft vastgezeten (Waarschijnlijk was het toen voor het laatst dat we een fatsoenlijk nationaal elftal konden opstellen)."

NRC,

Als de scheidsrechter afblaast gooit Fred Vandenbos zijn vuisten de lucht in - alsof hij het was die vijf goals maakte. Even later deelt hij handtekeningen uit, bossen bloemen onder zijn arm geklemd. "Fantastisch", zegt hij. Maar rechts-half Bert de Leeuw schudt zijn hoofd. Zijn rol in het nationaal elftal is uitgespeeld. Maandag staat hij weer in de plantsoenen - zonder medaille.

NRC,

Het gaat goed met het Tsjechische voetbal. Het nationale elftal is nog volop in de race voor kwalifikatie voor het EK volgend jaar in Engeland.

De Standaard,

Als coach van het nationaal elftal voelde Advocaat steeds de schaduw en de dreiging van Cruyff.

De Standaard,

Het was die Alfred Verdyck die tijdens het seizoen 1928-1929, als Antwerp FC zijn eerste landstitel veroverde, niettegenstaande al zijn andere bezigheden de trainingen nog altijd leidde. Zoiets kon natuurlijk niet blijven duren en in 1929 haalde R Antwerp FC zijn eerste "vreemde" trainer binnen. Niet de eerste de beste, want de Oostenrijker Victor Löwenfeldt had de vorige jaren zijn sporen al verdiend als trainer van het Belgische nationale elftal.

http://www.antwerpsupporter.be/archief/trainers.htm

De doelverdediger van het Colombiaanse nationale elftal verwierf vermaardheid tijdens de wereldkampioenschappen in 1990 door regelmatig als extra veldspeler, ver buiten zijn doelgebied, op te treden en daarmee grote risico's te nemen. Maar het elftal zal hem tijdens de binnenkort te houden Copa America en de voorronden voor het wereldkampioenschap in 1994 zeer waarschijnlijk moeten missen.

NRC,

Het Deense nationale elftal heeft gisteravond één helft bewezen dat ook tijdens dit Europees kampioenschap met hen rekening zal moeten worden gehouden.

De Standaard,

Stefan Effenberg zette definitief een streep onder het Duitse nationale elftal.

De Standaard,

Ik heb me zitten afvragen op welke voetballer hij lijkt. Het is misschien gek, maar de eerste die mij te binnen schoot was een Engelsman: Wilf Mannion, een hoogblonde binnenspeler die in het Engelse nationale elftal speelde dat in november '46 in Huddersfield met 8-2 van Oranje won.

NRC,

Eendracht Aalst heeft wellicht de linkerflankverdediger gevonden waar het al geruime naar op zoek was. Het is een 24-jarige Kameroener Justis Eden Djeumen Sandjon, die 18 maal voor het nationaal elftal uitkwam en vorig jaar bij Vasas Boedapest speelde.

De Standaard,