natuurgericht


natuurgericht 1.0

gericht op de natuur; zodanig afgestemd op de natuur dat deze zo min mogelijk schade lijdt

Algemene voorbeelden


Maar ook is het denkbaar dat een 'natuurgericht bedrijfssysteem' ontstaat, niet alleen gericht op melkproductie maar ook op het onderhouden van natuur en landschap.

http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

In het streekplan Noord- en Midden-Limburg (1994) is aangegeven dat de winning voor de regionale behoefte als het gaat om nieuwe en uitbreidingslocaties, bij voorkeur in het winterbed van de Maas ten noorden van de Maasplassen gezocht zullen moeten worden. Hierbij kan met een natuurgerichte afwerking de natuurfunctie van het Maasdal worden gerealiseerd.

http://mw.limburg.nl/nl/html/algemeen/Beleidsveld/MM/MM22/Grondstof.pshe,

Gavin Haig is gepassioneerd door de natuur. 17 jaar geleden begon hij met de aanleg van deze natuurgerichte tuin aan de oevers van de Exe.

http://www.rekad.be/reizen/Engeland/ecologienl.html

In de directe omgeving van de waterloop dient geopteerd te worden voor natuurgerichte ruimtelijke bestemmingen (natuur- of bosgebied).

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • natuurgerichte activiteiten

Ook blijft er naast alle natuurgerichte activiteiten tijd over om andere dingen te doen met je leeftijdgenoten.

Meppeler Courant,

  • natuurgericht beheer
  • een natuurgericht beheersplan

Integrale bosreservaten vormen belangrijke onderzoeksobjecten voor de verdere ontwikkeling van de fundamentele kennis aangaande de dynamische processen [...]. Bovendien vormen zij de referenties voor het natuurgericht multifunctioneel bosbeheer.

http://www.ibw.vlaanderen.be/ned/instituut/ibwprodukten/text/op2001.pdf

Doelstelling: Wetenschappelijk onderzoek en monitoring in de bosreservaten om de fundamentele kennis over spontane processen in bossen te vergroten en kennis te verwerven voor de onderbouwing van natuurgericht beheer in de bossen.

http://www.ibw.vlaanderen.be/ned/instituut/ibwprodukten/text/op2001.pdf

Bermen [...]. Zij spelen een rol in de ecologische ontsnippering. Het onderhoud moet daarom gebeuren binnen de regels van het bermbesluit. Een natuurgericht bermbeheersplan kan van deze regels afwijken om zo het onderhoud af te stemmen op de situatie ter plekke.

http://www.fietsvlaanderen.be/Default.asp?pageurl=./Vademecum/Vademecum.asp,

Ten slotte heeft de stedelijke overheid (als administratie) mogelijkheden om milieuvriendelijk te handelen. Voorbeelden zijn: een milieuvriendelijk aankoopbeleid [...], reductie in het gebruik van pesticiden en natuurgericht beheer van eigendommen en groeninfrastructuur.

http://www.gent.be/

  • natuurgericht beleid

Gevleugelde uitspraken als 'Geen gebiedsgericht maar natuurgericht beleid'; 'Wordt het gebied twintig jaar lang een bouwput?'; 'Vrijwillige deportatie van landbouwers uit Blokzijl' en 'De grootste bedreiging voor dit gebied vormt dit plan' waren niet van de lucht.

Meppeler Courant,

  • natuurgerichte bosbouw

Dit onderzoek [...] levert een belangrijke bijdrage tot de verwerving van: inzicht aangaande zelfregulerende processen in spontaan evoluerende bosecosystemen; praktische kennis ten dienste van een meer natuurgerichte en ecologische verantwoorde bosbouw.

http://www.ibw.vlaanderen.be/,

  • natuurgerichte kwaliteit
  • natuurgerichte milieukwaliteit
  • natuurgerichte kwaliteitsnormen
  • natuurgerichte normstelling

Na afbakening zal de klemtoon waarschijnlijk verplaatst worden naar het bereiken van een hogere natuurkwaliteit. Het streven naar een natuurgerichte milieukwaliteit zal hierbij essentieel zijn.

http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html

Indicatoren voor biodiversiteit en natuurgerichte normstelling.

http://www.mina.vlaanderen.be/beleid/natuuronderzoek/natuurond.htm

De gewenste milieukwaliteit is hierbij onder andere afhankelijk van het nagestreefde natuurtype en van de natuurlijke achtergrondwaarden. Dat impliceert onder meer een gebiedsgerichte uitwerking van natuurgerichte kwaliteitsnormen in de vorm van streefwaarden voor water en sedimenten.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Aandacht voor "natuurgerichte milieukwaliteit" o.a. inzake verdroging; bvb. art. 18: "De administratieve overheid voert in het VEN een beheer van de waterhuishouding gericht op de verwezenlijking van een duurzaam ecologisch functioneren van het watersysteem dat bij de bestaande of beoogde natuur behoort."

http://home01.wxs.nl/~necov/wintersymposium2000.html

  • natuurgerichte recreatie

Samen met de uitkomsten van natuurinventarisaties worden de antwoorden van de ondervraagde recreanten gebruikt bij het opstellen van een nieuw beheerplan voor het gebied. Natuurmonumenten wil op deze manier behoud en ontwikkeling van de natuur en natuurgerichte recreatie zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Meppeler Courant,

Het hoofddoel van de nationale parken is het beschermen van grote natuurlijke gebieden en landschappen, met de daarin aanwezige planten en diersoorten. Daarnaast zijn natuuronderwijs, natuurgerichte recreatie en onderzoek erg belangrijk.

http://www.nederlandstraks.nl/content.cfm?id=1

De status van Nationaal Park brengt met zich mee dat beheer, natuur- en milieu-educatie en natuurgerichte recreatie extra kwaliteit moeten hebben.

http://www.waterland.net/npschierm/

Het in zwang geraakte 'eco-toerisme', ook wel natuurgerichte recreatie of milieuvriendelijk toerisme.

Meppeler Courant,

Evenwichtige beheersovereenkomsten afsluiten met de natuurverenigingen, boseigenaars, landbouwers, horeca en vrijetijdsverenigingen, om tot een duurzaam natuurbeheer, een milieuvriendelijke landbouw en een natuurgerichte recreatie te komen.

http://www.ping.be/jacky_maes/leefmilieu.htm

  • natuurgericht toerisme

Het afwisselende landschap is uitermate geschikt voor een rustig, natuurgericht toerisme.

http://www.reisomdewereld.nl/basis/bestem.html

Regionale Landschappen zijn een samenwerkingsverband tussen lokale beleidsniveau's, milieu- en natuurverenigingen en socio-economische partners om een bepaald gebied op een duurzame wijze te ontwikkelen met natuur- en landschapsbehoud en natuurgericht toerisme als belangrijke pijlers.

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/ruimtelijk/,

Samen met een betere omkadering, vorming en begeleiding, moeten er hier tegen 2004 zeker nog 1000 jobs kunnen bijkomen: 400 jobs in de sector van natuurinrichting en natuurbeheer; 100 jobs in de sector van natuureducatie; 500 jobs in de sector van regionale landschappen en natuurgericht toerisme.

http://www.ping.be/jacky_maes/leefmilieu.htm

Dat de natuur voor meer werk kan zorgen, heeft alles te maken met het intensieve werk dat nodig is voor: - het herstel en de inrichting van natuurgebieden; - het dagelijks natuurbeheer; - de natuur- en milieueducatie; - het natuurgericht toerisme.

http://www.ping.be/jacky_maes/leefmilieu.htm

  • een natuurgerichte vorm (van)
  • natuurgerichte vormen (van)

De openbare visserij is in beleving en doel een natuurgerichte vorm van openluchtrecreatie.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Vadesto is steeds op zoek naar nieuwe activiteiten, natuurgerichte vormen van recreatie.

Meppeler Courant,

met bijwoord


  • meer natuurgericht
  • niet natuurgericht
  • zuiver natuurgericht

De vormen van bodembestemming die in de directe omgeving van de waterloop bij overstroming het minst schade oplopen zijn meer natuurgerichte bodembestemmingen.

http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

Behoudens een reis met een sterk etnologisch karakter naar de geïsoleerde Berberdorpen van het Atlasgebergte in Zuid-Marokko, zijn de meeste Afrikareizen zuiver natuurgericht.

De Standaard,

Het beleid moet opereren binnen een veelheid van krachten, die niet allemaal natuurgericht zijn.

http://www.rlg.nl/adviesframe.html,

met werkwoord


  • natuurgericht denken

Uiteindelijk werd de Duitse scenograaf en regisseur Fred Berndt aangetrokken. Hij ziet, naar eigen zeggen, de Graal als een groot ritueel dat zowel iets te maken heeft met het vroege christendom als met het boeddhistisch natuurgericht denken.

De Standaard,

  • natuurgericht beheren

Het gaat om het bos- en landbouwgebied ten zuiden van de Cleydaellaan (landschapselement Kleidaalhof) en om het landschap tussen de Kontichse steenweg, het Solhof en Kontich (landschapselementen Geuzenhoofd en De Oever). Daarom zal er gepleit worden voor de aankoop en het natuurgericht beheren van het Kleidaalhof en voor de klassering van het Geuzenhoofd.

http://www.mina.vlaanderen.be/beleid/natuuronderzoek/natuurond.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding