niet-partijgebonden


niet-partijgebonden 1.0

niet gebonden aan een politieke partij; niet behorend bij, niet verbonden met een bepaalde politieke partij; soms algemener ook: niet gebonden aan, verbonden met zekere partij

Algemene voorbeelden


Het Instituut voor Publiek en Politiek is een door het rijk medegefinancierde niet-partijgebonden landelijke organisatie die zich ten doel stelt de politieke en maatschappelijke participatie van burgers te bevorderen.

http://www.publiek-politiek.nl/

In de regel gaat binnen de administratie twee derde van de posten naar functionarissen met een PS-signatuur, en een derde naar een persoon met PSC-stempel. "Er is niets voor de anderen", zegt PRL-kamerfractieleider Didier Reynders. "PRL, Ecolo of de niet-partijgebonden mensen stuiten op een kartel."

De Standaard,

BJP-leider Lal Krishna Advani is ervan overtuigd dat veel niet-partijgebonden parlementsleden eieren voor hun geld zullen kiezen en een BJP-kabinet zullen steunen.

De Standaard,

Vooral het ethos van de intellectueel, de schrijver en de kunstenaar wordt vrij vanzelfsprekend omschreven in termen van betrokkenheid bij het wereldgebeuren en belangeloze (dat wil zeggen niet-partijgebonden) inzet voor de wereldvrede.

Wereldvreemdheid, Patricia De Martelaere,

Naast de partijpolitieke stellingname ontstond eveneens een niet-partijgebonden beweging onder de naam van "Het Blok van Koningsgezinden".

http://home2.planetinternet.be/cccnot/not/Leffinge.Verstoorde%20Dorp.Voorstelling.htm,

Zo'n actiecomité moet per se geen GPV-aangelegenheid worden, maar moet niet-partijgebonden zijn.

Meppeler Courant,

De Schotse Grondwettelijke Konventie, waarin naast Labour en de Liberaal-Demokraten verscheidene niet-partijgebonden groepen zitting hebben, lanceerde gisteren - de feestdag van St-Andrews, de Schotse patroonheilige - een blauwdruk voor een Schots parlement.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • niet-partijgebonden kiezers

De echte niet-partijgebonden kiezers vormen slechts elf procent van het kiezerskorps.

De Standaard,

  • een niet-partijgebonden vleugel

Wie twijfelt of zich verschuilt achter "Vlaamse solidariteit" om niet te moeten kiezen, draagt bij tot de verzwakking van de Beweging. Komt er geen klaarheid, dan zal zij steeds troebeler en marginaler worden. De niet-partijgebonden vleugel is al fel gehavend; verscheidene cultuurverenigingen hebben afgehaakt.

De Standaard,

De Vlaamse Beweging is niet homogeen. Zij wordt gedragen door concurrerende partijformaties en er is ook een niet-partijgebonden vleugel. Zij telt aanhangers in alle politieke families.

De Standaard,

Zovele hoofden, zovele meningen. Het debat valt nooit stil. Soms kookt het over in een geweldloze confrontatie, zoals ten tijde van het Egmontpact (1977-78), toen de politici botsten met een coalitie binnen de niet-partijgebonden vleugel.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • op een niet-partijgebonden manier

Het leek zelfs wat beredeneerd, zijn houding van wijze man die op een redelijke, niet-partijgebonden manier de problemen tracht op te lossen.

De Standaard,

met eigennaam


Als gevolg van het geruzie is de ex-communistische Bulgaarse Socialistische Partij (BSP) de grootste partij in het Bulgaarse parlement geworden. Zij controleert en dicteert in feite, hoewel formeel in de oppositie, het werk van de niet-partijgebonden Ljoeben Berov en zijn regering, die doorgaans alleen op de automatische steun van de kleine MDF kan rekenen en voor alle belangrijke zaken gedwongen is concessies te doen aan de ex-communisten.

NRC,