niet-christen


niet-christen 1.0

iemand die geen christen is; iemand die een ander geloof belijdt dan de christelijke godsdienst of in het geheel geen godsdienst aanhangt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niet-christen…

is een persoon

  • [Overtuiging of levensbeschouwing] belijdt niet de christelijke godsdienst; is een aanhanger van een andere dan de christelijke godsdient of is in het geheel geen aanhanger van een godsdienst
  • [Waardering] wordt in negatieve zin ook beschouwd als een ongelovige, als een heiden
  • [Voorbeeld of specimen] is bv. een islamiet, een boeddhist, een hindoe, een jood of een atheïst

    Algemene voorbeelden


    Een verschil tussen de bekende nationale feestdagen en de christelijke feestdagen is dat de eerstgenoemde nationaal gevierd worden en de laatstgenoemde niet. Bovendien zijn die christelijke feestdagen belemmerend voor de vrijheid van de burgers. Velen, ook niet-christenen, zijn gedwongen op die dagen vrij te zijn. Ik denk dat aan het handhaven van de traditie van die christelijke feestdagen als verplichte vrije dagen meer nadelen dan voordelen zijn verbonden.

    NRC,

    Een bezwaar aan een christelijke bedrijfsethiek is de veronderstelling van een christelijk ondernemer die blijkbaar geheel autonoom zijn ethiek, waarden- en normenpatroon, aan de onderneming kan opleggen. Echter: ook de christelijke ondernemer zal niet-christenen in dienst hebben die hij bijvoorbeeld in een ondernemingsraad weer tegenover zich ziet.

    http://oud.refdag.nl/for/010810for01.html,

    Continuarbeid is slecht voor een mens, niet alleen uit lichamelijk maar ook uit sociaal oogpunt. Gelukkig hebben ook niet-christenen daar in een aantal gevallen oog voor. Met name vanuit de kring van de vakbeweging (niet alleen CNV maar ook FNV) verzet men zich tegen de oprukkende 24-uurseconomie: steeds meer werknemers worden daardoor verplicht om 's avonds, zaterdags en zondags te werken.

    http://oud.refdag.nl/vp/981113vpco.html

    De studiebijbel moet niet-christenen op een makkelijke wijze vertrouwd maken met de bijbel.

    Haarlems Dagblad,

    Wanneer christenen spreken over "wil", "vreugde", "liefde" enzoverder, dan bedoelen ze niet iets gans anders dan de niet-christenen waarmee ze dezelfde begrippen delen, maar er zijn desalniettemin nuanceverschillen.

    http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

    Het proces bereikte een hoogtepunt in 1391 met een golf van geweld, die zich als een bloedvlek over Spanje verspreidde. De hele 15e eeuw bleven de discriminaties toenemen. Om daaraan te ontsnappen, lieten vele niet-christenen zich hals over kop, en met lijfbehoud als enige motief, bekeren tot het Ware Geloof. Ze werden 'conversos' (bekeerden) genoemd, of ook 'marranos' (zwijnen), want het ontging velen niet dat de 'nuevos christianos' (nieuwe christenen) feitelijk een dubbelleven leidden; voor de buitenwereld christen, maar in het geheim praktizerend Moor of Jood.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod9/canarische/canarische_hfst_5.htm

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • de dialoog met niet-christenen

    De raad is in 1964 door paus Paulus VI opgericht, als 'secretariaat voor de niet-christenen' en in 1988 omgedoopt tot Pauselijke Raad voor interreligieuze dialoog. De taak van de raad is begrip te kweken voor en samenwerking te bevorderen tussen katholieken en aanhangers van niet christelijke religies, de bestudering van andere religies aan te moedigen en de dialoog met niet-christenen te bevorderen.

    http://www.bisdom-roermond.nl/

    • openstellen voor niet-christenen

    De christelijke scholen zijn vrije scholen in een vrij land met de vrijheid om hun identiteit te bewaken. Ook als christelijke schoolverenigingen besluiten om het onderwijs open te stellen voor niet-christenen, blijft de vereniging de drager van de identiteit.

    http://www.bijbelenonderwijs.nl/?item=register=103

    met ander, nevengeschikt substantief


    • christenen en niet-christenen
    • christen of niet-christen

    Identiteit is niet gegeven, maar wordt gevonden. Van hieruit ben ik niet geneigd om te spreken van een specifieke christelijke identiteit, of het onderscheid tussen christenen en niet-christenen te benadrukken.

    http://www.tgl.be/2000_2/borgman.htm

    De doelgroep van Entrée zijn jongeren van 10-30 jaar en vluchtelingen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen christenen en niet-christenen.

    http://home.wanadoo.nl/dyoung/endex.htm

    De basis van de oefeningen is een bijbeltekst. Van belang is om de tekst rustig te lezen en hem zo te laten spreken als was hij nu aan jou, christen of niet-christen gericht.

    http://www.initiativesofchange.nl/,

    • niet-christenen en niet-katholieken
    • niet-katholieke christenen en niet-christenen
    • niet-joden en niet-christenen
    • niet-christen of heiden

    Er is veel belangstelling, ook bij niet-christenen en niet-katholieken, voor het leven in abdijen.

    http://www.omroep.nl/rkk/documenten/adlimina98/index.html,

    Bekering gebeurde vaak onder druk en het was een belangrijk middel tot westerse culturele, militaire en economische expansie. Niet-katholieke christenen en vooral niet-christenen konden niet op achting rekenen.

    http://www.mundaneum.be/publications/pacifisme/pacifisme049.html

    In het Grieks van het Nieuwe Testament wordt de term ethnos gebruikt om niet-joden en niet-christenen te benoemen.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod9/baluba/baluba_inhoud.htm

    Rond het midden van de 19de eeuw veranderde de term ethnic, onder invloed van de terminologie van nationalistische theorieën, ook in het Engels van betekenis. Waar het daarvoor, zoals in het Griekse Nieuwe Testament, niet-christen of heiden betekende, werd het nu onder impuls van de wetenschappelijke wereld, gebruikt als een woord dat een groep mensen met gedeelde kenmerken aanduidde.

    http://home.planetinternet.be/~sintlod9/baluba/baluba_inhoud.htm

    • intellectuelen, christenen en niet-christenen, gelovigen en andersdenkenden

    Ik kan mij best voorstellen dat er collega's zijn die zich in het maatschappelijke debat gedeisd houden en hun ervaringen later te boek stellen. Ook dat is intellectuele arbeid. Bij dat alles blijft de dialoog tussen intellectuelen, christenen en niet-christenen, gelovigen en andersdenkenden, van het allergrootste belang.

    De Standaard,