neuromarketing


neuromarketing 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; neologisme)

onderzoek naar de manier waarop de hersenen werken met betrekking tot het aankopen van producten; hersenonderzoek met betrekking tot het koopgedrag van mensen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Neuromarketing…

is marketing

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is onderzoek naar de manier waarop de hersenen werken m.b.t. het aankopen van producten; is hersenonderzoek m.b.t. het koopgedrag van mensen

    Hoofdsemagram: marketing


    Algemene voorbeelden


    Kijken in het brein: Over de mogelijkheden van neuromarketing. Rede, in verkorte vorm uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van hoogleraar Methodologie van Research in Marketing aan de Faculteit der Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam op vrijdag 25 oktober 2002.

    http://repub.eur.nl/pub/308/,

    Wat zouden marketingspecialisten toch graag hebben dat de consument een glazen bol was. Met neuromarketing komt die droom een stapje dichterbij. Geweldig zou het zijn als je als marketeer exact kon voorspellen welk marketingmiddel welk effect op de consument heeft. Veel onderzoek naar de werking van het menselijk brein is er al gedaan, maar de 'koopknop' is nog niet gevonden.

    http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/waar-zit-de-koopknop/,

    Is de bestseller Buyology van de Deense merkengoeroe Martin Lindstrom niet meer dan een hype of zit er echt iets in? Het met veel bombast aangeprezen boek over neuromarketing heet een zoektocht te zijn naar 'de koopknop in het brein': waarom vallen we voor het ene artikel en niet voor het andere?

    http://www.frappant.com/nieuws.aspx?item=115,

    Neuromarketing is dus een analysetechniek van onze hersenwerking in de hoop een soort van koopknop te vinden waardoor je als marketeer de consument het best met reclame bespeelt opdat hij tot kopen zou overgaan [...]. Reclameboodschappen zijn maar één van de honderden impressies die dagelijks op ons afkomen. Hoe meer we onze hersentjes analyseren, hoe complexer de processen blijken te zijn, zeker wanneer het om aankoopbeslissingen gaat. Daarin speelt behoeftebevrediging een rol, naast esthetiek en schoonheid en ook de ratio mengt zich door bv. prijs en kwaliteit tegen mekaar af te wegen.

    http://yilli.wordpress.com/2007/11/18/neuromarketing/,

    Neuromarketing, soms ook aangeduid met de nauw verwante term neuro-economie, is een relatief nieuw vakgebied waarbij medische technieken en inzichten uit de neurowetenschap worden toegepast op het terrein van marketing.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Neuromarketing

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2002
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal neuromarketing
    Betekenis in brontaal idem