nl.


nl. 1.0

((vooral) geschreven taal)

namelijk; te weten
Ook wel afgekort als n.l..

Algemene voorbeelden


De Nationale aflossingskampioenschappen leverden één titel op bij de mannen, nl. de 4 x 1500 m met Michel Van Espen, Willy Polleunis, Miel Puttemans en Alex Van Pee.

http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

Het groeihormoon wordt in de sport misbruikt met hetzelfde doel als de anabole stoffen, nl. de opbouw van spiermassa en de verhoging van de spierkracht.

http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

Het zijn [...] tweede-golf migranten die zich voornamelijk in Vlaanderen, en in de overige steden vestigden [...]. Uit cijfers van begin jaren '90 bleek dat de meerderheid afkomstig is uit de Maghreb, (nl. 164.900 Marokkanen, 8.300 Tunesiërs en 12.400 Algerijnen) en een kleine 100.000 uit Turkije.

http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/kanmaz3.htm#up,

Het komt er beleidsmatig dan ook op aan om de werkelijke bestrijdingskostencurve te laten verschuiven in de richting van de efficiëntiegrens. Dit betekent dat aan diffusie van bestaande technieken een groter belang moet worden gehecht dan traditioneel gebeurt. Maar de kern van het betoog ligt elders, nl. bij innovatie. Innovaties kunnen de bestrijdingskosten van bestaande technieken verder verlagen of leiden tot geheel nieuwe technologieën die een drastische verlaging van de kosten meebrengen.

http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,

Werckmeister III wordt gekenmerkt door vier kwinten die iets te klein gestemd zijn, nl. C - G, G - D, D - A en B - Fis; de overige kwinten zijn zuiver.

http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziekth.htm,

De Groenen deden mee in de vier steden waar zij al in de raad zaten, nl. Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Zwolle, en in vijf andere gemeenten, nl. Haarlem, Zeist, Arnhem, Groningen en Haren.

http://www.degroenen.nl/

Zaalkorfbal kreeg vanaf 1966 zijn eigen competitie tijdens de wintermaanden, nl. van december tot eind februari.

http://www.korfbal.be/download/spreekbeurt.pdf

Uit datzelfde jaar dateert ook de eerste conventie tussen de Zeemacht (deze benaming gold destijds voor de Marine) en het KMK. Het korps telde op dat ogenblik slechts twee afdelingen, nl. Brussel en Luik, beiden Franstalig.

http://www.antwerpen.kmk.be/KMK_30jaar.asp

De consultants ondergebracht in drie groepen, nl. de expert, de begeleider en de uitvoerder.

http://www.gomb.be/databases/consultnl/sdrbc_art_04_cons.htm#anch530715721

Er bestaat bij mensen wel een ziekte die lijkt op MKZ, nl. hand-, voet- en mondziekte (HVM).

http://www.minlnv.nl/mkz/

Het revolutionaire geweld kan zijn rechtvaardiging alleen vinden in zijn doel, nl. te komen tot een wereld zonder geweld.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

nl. 2.0

((vooral) geschreven taal)

namelijk; immers
Ook wel afgekort als n.l..

Algemene voorbeelden


Mijn confidenties over Van Riel, Van Someren enz. blijven wel onder ons. Ik ben nl. nog in zeer kleine kring, zeer in 't geheim, bezig, en het zou niet goed zijn, als daar op dit moment iets van uitlekte.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Schaf [...] de reclame maar af. Prima, maar dan zit ik zonder job. Reclame maken is nl. mijn vak, cultuur mijn leven.

Berichten uit de reclamewereld, Emiel Clemens,

Door dagelijks appelsap resp. cider te drinken verkrijgt men een gavere huid en vermindert het risico op artritis of astma. Appels bevatten nl. veel vitamine A, B, C en B2 en stoffen als proteïne, kalk, ijzer en fosfor.

http://www.betuwewijn.nl/gdoel.html

Advertenties voor kortlopende, technische opleidingen onder voorbehoud: die mogen nl. geen concurrentie vormen voor de activiteiten van ons eigen Technologisch Instituut.

http://www.kviv.be/Publicaties/HIBAdverteren.html,

Het risico bestaat dat op deze manier te gemakkelijk het kostenaspect en niet de optimale energie-inzet de doorslag zal geven bij toewijzing. De mogelijkheid bestaat nl. dat deze criteria niet altijd hand in hand gaan.

http://www.xs4all.nl/~aer/,

Zijn exclusieve boek zal dus op een populair boek moeten lijken [...]. Toch heeft een naar exclusiviteit strevende schrijver hier niks aan, want deze minieme lezersschare is van een verkeerd soort beperktheid, er is hier nl. helaas sprake van een mislukt groot publiek.

http://www.thomese.nl/narcistische.htm,

Aan het onderwerp: 'Geloof: kiezen of krijgen?' kan een gevaar kleven. Het gevaar kan nl. zijn dat we uren gaan disputeren en redeneren over de vraag: 'kiezen of krijgen' en intussen niet nadenken over de vraag: Geloof ik persoonlijk wel?

http://www.google.nl/search?q=cache:N8ymfCtZKW4J:www.jongerenavonden.nl/lezingen/geloofkiezenofkrijgen.doc+disputeren+site:.nl=nl=lang_nl

Het heeft [...] weinig zin om naar de diepere achtergronden van nachtmerries te zoeken. Ze zijn een normaal verschijnsel en verdwijnen vanzelf. Dat men zich een nachtmerrie herinnert, is ook niet echt belangrijk. De herinnering is nl. grotendeels afhankelijk van het feit of men al dan niet wakker geworden is.

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub=39

Ik moet hier niet de verdediging opnemen van de minister, want in sommige gevallen, zoals het jongerenbanenplan, ben ik het grondig met haar oneens, maar wat betreft de P.W.A.'s zou ik zelfs nog heel wat verder gaan. Er is nl. nog verschrikkelijk veel werk uit te voeren, want zeg me: hoeveel mensen wonen er nog in een krotwoning: 300.000?

http://users.pandora.be/luc.vandamme5/ivw/blanpain.htm

Ik heb tot mijn trouwen met moeder geslapen. Vader sliep op een divan sinds mijn geboorte. Ik was nl. 13 en weet er niet van, pa ooit met ma in één bed te hebben zien liggen.

Wat doen we met moeder met de feestdagen, Harriet Freezer,