nieuwjaarsbrief


nieuwjaarsbrief 1.0

brief waarin men iemand een gelukkig nieuwjaar wenst; brief met nieuwjaarswensen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nieuwjaarsbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] dient om iemand een gelukkig nieuwjaar te wensen
  • [Tijd] wordt verstuurd ter gelegenheid van nieuwjaar
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat nieuwjaarswensen

    Algemene voorbeelden


    Hij was heel rustig en bedachtzaam. We hadden niet de indruk dat er iets aan de hand was. Die indruk werd nog versterkt door een extra nieuwjaarsbrief, enkele dagen later, waarin geen spoor van een depressie te bespeuren viel: "Ja vrienden daar kom ik er nu toe jelui een G. N. toe te wensen, nu, en dus niet met het gros van onze tijdgenoten, die, gemakshalve en vermoedelijk toch ook wel zuinigheidshalve, reeds medio november of zoiets het toch kerkelijk Kerstfeest en het veeleer profaan NJ. met één kaart over één kam scheren".

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Voor een tentoonstelling zoekt Christiane [...] oude nieuwjaarsbrieven (Nederlandse, Franse of joodse) of Chinese wensen bij de jaarwisseling.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    nieuwjaarsbrief 2.0

    afbeelding

    Bron: Lec
    ( CC BY-NC-SA 2.0 )

    (cultuur en samenleving; (vooral) in België)

    door een kind op school gemaakte brief met gelukwensen voor het nieuwe jaar die traditiegetrouw door de maker daarvan aan de ouders en/of de peter en meter voorgelezen wordt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een nieuwjaarsbrief…

    is een brief; is een geschrift

    • [Vervaardiging] wordt op school gemaakt door een kind
    • [Tijd] wordt gemaakt en voorgelezen ter gelegenheid van nieuwjaar
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt voorgelezen, voorgedragen door een kind
    • [Belanghebbende of begunstigde] is bestemd voor de ouders of de peter en meter
    • [Onstoffelijke inhoud] bevat gelukwensen voor het nieuwe jaar

    Algemene voorbeelden


    Je hebt toch wel de juiste brief? vraagt Rita aan Jeroen. En zorg dat Matthijs die van hem bij het voorlezen weer niet ondersteboven vasthoudt, zegt onze Robert tegen Rita. Zoals vorig jaar. Niet te stil ook niet, zegt ons Annemie. Luid en duidelijk lezen. Wat heeft Wouter met zijn nieuwjaarsbrief aangevangen? vraagt Rik aan ons Hilde. Zie eens hoe vuil en verkreukeld al! Anneke, zegt ons Greet, jij bent de jongste, jij mag beginnen.

    Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een nieuwjaarsbrief schrijven
    • een nieuwjaarsbrief voordragen
    • een nieuwjaarsbrief voorlezen
    • nieuwjaarsbrieven schrijven
    • nieuwjaarsbrieven voordragen
    • nieuwjaarsbrieven voorlezen

    In het ouderhuis in Pulle woont een nichtje, een van mijn vijf petekinderen. Ik herinner mij dat zij ontstellend lieve nieuwjaarsbrieven kon schrijven, met wensen erin die je zó voor werkelijkheid nam.

    De Standaard,

    Toen de kleinkinderen hun nieuwjaarsbrieven voorlazen, begon Adam eensklaps weer tegen de waterlanders te vechten... omdat hij geen brief had.

    De Standaard,

    Frank en Liesbet, de twee oudsten van de kinderen, die zich te groot en te goed voelden om nog een uitgebreide nieuwjaarsbrief voor te lezen en die daarom alleen maar een Unicefkaart met Beste Wensen – Meilleurs Voeux – Fröhe Festtage – Happy New Year aan hun respectievelijke peter en meter hebben afgegeven, kregen allebei een door henzelf bij Fnac gekozen cd.

    Volgend jaar in Berchem, Leo Pleysier,

    'Wel, komt ge uwe nieuwjaarsbrief voorlezen?' de heren monkelden. 'Nee,' zei Louis kalm. 'Geen nieuwjaarsbrief, geen drinkgeld!' 'Ik heb hem al voorgelezen vier maanden geleden.' 'Potversnotjes! het is waar. Met al de miserie de dag van vandaag vergeet een mens de tijd van het jaar.'

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Peter die, elke keer dat Louis dapper een nieuwjaarsbrief had voorgedragen (eindigend met een buiging en een opgelucht en triomfantelijk uitstoten van 'uw liefste petekind dat u bemint'), Louis' pols beetnam, Louis' gebalde vuist openpelde en er, terwijl hij zich ruggelings van Louis afwendde, vijf frank in perste, het slijk der aarde.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    in voorzetselgroep


    • luisteren naar nieuwsjaarsbrieven

    We luisteren nu naar nieuwjaarsbrieven van petekinderen, waarin zij (of liever hun onderwijzers en onderwijzeressen) ons zomaar tutoyeren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    nieuwjaarsbrief 3.0

    door de overheid, een bedrijf, een organisatie e.d. ter gelegenheid van nieuwjaar uitgebracht schrijven, waarin teruggeblikt wordt op het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het nieuwe jaar worden weergegeven; nieuwsbrief ter gelegenheid van nieuwjaar

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een nieuwjaarsbrief…

    is een schrijven; is een brief; is een geschrift

    • [Tijd] verschijnt ter gelegenheid van het nieuwe jaar
    • [Betrokkene] is afkomstig van de overheid, een bedrijf, een organisatie e.d.
    • [Onstoffelijke inhoud] bevat een terugblik op het afgelopen jaar en verwachtingen voor het nieuwe jaar

      Algemene voorbeelden


      Traditiegetrouw opent iedere regering een nieuw jaar met een blijde boodschap. De ministers herinneren even aan de offers die zij de bevolking het vorige jaar oplegden, en verkondigen dan dat het ergste voorbij is en dat - dankzij de pijnlijke maar noodzakelijke inleveringen - beterschap reeds ingetreden is. Ook nu waren er, amper een etmaal na oudejaarsavond, de persconferenties van de glimlachende vice-premiers en andere mededelingen met heuglijk nieuws: de werkloosheid is sterk verminderd en de overheidsschuld is fors aan het slinken. De pers heeft die nieuwjaarsbrieven koeltjes beoordeeld en ze als onbetrouwbaar terzijde gelegd.

      De Standaard,

      De nieuwjaarsbrief van het Antwerpse havenbedrijf bevat verder de omvorming van het havenbestuur tot autonoom gemeentelijk bedrijf en het optimale hergebruik van de schaarse haventerreinen op de rechteroever.

      De Standaard,

      De Belgische bevolking heeft van haar overheid een lange nieuwjaarsbrief gekregen met prijsverhogingen in de vorm van stijgende btw-tarieven, verhoogde aksijnzen en verkeersbelastingen, tariefverhogingen bij publieke ondernemingen, enz.

      De Standaard,

      Nieuwjaarsbrief van de voorzitters van de Vlaamse vredesbewegingen.

      http://www.vrede.be/nl/index.html,