niet-jurist


niet-jurist 1.0

iemand die geen jurist is; iemand zonder juridische opleiding; iemand die niet juridisch geschoold is; leek op juridisch gebied; in het bijzonder ook: student die een andere academische opleiding volgt dan rechten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een niet-jurist…

is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] is niet deskundig op het gebied van juridische zaken
  • [Voorbeeld of specimen] kan in het bijzonder ook een student in een andere studierichting dan rechten zijn

    Algemene voorbeelden


    Tot zover deze beschouwingen over rechten van de mens van een niet-jurist. Ik heb er nooit enig misverstand over laten bestaan dat ik geen jurist ben, ook al hebben mijn juridische collega's wel eens gezegd, als ze aardig tegen mij wilden zijn, dat dit niet aan mij te merken was. Ik ben ooit afgestudeerd in Amsterdam in de algemene politieke en sociale wetenschappen. Dat stempelde mij tot politicoloog.

    http://www.law.uu.nl/sim/publ/baehr/,

    Een belangrijk aspect van de door de niet-jurist ervaren kloof tussen recht en rechtsbedeling enerzijds en de maatschappelijke werkelijkheid anderzijds heeft te maken met de bewijsproblematiek.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    Wie met recht professioneel bezig is, is wetenschappelijk gevormd. De gewone man, die geacht wordt dagdagelijks de rechtsnormen toe te passen, minstens te respecteren, is dat niet. Het is de bedoeling van deze cursus om die kloof te overbruggen, om de rechtswetenschappelijke essentialia op een begrijpelijke manier aan te bieden, zodat ook niet-juristen juristen zouden begrijpen.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    De volgende bladzijden zijn een schriftelijke neerslag van de hoorcolleges Inleiding tot het recht en Grondslagen van het recht. Hoewel deze vakken elk een verschillend aantal contacturen en studiepunten hebben in diverse faculteiten, is de inhoud wezenlijk dezelfde. Ook de gestelde verwachtingen zijn trouwens dezelfde. Het is met name de bedoeling om niet-juristen enkele fundamentele noties van het recht bij te brengen. De syllabus bevat slechts de essentie.

    http://allserv.rug.ac.be/%7Egmartyn/Syllabus.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • niet-juristen aantrekken

    De uitbreiding van de capaciteit van het openbaar ministerie moet vooral de samenwerking tussen de arrondissementen verbeteren, aldus de commissie. De individuele parketten maken nu nog te weinig gebruik van elkaars expertise; personeel zou in het vervolg niet meer bij een arrondissementsparket moeten worden aangesteld, maar bij het OM als zodanig. Het OM moet ook overgaan tot het aantrekken van niet-juristen om de deskundigheid te vergroten.

    NRC,

    in voorzetselgroep


    • onderwijs aan niet-juristen

    Ten slotte wordt milieurechtelijk onderwijs gegeven aan niet-juristen, zowel aan studenten als aan post-academici.

    http://www.jur.uva.nl/mil/jaar_inleiding.htm

    • in voor niet-juristen leesbare taal

    In ook voor niet-juristen leesbare taal wordt, aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, uitvoerige informatie gegeven die van belang is voor iedereen die met stichtingen of verenigingen te maken heeft: bestuurders, commissarissen, cliënten/gebruikers, leden van ondernemingsraden en degenen die stichtingen en verenigingen adviseren, van boekhouder tot advocaat of notaris.

    http://www.uitgeverijparis.nl/paris/ibo070.isa?pag=700

    • milieurecht voor niet-juristen

    Speciaal voor studenten van andere faculteiten van de UvA wordt de module 'Milieurecht voor niet-juristen' gegeven. In deze intensieve cursus van zeven weken volgen doctoraalstudenten uit verschillende studierichtingen colleges en werkgroepen. De colleges worden grotendeels door medewerkers van het Centrum voor Milieurecht verzorgd.

    http://www.jur.uva.nl/mil/jaar_inleiding.htm

    In juni 2000 is de postacademische zomercursus 'Milieurecht voor niet-juristen' voor de zevende maal georganiseerd. De deelnemers waren werkzaam als milieudeskundige bij overheden, bedrijven, adviesbureaus en milieuorganisaties.

    http://www.jur.uva.nl/mil/jaar_inleiding.htm

    • bestemd voor niet-juristen
    • toegankelijk voor niet-juristen

    Naast het opstellen van contracten en het geven van algemene internationale juridische voorlichting, verzorgen wij diverse juridische publicaties. Deze publicaties zijn bestemd voor zowel juristen als niet-juristen.

    http://www.fenedex.nl/

    In functie van de informatie- en adviesverstrekking wordt er ook voor gezorgd dat een aantal juridische publicaties ook toegankelijk zijn voor niet-juristen.

    http://www.kinderrechtswinkel.be/content/index.php?content=algemeen=4

    met telwoord ervoor


    • meer niet-juristen

    In het belang van het interdisciplinaire karakter van de Onderzoekschool blijft het van groot belang dat meer niet-juristen bij het onderzoek betrokken worden.

    http://www.law.uu.nl/sim/publ/baehr/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • zowel juristen als niet-juristen

    Naast het opstellen van contracten en het geven van algemene internationale juridische voorlichting, verzorgen wij diverse juridische publicaties. Deze publicaties zijn bestemd voor zowel juristen als niet-juristen.

    http://www.fenedex.nl/

    voorafgegaan door als


    • als niet-jurist

    Opvallend is hoezeer Scheffer als niet-jurist weet scherp te stellen op de kern van het probleem: ons recht is niet neutraal.

    http://www-edocs.unimaas.nl/files/pr00005.pdf,