niet-aanvalsverdrag


niet-aanvalsverdrag 1.0

verdrag waarmee twee of meer strijdende partijen overeenkomen dat zij elkaar niet met wapens zullen aanvallen, maar hun geschillen op vreedzame wijze zullen oplossen; niet-aanvalspact; non-agressiepact; concreet ook wel: document waarin dat overeengekomen wordt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niet-aanvalsverdag…

is een verdrag

  • [Functie] dient om de vrede te bewaren
  • [Betrokkene] wordt overeengekomen door tweede of meer strijdende partijen
  • [Onstoffelijke inhoud] heeft betrekking op een verdrag waarbij afgesproken wordt dat strijdende partijen elkaar niet met wapens aanvallen
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. het in 1939 gesloten verdrag tussen Duitsland en Rusland

Algemene voorbeelden


Hitler besloot dat de tijd rijp was om in 1941 de Sovjetunie aan te vallen, ondanks het niet-aanvalsverdrag.

http://www.go2war2.nl/nld_print.asp?paginaid=447,

De Noord-Koreaanse president Kim Jong Il denkt [...] dat hij na Saddam Hoessein de volgende dictator is, die door George Bush wordt aangepakt. Daarom probeert hij de Amerikanen met levensgevaarlijke provocaties tot bilaterale onderhandelingen te dwingen, die hem een niet-aanvalsverdrag moeten opleveren.

http://www.katholieknieuwsblad.nl/actueel20/kn2025d.htm,

Het verenigd Europa wil de NAVO Rusland een niet-aanvalsverdrag laten aanbieden als soelaas voor de uitbreiding van die organisatie in oostelijke richting.

NRC,

Rusland had in de laatste maanden Bessarabië en Noord-Boekowina teruggekregen. Toch was het slecht voorbereid op een aanval omdat het niet-aanvalsverdrag Stalin had belet zijn leger gereed te kunnen maken.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een wederzijds niet-aanvalsverdrag

Zondag trachtten diverse ministers van buitenlandse zaken van EU-landen Rusland gerust te stellen met de verzekering dat er speciale consultatiemechanismen tussen Rusland en de NAVO komen en dat ook een wederzijds niet-aanvalsverdrag kan worden gesloten.

NRC,

als object bij een werkwoord


  • een niet-aanvalsverdrag ondertekenen
  • een niet-aanvalsverdrag overeenkomen
  • een niet-aanvalsverdrag sluiten

Stalin had eveneens zijn voordeel opgedaan door in april 1941 een niet-aanvalsverdrag te ondertekenen met Japan zodat ze geen aanval zouden moeten vrezen via hun rechterflank.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Door de moeizame onderhandelingen met de westerse mogendheden koos Stalin voor Duitsland en in 1939 werd een niet-aanvalsverdrag overeengekomen, het beruchte Molotov-Ribbentrop Pact.

http://www.go2war2.nl/nld_print.asp?paginaid=447,

Ribbentrop zelf had aan de wieg van de goede relatie gestaan. Op 23 augustus 1939 had hij met zijn Sovjet-collega Molotov in Moskou een niet-aanvalsverdrag gesloten.

NRC,

Zondag trachtten diverse ministers van buitenlandse zaken van EU-landen Rusland gerust te stellen met de verzekering dat er speciale consultatiemechanismen tussen Rusland en de NAVO komen en dat ook een wederzijds niet-aanvalsverdrag kan worden gesloten.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • een niet-aanvalsverdag met Japan

Stalin had eveneens zijn voordeel opgedaan door in april 1941 een niet-aanvalsverdrag te ondertekenen met Japan zodat ze geen aanval zouden moeten vrezen via hun rechterflank.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Voorzetsel: tussen

  • een niet-aanvalsverdrag tussen NAVO en de Russische federatie
  • het niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin

Rusland, dat aan elk der drie landen grenst, moet niet nodeloos geïrriteerd worden. Een niet-aanvalsverdrag tussen Navo en de Russische federatie zou op korte termijn m.i. meer perspektieven kunnen bieden.

De Standaard,

Het portret dat Sartre van zichzelf in deze dagboeken schetst, is niet gewichtig of zwaarmoedig, maar heeft wel iets heel ongrijpbaars. [...]. Zo noteert hij bijvoorbeeld op 21 oktober 1939 dat hij wel enige voldoening voelt over de manier waarop de Franse Communistische Partij door het niet-aanvalsverdrag tussen Hitler en Stalin in de problemen is geraakt.

NRC,

Voorzetsel: van

  • het niet-aanvalsverdrag van augustus 1939

Wie ook in het niet-aanvalsverdrag van augustus 1939 geloofde was Stalin. Ondanks allerlei waarschuwingen deed hij het uiterste om Duitsland niet te 'provoceren'.

NRC,

in voorzetselgroep


  • met een niet-aanvalsverdrag

Tijdens de informele bijeenkomst van de EU-ministers van buitenlandse zaken in Carcassonne vorige maand verraste Juppé zijn collega's met het voorstel de weerstand van Rusland tegen uitbreiding van de NAVO te breken met een niet-aanvalsverdrag.

NRC,

Nadat Rusland eind vorig jaar per verrassing weigerde een Partnerschap voor de Vrede plus met de NAVO te ondertekenen - een akkoord waarin Ruslands speciale positie werd onderstreept - willen de Europeanen het nu proberen met een niet-aanvalsverdrag, overigens een nogal ouderwets diplomatiek instrument dat in de praktijk dikwijls tot averechtse gevolgen heeft geleid.

NRC,

In de kwestie-Bosnië stelt de Russische diplomatie zich op tegenover de Westerse landen, en in Tsjetsjenië laat Moskou zich bijzonder weinig gelegen liggen aan de afspraken die de afgelopen jaren over vrede en veiligheid met het Westen zijn gemaakt. De EU heeft eerder dan ook onderhandelingen over nadere economische betrekkingen opgeschort. Het Europese aanbod van dit weekeinde om met een niet-aanvalsverdrag de bijzondere status van Rusland te erkennen, moet tegen die achtergrond worden beoordeeld.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een niet-aanvalsverdrag of niet-aanvalspact

Een niet-aanvalsverdrag of -pact (waaraan de Duitsers de voorkeur geven) is paradoxaal genoeg naar zijn aard een erkenning van de mogelijkheid van een aanval.

NRC,

niet-aanvalsverdrag 2.0

(voetbal; sport en recreatie)

vaak stilzwijgend overeengekomen en om tactische redenen genomen beslissing van twee voetbalelftallen om elkaar tijdens de wedstrijd niet of niet meer aan te vallen

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niet-aanvalsverdrag…

is een verdrag

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] komt vaak stilzwijgend tot stand
  • [Betrokkene] wordt overeengekomen door twee voetbalelftallen tijdens een wedstrijd
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] komt tot stand om tactische redenen

    Algemene voorbeelden


    Zowel Italië als West-Duitsland hadden een zwakke start om de finale te bereiken. Italië begon met drie gelijke spelen en bleef het kleine Kameroen nipt op doelsaldo voor, West-Duitsland begon zelfs met een nederlaag tegen Algerije en had een niet-aanvalsverdrag met Oostenrijk nodig om de tweede ronde te bereiken.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Finale_wereldkampioenschap_voetbal_1982,

    In april speelde West-Duitsland weer tegen Oostenrijk, voor de eerste keer sinds het schandalige niet-aanvalsverdrag op het WK, toen West-Duitsland en Oostenrijk niet meer voetbalden om de volgende ronde te halen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_1984_(kwalificatie),

    Een pact, een verbond, een stilzwijgende afspraak of een niet-aanvalsverdrag. Ze worden in het voetbal regelmatig overeengekomen, maar het gebeurt zelden dat iemand een beschuldiging hard kan maken. Met degradatie bedreigde trainers ontwijken dergelijke termen angstvallig. Het was de onmacht van de spelers om tot het uiterste te gaan, en dus kies je voor zekerheid, heet het dan. Het "overkwam" Fortuna Sittard en FC Den Bosch gisteravond: 1-1. Zowel Fortuna als Den Bosch had genoeg aan een gelijkspel om directe degradatie te ontlopen. De twee clubs mogen nu in de nacompetitie gaan proberen het eredivisieschap veilig te stellen.

    NRC,