niet-dodelijk


niet-dodelijk 1.0

niet de dood tot gevolg hebbend; niet de dood veroorzakend

Algemene voorbeelden


"Men zou eens moeten nadenken over niet-dodelijke manieren om de duiven naar elders te manen", zo vindt Constanza Moreno van de dierenbescherming.

http://oud.refdag.nl/bui/010628bui06.html,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • niet-dodelijke geurwapens

Pentagon ontwikkelt omstreden biochemische 'stinkbommen'. Bezorgde wetenschappers noemen onderzoek naar 'etnisch effect' niet-dodelijke geurwapens racistisch.

De Morgen,

Onlangs vrijgegeven documenten onthullen hoe het Pentagon niet-dodelijke geurwapens ontwikkelt en testte op etnische groepen, nadat onderzoek had uitgewezen dat sommige bevolkingsgroepen vatbaarder zijn voor geuren dan andere. 'De VS overschrijden een gevaarlijke grens', waarschuwen bezorgde wetenschappers.

De Morgen,

  • niet-dodelijk wapen
  • niet-dodelijke wapens

Tot op afstanden van ruim 750 meter kan de 'magnetronstraal' met de snelheid van het licht worden afgeschoten. In twee seconden wordt de huid van het slachtoffer 'opgewarmd' tot 54 graden. 'Dit wapen kan vooral gebruikt worden als de tegenstander zich verbergt tussen onschuldigen', zei kolonel G. Fenton, de marinier die het Pentagon-pogramma voor niet-dodelijke wapens in Virginia leidt. 'Deze revolutionaire technologie geeft de soldaten een alternatief voor het gebruik van dodelijk geweld.' Fenton slaat hiermee de spijker op de kop. Want sinds het fiasco van 1993 in Somalië, toen Amerikaanse eenheden geen raad wisten met rebellen in Mogadishu, zijn de mariniers naarstig op zoek geweest naar een niet-dodelijk wapen. In 2009 kan de magnetronstraal, die ook op schepen en vliegtuigen zal worden gemonteerd, operationeel zijn.

de Volkskrant,

In Albuquerque hebben ze ontdekt dat de meest effectieve maatregel tegen sticky foam de schaar is: door de verstijfde kleren los te knippen, kan men het slachtoffer zijn bewegingsvrijheid teruggeven. Er bestaat al een hele literatuur over het gebruik van dit en andere niet-dodelijke wapens, zoals bijvoorbeeld spul dat vloeren zo glad maakt dat je er niet meer op kunt lopen; tranquillizers, opgelost in gas, die slaap veroorzaken; laag-frequent geluid dat misselijkheid veroorzaakt, desoriëntatie en darmkrampen; en microgolven die de menselijke huid in een ondraaglijke mate verhitten naarmate men er dichterbij komt.

Het Parool,

Niet-dodelijke wapens als de 'magnetronstraal' en de 'stun gun' zijn geen Star Trek-onzin meer, maar werkelijkheid. Zij maken eerdaags hun opwachting bij verscheidene Europese politiekorpsen.

de Volkskrant,

Om de Russische 'oplossing' voor Tsjetsjenië - het platschieten van de stad - te vermijden, bieden zogeheten niet-dodelijke wapens een uitkomst. Dit wapentuig neutraliseert de tegenpartij hetzij door uitsluitend haar materieel te vernielen, hetzij door haar manschappen tijdelijk of gedeeltelijk uit te schakelen.

NRC,