neurologisch


neurologisch 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

betrekking hebbend op de neurologie; verband houdend met de neurologie; behorend tot de neurologie; gespecialiseerd in de neurologie; in bijwoordelijk gebruik: uit het oogpunt van de neurologie; op neurologische wijze

Algemene voorbeelden


Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening, gekenmerkt door meervoudige tics. Door ongecontroleerde spiersamentrekkingen ontstaan explosieve en onwillekeurige bewegingen en/of geluiden. Het is een erfelijke stoornis van de hersenfunctie. Chemische stoffen die zorgen voor de overdracht van prikkels tussen de zenuwcellen - de zogenaamde neurotransmitters - spelen bij deze functiestoornis een grote rol.

http://www.vdvoort.nl/tourette/,

Als de vorm en beweging van de enkel en voet normaal is ligt de oorzaak voor het op de tenen lopen het meest waarschijnlijk in de weke delen: of de spieren en pezen zijn te strak of de manier waarop de zenuwen de spieren aansturen is gestoord. In dit laatste geval heeft men te maken met een neurologische afwijking.

http://www.kinderorthopedie.nl/content/ko/tenenlopen.asp

De neurologische afdelingen van 8 academische ziekenhuizen [...] hanteren vanaf januari 2001 allemaal hetzelfde registratiesysteem via de computer.

http://www.vsn.nl/onderzoek/,

De spieren die verkrampen en verschrompelen zijn zogeheten symptomen van de ziekte. De oorzaak is neurologisch.

http://beta.frontpage.fok.nl/nieuws/248927/1/1/50/succes-in-onderzoek-tegen-spierziekte.html,

Dit ziekenhuis is neurologisch uitstekend geoutilleerd: MRI, multislice CT, 2 neuroradiologen, een vaatunit (stroke-unit met 2 bedden, trombolyse en TIA-dagopname) en een gedigitaliseerde neurofysiologie afdeling.

http://www.njobs.nl/vacatures-zorg-staf-friesland.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • neurologisch onderzoek

De neurologische onderzoeken bij de baby's en negenjarige kinderen behelsden onder meer metingen van reactievermogen, spierspanning en bewegingen.

NRC,

Neurologische aandoeningen komen bij onze huisdieren vrij frequent voor. Meestal worden deze aandoeningen gekenmerkt door pijn, verlammingen, cirkelbewegingen of verandering van het bewustzijn. Ook epilepsie komt zeer veel voor. Om een therapie in te stellen is het van groot belang om de oorzaak te kennen. Een uitgebreid algemeen en neurologisch onderzoek is daarom zeer belangrijk.

http://users.pandora.be/adr/spneuro.htm

  • neurologisch specialist
  • neurologisch verpleegkundige

Chronische - persisterende Borreliose [...]. Alleen wanneer een neurologisch specialist het geheel begeleidt met specifieke antibiotica is het probleem op te lossen, vooral in combinatie met complementaire therapie, vetafdrijving en immuunmodulatie.

http://www.dierenartsonline.nl/fileadmin/boeken/take-care/aa_TEEK_CARE_medicus.pdf,

Bij binnenkomst wordt de patiënt direct opgevangen door alle noodzakelijke zorgverleners: een neuroloog, een radioloog, een radiologisch laborant, een neurologisch verpleegkundige en een verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp.

http://www.nursing.nl/verpleegkunde/specialismen/seh-en-ambulancezorg/nieuw/592/amc-start-acute-hersen-hulp,