nijdigaard


nijdigaard 1.0

((vooral) in België)

iemand die nijdig is; iemand die vaak nijdig is; nijdas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een nijdigaard…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is nijdig; is vaak nijdig
  • [Waardering] wordt als onaangenaam ervaren

    Algemene voorbeelden


    Daantje kan zich recht trekken. Hij ziet nog geen gevaar (Guust ook nog niet) en dus trekt hij zich ook recht aan minder stabiele voorwerpen. Met alle gevolgen van dien. Het is een zeer nieuwsgierige jongen. Een deur of kast die open staat trekt dan ook meteen zijn aandacht [...]. Hij is ook wel een beetje 'nijdigaard': hij kan nijdig/boos reageren als je hem iets verbiedt. Maar bovenal is hij een lieve en vrolijke jongen, hoor.

    http://www.bloggen.be/inblijdeverwachting/,

    Alle kollega's, ook de oud-strijders, zijn terug, kijken elkaar zonder veel schuwheid de al of niet Duitsgezinde kat uit de boom. Er zitten geen nijdigaards onder ons.

    Verbannen in het vaderland, Karel Jonckheere,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een boertige nijdigaard

    De confrontatie tussen "Kabouter Drift", ook gekend als Vankrunkelsven, en Knack hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert was zonder meer superb. Lang geleden dat ik nog zo een stukje tv zag. Rik als de heel kalme en goed geïnformeerde analist tegenover VKV die heel veel moeite moest doen om zijn woede niet te zeer te laten merken maar er amper in slaagt [...]. Zonder sympathie voor Vankrunkelsven, maar Van Cauwelaert gedroeg zich als een boertige nijdigaard. De enige die nog iets zinnig te zeggen had was Linthout.

    http://forum.politics.be/archive/index.php/t-130839.html,