noga


noga 1.0

afbeelding

Bron: Gregory
( CC BY 3.0 )

zoete lekkernij die meestal gemaakt wordt van eiwitten, honing, suiker, gebrande noten of gekonfijte vruchten en gegeten wordt in de vorm van brokken of staven of, als ingrediënt, in zachte toestand gebruikt wordt in taart, gebak, ijs, pralines, vla, vlaai en in harde toestand in koekjes en repen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Noga…

is een lekkernij; is voedsel

  • [Gevoelsindruk] is kleverig
  • [Kleur] heeft verschillende kleuren, onder andere wit en donkerbruin
  • [Smaak] smaakt zoet
  • [Ingrediënt] bevat doorgaans honing, suiker, glucosestroop, stijfgeklopte eiwitten, gebrande noten, zoals amandelen, walnoten, hazelnoten of pistachenoten, en/of gekonfijte vruchten
  • [Functie] dient als snoepgoed en als ingrediënt van gebak, taart, ijs, pralines e.d.
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit landen in het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee, met de Franse plaats Montélimar in de Provence als bakermat voor de in Europa gegeten soorten
  • [Tijd] wordt, net als chocola, traditioneel veel gegeten in de tijd van het sinterklaasfeest en op de kermis
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is hard of zacht

Algemene voorbeelden


Allereerst levert de onderneming een appetijtelijk gamma chocoladerepen voor supermarkten. Amandelen, noga met honing en heerlijke Belgische chocolade: een uitstekende combinatie voor tussendoortjes die u doen smelten van plezier.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

Te Montélimar slaan we een voorraad noga in maar Ivette blijft naast Gaston in de wagen zitten, allicht uit vrees dat hij alleen zou wegrijden om ons een poets te bakken.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

De Baby Fly (voorheen gewoon: 'de vliegtuigjes'), de carrousel en andere bonte kermisattracties werden bij de opening van het lunapark bijkans bestormd door de jongste Meppelers. Zwieren en draaien in combinatie met ijsjes, zuurstokken en noga is niet altijd zonder gevolgen, maar leuk was het wel en spannend zeker.

Meppeler Courant,

Nuts behoort tot de zogenaamde 'zware candybars'. Nuts is bekend vanwege zijn lekkere en unieke smaak (knapperige hazelnoten, noga en chocolade) en heeft een kenmerkende geel/rode verpakking.

http://www.nestle.nl/blue/2_1_producten/2_1_1_1_assortiment_chcolade.html

Het meest verbreid zijn de geglazuurde pralines, die een kern van marsepein, noga, truffels of bonbons kunnen hebben en aan alle kanten zijn bedekt met chocola.

http://www.delicatessenhuis.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een brok noga
  • een brokje noga
  • een stuk noga
  • een stukje noga

Beck veegt over zijn mond, grote stukken noga kleven tussen zijn tanden.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Vannacht is de grote nacht, de nacht van de cadeautjes. Wie zoet is geweest, vindt morgen een grote sok bij de schoorsteen. Die zit dan vol met snoepgoed, vooral stukken noga en chocola, al er komt er de laatste jaren steeds vaker speelgoed bij.

NRC,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


noga 1.1

aroma van noga; ook: kleur als die van noga

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Het productengamma, in voortdurende ontwikkeling, omvat meer bepaald napolitains (puur, extra puur of melk, met of zonder fijngestampte koffieboon in de chocolademassa) en minitabletten met verfijnde aroma's (noga, hazelnoot, sinaasappel, munt, koffie, thee), een waaier repen en tabletten, met chocolade omhulde koffiebonen en koffiebonen van chocolade.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

Ze wilde al heel lang iets waar ze al haar "schatten" in kon bewaren. Speciaal voor haar heb ik, samen met onze medewerkster Han, deze vrolijke verzameldoos gemaakt. Benodigdheden: Houten doos; DecoArt verf in de kleuren: rood (297), wit (104), mandarijn (208), grasgroen (422) en noga (532).

http://www.barbestyn.nl/index.tpl